Αντίο άκαρδε κόσμε: Καθηγητής προβλέπει κοινωνική κατάρρευση την δεκαετία του 20

 

Σχολιασμός μεταφραστή:
Ο καθηγητής έχει πέσει διάνα στις προβλέψεις του. Πάμε ολοταχώς για ένα νέο 1848, η Ιστορία το φωνάζει, για να μην πω ουρλιάζει, εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.
Δυο παρατηρήσεις μόνο.
1. Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η πρωτοπορία του 19ου και μέρους του 20ου αιώνα, η Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε κολαούζο των κοινωνικών εξελίξεων βυθισμένη καθώς είναι στις “αριστερές” ιδεοληψίες της από τη μια και τις ναζι/φασιστικές αναπολήσεις της από την άλλη. Οι απόγονοι των εποίκων του σκοινιού και του παλουκιού που έστειλε στον “Νέο Κόσμο” πριν από 4-5 αιώνες δείχνουν να έχουν πολύ πιο ξεκαθαρισμένα τα πράγματα σήμερα. Τα “αμερικανάκια” (που κοροϊδεύαμε κάποτε) του 21ου αιώνα, είμαστε εμείς, οι Ευρωπαίοι.
2. Με κάθε συμπάθεια στην αγαθή προαίρεση του καθηγητή, καμία “ανεξάρτητη επιστημονική αρχή ή ινστιτούτο” δεν μπόρεσε να λύσει ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα. Τέτοια προβλήματα τα λύνουν πάντα οι λαοί, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό. Αποτελεί ιστορικό τους προνόμιο (και “κατάρα”) να καθορίζουν την μοίρα τους.

Μετάφραση   ο Γιώργος του Κλικ

Ζούμε στα χρόνια του λυκόφωτος της κοινωνίας – αν ένας καθηγητής οικολογίας και μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Connecticut έχει δίκιο. Μελετώντας την ιστορία σαν μια επιστήμη παραμέτρων και τάσεων, προβλέπει ότι την δεκαετία του 2020 θα δούμε μια μαζική αστάθεια.

Για μερικούς, το πολιτικό μας μέλλον προκαλεί φόβο. Άλλοι το βρίσκουν ενδιαφέρον. Ο καθηγητής Peter Turchin του Πανεπιστημίου του Connecticut υποστηρίζει ότι καλό είναι να προετοιμαζόμαστε για πολιτική αναταραχή που θα τραντάξει την κοινωνία μέχρι τα θεμέλια της.

Ο Turchin είναι γνωστός για την ανάπτυξη ενός αντικειμένου μελέτης αποτέλεσμα συνεργασίας πολλαπλών επιστημονικών ειδικοτήτων γνωστό σαν “cliodynamics” (ΣτΜ, “Κλειωδυναμική”, ένας συγκερασμός οικονομετρικής ιστορίας, μακροκοινωνιολογίας, μαθηματικών και πολιτιστικής εξέλιξης. Το συνθετικό “κλειω” προκύπτει από το όνομα Κλειώ της γνωστής μούσας της Ιστορίας σύμφωνα με την, έτσι για ν' αλλάξουμε, ελληνική μυθολογία). Η Κλειωδυναμική μελετά την ιστορία όπως κάθε άλλη επιστήμη, δηλαδή με προβλέψεις και μοντέλα. Ο καθηγητής ασχολείται και γράφει σχετικά με το θέμα εδώ και καιρό, όμως πριν 3 χρόνια άρχισε μια εργασία πρόβλεψης του μέλλοντος. Μια από τις προβλέψεις αυτές ήταν η ακόλουθη: “Θα πρέπει να περιμένουμε πολλά χρόνια πολιτικής αναταραχής, που θα κορυφωθούν την δεκαετία του 2020”.

Ο Turchin λέει ότι “οι αρνητικές τάσεις δείχνουν να επιταχύνουν” και ότι σε 3 χρόνια ο δρόμος προς την αστάθεια θα είναι αναπόφευκτος. Επισήμανε ότι η προεδρική εκλογή του Donald Trump ούτε επιταχύνει ούτε επιβραδύνει την διαδικασία, αποτέλεσε όμως ένα προβλεπόμενο μέρος της θεωρίας του.

Στις έννοιες που εισάγει ο Turchin περιλαμβάνεται η “υπερπαραγωγή των elite” κατά την οποία οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι ενώ σχετίζονται όλο και λιγότερο με τους φτωχούς. Υποστηρίζει ότι η υπερπαραγωγή των elite θα προκαλέσει “ιδεολογική πόλωση και κατακερματισμό της πολιτικής τάξης”. Χρησιμοποίησε τις εκλογές του 2016 σαν ένα πρωτεύον παράδειγμα και εξήγησε ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διαιρέθηκε σε διαφορετικά κομμάτια που ήταν οι Παραδοσιακοί Ρεπουμπλικάνοι, οι Ρεπουμπλικάνοι του Tea Party, και οι Λαϊκιστές του Trump.

Είπε ακόμα ότι το ίδιο ισχύει και για το Δημοκρατικό Κόμμα που χωρίστηκε στους Δημοκρατικούς Σοσιαλιστές και τους Κατεστημένους Δημοκρατικούς.

Ο Turchin παρατηρεί ακόμα ότι η εξασθενίζουσα δημοσιονομική υγεία του κράτους που συμβαίνει καθώς τα έσοδα μειώνονται και τα έξοδα μεγαλώνουν, ενώ παράλληλα η ποιότητα ζωής τελματώνεται και υποχωρεί, θα συμβάλλουν επίσης στην κοινωνική αστάθεια στις ΗΠΑ.

Οι πολιτικές που προτείνει ο Trump δείχνουν να συμπίπτουν απόλυτα με την προβλεπόμενη πορεία προς την ολική κατάρρευση.

Η δραστική μείωση των φόρων για τους ευκατάστατους Αμερικανούς κάθε άλλο παρά θα δυναμώσει την δημοσιονομική υγεία του κράτους”, γράφει.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμάζουμε καταφύγια εν όψει βομβαρδισμών; Όχι υποχρεωτικά, σύμφωνα με τον Turchin. Ενώ τα τρέχοντα γεγονότα ακολουθούν την προβλεπόμενη από τον ίδιο πορεία, εντούτοις δεν πιστεύει ότι όλα θα παιχτούν σε μια ζαριά, δεν πρόκειται για μια θεωρία του “είτε θα σωθούμε, είτε θα τελειώσουμε”. Εξηγεί ότι “αυτή είναι μια πρόβλεψη που βασίζεται στην επιστήμη και δεν είναι μια προφητεία”.

Προκειμένου να αποφύγουμε μια μεγάλη κατάρρευση, ο Turchin προτείνει “μια ανοιχτή συζήτηση των προβλημάτων και των εν δυνάμει λύσεων τους”, όμως, όπως ο καθένας που έχει επισκεφτεί πρόσφατα το Twitter γνωρίζει, αυτό μπορεί να αποδειχτεί δύσκολο.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης την ανάγκη για μια καλύτερη επιστήμη, λέγοντας ότι πρέπει να ιδρυθεί ένα μη πολιτικό και ανεξάρτητο ινστιτούτο που θα αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα από επιστημονική σκοπιά.
  
Πηγή:rt.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.