Ναι το ζούμε και αυτό. Μετά την ριζοσπαστική αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ η ελπίδα έρχεται από το Δίκτυο Ελλήνων Ριζοσπαστών του Τσιτουρίδη.

Σχόλιο ιστολογίου : Εντάξει!... Στην κατεχόμενη Ελλάδα υπάρχουν ατελείωτες επιλογές "σωτηρίας". Επειδή έχουμε χάσει 340.000 Έλληνες από την γενοκτονία που συντελείτε, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε προς την κατεύθυνση καταπολέμησης της λήθης στους εναπομείναντες ζωντανούς που πρέπει να παλέψουν για την απελευθέρωση της πατρίδα μας.
«Μεϊμαράκης και Δούκας υπεύθυνοι για τα ομόλογα»

της Γιάννας Παπαδάκου                                        ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  24/10/2010 06:45

Ο έγκλειστος στον Κορυδαλλό ιδιοκτήτης της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» μιλάει για το σκάνδαλο των ομολόγων.
Αιχμές εναντίον στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή εξαπολύει από τη φυλακή ο επιχειρηματίας Σοφοκλής Πρινιωτάκης με συνέντευξή του στο «Βήμα». «Υπήρξε συντονισμός και κεντρική κυβερνητική υπαγόρευση» στο σκάνδαλο των ομολόγων εκτιμά από τον Κορυδαλλό, όπου βρίσκεται προφυλακισμένος, ο άλλοτε ισχυρός ιδιοκτήτης τής «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»που πούλησε το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία! Κατονομάζει ως υπευθύνους τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Σάββα Τσιτουρίδη, λέγοντας ότι είχε γνώση της αθρόας προσέλευσης των Ταμείων στην αγορά των δομημένων ομολόγων, και τους κκ. Δούκα και Μεϊμαράκη, οι οποίοι εξέδωσαν το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ! 
Αρνείται πάντως ότι ο ίδιος διακίνησε «μαύρο» πολιτικό χρήμα.Δεν αρνείται ότι σε ένα απόγευμα κέρδισε το ποσό των 7 εκατ.ευρώ από την πώληση του συγκεκριμένου ομολόγου, για την έκδοση του οποίου, όπως λέει, είχε την πληροφορία από τον Γ.Παπαμαρκάκη και την εταιρεία του στο Λονδίνο.Υποστηρίζειμάλισταότι φορολογήθηκε κανονικά. 

- Είστε προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.Αισθάνεστε ότι «πληρώνετε» το κύριο βάρος του σκανδάλου; 

«Αισθάνομαι βαθιά πικραμένος από το γεγονός ότι, αν και η “Ακρόπολις Χρηματιστηριακή” αποτέλεσε τον τελευταίο διαμεσολαβητή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής του δομημένου ομολόγου, δηλαδή ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας δήθεν παράνομης- κατά τις δικαστικές αρχές- σειράς συναλλαγών, θεωρηθήκαμε ο υιός μου Θ. Πρινιωτάκης, ο συνέταιρός μου Γ. Αποστολίδης και εγώ βασικοί πρωταγωνιστές. Αυτονόητο είναι ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τρίτοι που παραμένουν στο απυρόβλητο: το Ελληνικό Δημόσιο (εκδότης), η JΡ Μorgan (ανάδοχος) και η ΗVΒ (ΗypoVereinsΒank). Γι΄ αυτό άλλωστε και καταθέσαμε αγωγές εναντίον και των τριών αυτών εμπλεκομένων, των οποίων η “Ακρόπολις” υπήρξε θύμα». 

- Πώς γνωρίζατε από πριν την έκδοση και την κυκλοφορία του ομολόγου; Επικοινωνούσατε με υπουργούς; 

«Η αρχική πληροφόρηση που είχαμε προερχόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νorth Αsset Μanagement (ΝΑΜ) κ. Γ. Παπαμαρκάκη και στη συνέχεια από τον διευθυντή της ΗVΒ κ. Ν. Μπούγο. Τον Σεπτέμβριο του 2006 είχαμε απευθυνθεί στον κ. Παπαμαρκάκη προκειμένου να μας ενημερώσει για τυχόν διαθέσιμα ή υπό έκδοση δομημένα ομόλογα για τα οποία υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον στην αγορά. Ειδικότερα είχε προηγηθεί η έκδοση επτά δομημένων του Ελληνικού Δημοσίου και τουλάχιστον 92 ελληνικών και ξένων τραπεζών. Προσωπικά ουδεμία επικοινωνία είχα με οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, υπουργό, υφυπουργό ή στέλεχος υπουργείου». 

- Πρόσφατα «δείξατε» τρεις πρώην υπουργούς για την έκδοση του ομολόγου. Τους αποδίδετε ευθύνες; Και αν ναι,με ποια στοιχεία; 

«Η υπόδειξη από την πλευρά μου των υπευθύνων της υπόθεσης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι για να εκδοθεί το ομόλογο υπεγράφη από τους τότε αρμοδίους η υπ΄ αρ. 2/8449/0023/6.2.2007 κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας κκ. Δούκα και Μεϊμαράκη. Όσοι υπέγραψαν και προσυπέγραψαν την εν λόγω απόφαση είναι εξ ορισμού και εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι. Με βάση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το 100% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, δηλαδή το ποσό ακριβώς που πλήρωσαν τότε τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία για να το αγοράσουν (100%). Σήμερα, τρία και πλέον χρόνια μετά την έκδοση, κατηγορούμαι ότι δήθεν εξαπάτησα τα Ταμεία. Πρώτον, γιατί, αν και το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το 100% της ονομαστικής αξίας, η πραγματική αξία ήταν μόνο 85%! Εδώ διερωτάται όμως κανείς: Είναι δυνατόν το Δημόσιο να εκδίδει “σκάρτα” προϊόντα; Δεύτερον, κατηγορούμαι γιατί, αν και ουδέποτε είχε γνωστοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων (swaps) που είχε συνάψει ως εκδότης με την ανάδοχο JΡ Μorgan, δεν μεταβίβασα ως “Ακρόπολις” δήθεν το άγνωστο σε μένα swap στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό βέβαια δεν στέκει, γιατί το swap δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στον τελικό επενδυτή! 

Οσο για την ευθύνη του τότε υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν υπέγραψε την κοινή απόφαση αλλά είναι βέβαιον ότι γνώριζε. Γνώριζε- με βάση τα αριθμητικά μεγέθη που αναφέρονται στη δικογραφία και είναι αψευδείς μάρτυρες- όσα επί 20 μήνες τα ασφαλιστικά ταμεία γνωστοποιούσαν σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, τις επενδύσεις τους σε επτά δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αποτελούσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των εκδόσεων από 24 και πλέον Ταμεία. Και πόσο “ανίδεες” ήταν οι διοικήσεις των Ταμείων όταν τα στοιχεία της αθρόας και “αυθόρμητης” προσέλευσής τους κάθε πρώτη ημέρα εγγραφής είναι συντριπτικά και άρα υποδηλώνουν την ύπαρξη κεντρικής κυβερνητικής καθοδήγησης;». 

- Η έκδοση και κυκλοφορία των δομημένων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση; 

«Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε μια κεντρική κυβερνητική καθοδήγηση. Μάλιστα αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα έκδοσης του πρώτου δομημένου, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης 6.7.2005, όπου ενεγράφησαν την πρώτη ημέρα 20 ασφαλιστικά ταμεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά. Η αθρόα και “αυθόρμητη” την πρώτη ημέρα προσέλευση των Ταμείων υποδηλοί την ύπαρξη συντονισμού και οργανωτικών δυνατοτήτων που μόνο κατόπιν κεντρικής κυβερνητικής υπαγόρευσης θα μπορούσε να επιτευχθεί». 

- Θα ενταχθείτε στον νόμο που αναστέλλει την ποινή όσων αποκαλύψουν με στοιχεία εγκλήματα πολιτικών, έστω και παραγεγραμμένα; 

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να ενταχθώ στον νόμο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την αθωότητά μου και τη νομιμότητα των πράξεων της “Ακρόπολις”. Οι συναλλαγές ήσαν καθ΄ όλα νόμιμες και σημαντικά επικερδείς για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ακρόπολις δημιούργησε κέρδη στα ασφαλιστικά ταμεία και όχι ζημιές, όπως κατηγορούμαι. Αυτό αφορά όλες τις επίμαχες συναλλαγές τόσο στο δομημένο ομόλογο όσο και στα ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Στο δομημένο τα Ταμεία βιάστηκαν λόγω του θορύβου από τα ΜΜΕ και επέστρεψαν στον ανάδοχο JΡ Μorgan το επίμαχο ομόλογο εισπράττοντας το κεφάλαιο και τους τόκους. Δεν έχασαν ούτε ευρώ. Το ομόλογο αυτό όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ήταν μεγάλη ευκαιρία, σε αντίθεση με όλα τα άλλα τα οποία διαπραγματεύονται σε τιμές μικρότερες του 100%. Επιπλέον έχει πρόσθετες αφορολόγητες αποδόσεις, σχεδόν διπλάσιες από όσες αποδίδει ο λογαριασμός της υποχρεωτικής κατάθεσής τους στην Τράπεζα της Ελλάδος». 

- Εχει διενεργηθεί ως σήμερα πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση; 

«Από το 2007, οπότε και ανέκυψε το “σκάνδαλο”, ως και σήμερα, τόσο εγώ όσο και συγκατηγορούμενοί μου της “Ακρόπολις” έχουμε υποβάλει 15 αιτήσεις για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Δυστυχώς όλες οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι η πεισματική άρνηση των δικαστικών αρχών να διατάξουν το αυτονόητο: η ειδική πραγματογνωμοσύνη θα διαλευκάνει όλα τα θολά και δυσνόητα σημεία μιας άκρως πολύπλοκης οικονομικής υπόθεσης. Βέβαια η “Ακρόπολις”, προκειμένου να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της, προσκόμισε γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις εγκρίτων επιστημόνων διεθνούς κύρους. Το ποσόν της δήθεν ζημιάς που υπέστησαν τα Ταμεία από τις συναλλαγές τους με την “Ακρόπολις” όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά θα καταδειχθεί ότι στην πραγματικότητα αφορά κέρδη που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Εχω υποβάλει σχετικό αίτημα διενέργειας πραγματογνωμοσύνης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής». 

«Αλλοι πήραν διπλάσιες προμήθειες από μας» 

- Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν σχεδόν «ανήθικο» το κέρδος των 7 εκατ. ευρώ της εταιρείας σας μέσα σε ένα απόγευμα λόγω της κυκλοφορίας του ομολόγου; 

«Οι αμοιβές που εισέπραξε η “Ακρόπολις” αντιστοιχούν σε ποσοστό 3%, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα όρια για τέτοιου είδους συναλλαγές. Σε άλλες συναλλαγές τρίτων σε δομημένα που έγιναν με εκδότη το Ελληνικό Δημόσιο ή τράπεζες και με αναδόχους ελληνικές ή ξένες τράπεζες οι σχετικές προμήθειες ήταν διπλάσιες. Ακόμη έχει αναφερθεί στον Τύπο- και δεν είδα να διαψευσθεί- ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στην Goldman Sachs το 2001 προμήθειες 6,27%, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τέλος, η είσπραξη των ωφελειών τής “Ακρόπολις” έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο μέσω του τραπεζικού συστήματος, έχει φορολογηθεί και έχουν εξοφληθεί οι αναλογούντες φόροι». 

- Μήπως τα πήραν κάποιοι τρίτοι και ποιοι είναι αυτοί; 

«Έχω ξεκαθαρίσει- και μάλιστα ενόρκως, ενώπιον του κ. Ζορμπά ότι δεν υπάρχουν ύποπτες πληρωμές ούτε πολιτικό χρήμα αλλά τυχόν πολιτική ευθύνη. Η ευθύνη δε αυτή συνίσταται στο ότι η κεντρική εξουσία οδήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την πίεση του θορύβου που είχε ξεσπάσει, να αναστρέψουν τη συναλλαγή του δομημένου ομολόγου στη JΡ Μorgan. Σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν διαφυγόντα αφορολόγητα έσοδα, αφού το εν λόγω δομημένο διακινείται τώρα στο Βloοmberg σε τιμή 105%».

πηγή για το άρθρο του Βήματος


Δομημένα ομόλογα


Το πόρισμα - βόμβα της Βουλής - Βαρύ κατηγορώ σε υπουργούς, γενικούς γραμματείς της ΝΔ, χρηματιστές, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΤτΕ

Βαρύ κατηγορώ για υπουργούς, γενικούς γραμματείς, διοικήσεις ταμείων, χρηματιστές αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2007 και οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ στην επαναγορά των τίτλων, απευθύνει η επιτροπή της Βουλής με το πόρισμα της που είναι έτοιμο να καθαρογραφεί και να ανακοινωθεί.

Το πόρισμα που αποκαλύπτει σήμερα «ΤΟΒΗΜΑonline» εξιστορεί τα γεγονότα και πώς στήθηκε το μεγάλο «κόλπο» σε βάροςτων ασφαλιστικών ταμείων και των ίδιων των ασφαλισμένων και αποκαλύπτει τις διαδρομές των χρημάτων που διακινήθηκαν ακόμη και με βαλίτσες .

Τις βαρύτερες ευθύνες καταλογίζει στους τότε γενικούς γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών κ. Γ. Κουρή και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Μαμμωνά, αλλά και τους προϊσταμένους τους τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα, και τον τότε υπουργό Εργασίας κ. Σ. Τσιτουρίδη οι οποίοι είχαν βάλει τις υπογραφές τους σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Πολιτικές ευθύνες καταλογίζει στον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον υπουργό Αμύνης κ. Ευ. Μεϊμαράκη.

Η υπόθεση που ήδη έχει οδηγήσει στη φυλακή τους χρηματιστές της εταιρίας «Ακρόπολις» λαμβάνει δραματική τροπή καθως στο πόσρισμα των βουλευτών καταλογίζονται ευθύνες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον πρώην πρόεδρο της κ. Αλ. Πιλάβιο, αλλά και στην διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος με ιδιαίτερη αναφορά στον τότε υποδιοικητή που είχε και την ευθύνη παρακολούθησης των τοποθετήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των τίτλων του δημοσίου.

Για την ιστορία το πολύκροτο σκάνδαλο αποκάλυψε πρώτο «το Βήμα» πηγή

γενικά για την υπόθεση WIKI

πηγή για το νέο κόμμα από το iefimerida


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.