Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε ασβέστιο που προέρχεται από υγιεινές φυτικές πηγές


Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική, www.pcrm.org

"Η ζωική πρωτεΐνη τείνει να εκλύει ασβεστίο από τα οστά, με αποτέλεσμα την απέκρισση του ασβεστίου στα ούρα. Οι ζωικές πρωτεΐνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειούχα αμινοξέα, ειδικά κυστίνη και μεθειονίνη. Το θείο μετατρέπεται σε θειικό άλας, το οποίο συντείνει στην οξύτητα του αίματος. Κατά τη διαδικασία της εξουδετέρωσης της οξύτητας αυτής, το οστό διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος και φιλτράρεται μέσω των νεφρών στα ούρα. Τα κρέατα και τα αυγά περιέχουν δύο έως πέντε φορές περισσότερα από αυτά τα θειούχα αμινοξέα από αυτά που βρίσκονται στις φυτικές τροφές.

Διεθνείς συγκρίσεις δείχνουν μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης και τα ποσοστά των καταγμάτων. Τέτοιες συγκρίσεις γενικά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση. Παρ 'όλα αυτά, τα ευρήματά τους υποστηρίζονται από κλινικές μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση πρωτεϊνών επιδεινώνει την απώλεια ασβεστίου. Μια έκθεση του 1994 στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι όταν οι ζωικές πρωτεΐνες εξαλειφθούν από τη διατροφή, η απώλεια ασβεστίου μειώνεται κατά το ήμισυ. Οι ασθενείς μπορούν να πάρουν εύκολα επαρκή ποσότητα ασβεστίου και πρωτεΐνη από τα δημητριακά, τα όσπρια, τα λαχανικά, και τα φρούτα.

Το ασβέστιο είναι σημαντικό. Για να διατηρήσουμε γερά κόκαλα πρέπει να αποφεύγουμε τις ζωικές πρωτείνες και να καταναλώνουμε ασβέστιο που προέρχεται από υγιεινές φυτικές πηγές. Τα φασόλια, τα πράσινα λαχανικά, η λαχανίδα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια βρυξελλών, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ασβέστιο, σε μαγνήσιο, σε ποτάσσιο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το τυρί σόγιας (τόφου), τα αμύγδαλα, η κίτρινη κολοκύθα, τα σύκα και οι νιφάδες βρώμης (κουάκερ) είναι επίσης υγιεινές πηγές ασβεστίου. Αν και δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς η ποσότητα ασβεστίου που χρειαζόμαστε, είναι λογικό να στοχεύσουμε σε περίπου 600 μιλιγκράμ την ημέρα."

Με λίγα λόγια επειδή το ανθρώπινο Ph είναι 7.35 του αίματος και του σάλιου 7.5 ενώ τα ζωικά προιόντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι όξινα, όταν τρώμε ζωικά προιόντα ο οργανισμός μας για να εξουδετερώσει αυτή την οξύτητα και να επαναφέρει το σύστημα σε αλκαλικότητα, χάνει το ασβέστιό του. Που σημαίνει ότι όσο ασβέστιο και να έχει το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι όχι μόνο δεν απορροφάται από τον οργανισμό αλλά χάνεται κι αυτό που υπάρχει με τη διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω.

Κι εδώ ο πίνακας αλκαλικότητας και οξύτητας των τροφών



Επιμέλεια – μετάφραση:  Κούλα Κρεμαστιώτη

ΠΗΓΗ: pcrm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.