Η κακή διατροφή συνδέεται με πρώιμο θάνατο από καρδιοπάθεια και διαβήτη


Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική, www.pcrm.org

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα του Αμερικανικού Ιατρικού Συνδέσμου (JAMA) συνδέει την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και την πολύ μικρή κατανάλωση λαχανικών με πρώιμο θάνατο.


Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατανάλωση 10 τροφών που συνδέονται με τις λεγόμενες καρδιομεταβολικές αρρώστιες (καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό, διαβήτης) και συνέλεξαν τα ποσοστά θνησιμότητας (που συνδέονται με την κατανάλωσή τους) από τον Εθνικό Φορέα Ερευνών για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μισοί σχεδόν θάνατοι από καρδιομεταβολικές ασθένειες συνδέονται με χαμηλή λήψη φρούτων και λαχανικών και υψηλή λήψη αλατιού, αναψυκτικών με ζάχαρη και επεξεργασμένων κρεάτων.

Οι μελετητές επισημαίνουν ότι αυτά τα ευρήματα θα πρέπει να αποτελέσουν κίνητρο και εφαλτήριο για την αλλαγή πολιτικής ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση και πρόληψη (των ασθενειών) μέσω της βελτιωμένης κλινικής μόρφωσης και της συμβουλευτικής ως προς τον τρόπο ζωής καθώς και την εξασφάλιση (για τον πληθυσμό) της πρόσβασης σε υγιεινές τροφές.

Micha R, Peñalvo JL, Cudhea F. Association between dietary factors and mortality from heart disease, stroke, and type 2 diabetes in the United States. JAMA. 2017;317:912-924.

8 Μαρτίου 2017

Επιμέλεια – μετάφραση:  Κούλα Κρεμαστιώτη

ΠΗΓΗ: pcrm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.