Ο «αρκετά καλός γονιός»

 

Στη ζωή μας κανείς δεν είναι τέλειος.

Η εμμονή να είμαστε «τέλειοι» δημιουργεί ενοχές, τύψεις και διάφορα άλλα προβλήματα.

Ο «αρκετά καλός γονιός» ξέρει πως δεν είναι τέλειος, αλλά προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και ταυτόχρονα υιοθετεί στάση σεβασμού προς το παιδί του. Όταν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, γνωρίζει πως χρειάζεται να παρατηρήσει πρώτα τη δική του συμπεριφορά και ακολούθως του παιδιού του για να μπορέσει να βρει τη λύση.

Προσπαθεί να θέσει λογικά όρια, δηλαδή όρια κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού του. Παρέχει έτσι στο παιδί του τη στήριξη και το κατάλληλο πλαίσιο που χρειάζεται για την προσωπική του ανάπτυξη.

Συμπεριφορές των «αρκετά καλών γονιών»

• Ενδυναμώστε και υποστηρίξτε το παιδί σας.
• Εντοπίστε τις δυνατότητες, ταλέντα του παιδιού σας και ενθαρρύνετέ τις.
• Βάλτε ξεκάθαρα όρια για τον εαυτό σας και το παιδί σας.
• Να είστε συνεπείς και σταθεροί στις αντιδράσεις σας.
• Διασκεδάστε με το παιδί σας. Κάντε πράγματα που σας χαλαρώνουν και παίξτε μαζί του.

Κάθε ηλικία χαρακτηρίζεται από ιδιαιτερότητες μια και η ζωή ολόκληρη χαρακτηρίζεται από μια δυναμική πορεία, γεμάτη προκλήσεις και αλλαγές. Η εφηβική ηλικία με τις ιδιαιτερότητές της, διατηρείται πάντοτε χαραγμένη στη μνήμη κάθε γονιού, με τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες στιγμές της.

Ο «αρκετά καλός γονιός», ο γονιός που στηρίζει και φροντίζει το παιδί του όσο το δυνατό καλύτερα, ο γονιός που σέβεται τις ιδιαιτερότητες κάθε ηλικίας και φροντίζει να κατανοεί τις ανάγκες του παιδιού του, μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας και αγάπης και να στηρίξει με επάρκεια το παιδί του προς την πορεία του για ενηλικίωση.

Ο «αρκετά καλός γονιός» πρέπει ο ίδιος να μπορεί να αντιληφθεί τις δυνατότητες και αδυναμίες του, να δρα σαν πρότυπο και να αναπτύσσει αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.

Τα παιδιά χρειάζονται στήριξη, ενθάρρυνση και σεβασμό για να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής. Χωρίς υπερβολική προστασία και καταπίεση χρειάζεται να ενδυναμώσουμε τα παιδιά μας ξεκινώντας από τα πρώτα παιδικά τους χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι ενήλικες.

Ο έπαινος και η ενθάρρυνση είναι απαραίτητα στοιχεία για την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων χαρακτήρων χωρίς ανασφάλειες και αρνητική αυτοεικόνα.

Η παιδική ηλικία προσφέρει τις βάσεις στο παιδί για να ολοκληρωθεί σταδιακά και να εξελιχθεί σε όλους τους τομείς. Μπορεί να είναι ευχάριστη, γεμάτη φαντασία, μαγεία και παραμύθια. Κάθε γονιός χρειάζεται να την απολαμβάνει χωρίς ένταση και ανυπομονησία, αφού πολύ γρήγορα παραμένει ανάμνηση.

Φροντίστε αυτή η ανάμνηση να έχει πολλές ευχάριστες στιγμές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.