Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας: Λουκέτο στο 40% των μονάδων - Σοβαρές ελλείψεις


Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων του Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων κυρίως σε ιατρικό προσωπικό, τρία χρόνια μετά τη ψήφιση του «καταστροφικού» νόμου 4238/14.


Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ). Σύμφωνα με τους γιατρούς:

* Τρία  χρόνια μετά τη ψήφιση του  νόμου 4238/14 το 40% των Μονάδων έχουν κλείσει καθώς απολύθηκαν 2.500 γιατροί.

* Σήμερα  υπηρετούν στο ΠΕΔΥ 2.200 γιατροί, εκ των οποίων το 40% με δικαστικές αποφάσεις.

Τα μέλη του προεδρείου της Ομοσπονδίας ανέφεραν ακόμη  οτι  "τα διαγνωστικά εργαστήρια υπολειτουργούν αδυνατώντας να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού και μόνο το 5% των παραπεμπτικών εκτελείται στις Δημόσιες δομές. Οι μισές από τις αεροδιακομιδές θα αποφεύγονταν εάν υπήρχε ο κατάλληλος γιατρός στην περιοχή. Κάθε αεροδιακομιδή έχει κόστος 15.000 έως 20.000 ευρώ", πρόσθεσαν χαρακτηριστικά.  

Η ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, ζητά την ενίσχυση του συστήματος με ιατρικό προσωπικό, την αναβάθμιση του εργαστηριακού τομέα και τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που υπηρετούν στο Σύστημα. Επίσης να δοθεί η δυνατότητα επαναπρόσληψης των απολυμένων γιατρών σε προσωποπαγείς θέσεις.

ΠΗΓΗ:enallaktikos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.