Insert Coin-Eισάγετε Nόμισμα, Γράφει ο Οικονομολόγος PhD Σπύρος Στάλιας

 

Θα έχετε δει αυτόματους πωλητές  προϊόντων. Είναι ένα μεγάλο καλοχρωματισμένο κουτί, έντονα φωτισμένο, τοποθετημένο σε ’περατζάδα’ και μέσα έχει σάντουιτς, γλυκά, νερά, σοκολάτες, καφέδες, αναψυκτικά κα.


Στο πλάι δεξιά ή αριστερά, υπάρχει  μια εισδοχή και εκεί εισάγετε  τα χρήματα που απαιτούνται για να αγοράσετε αυτό που επιθυμείτε. Ρίχνετε τα αναγκαία κέρματα, επιλέγετε αυτό που θέλετε, πατώντας ένα κουμπί, και σε μια καταπακτή κατεβαίνει η ’όρεξη’ σας και όλα είναι μια χαρά.  Εσείς πήρατε αυτό που θέλετε και το μηχάνημα σας το έδωσε, αφού πρώτα δαπανήσατε.

Αν υποθέσουμε ότι για αρκετές μέρες κάνεις δεν αγοράζει τίποτα, δεν δαπανά κάνεις, τότε ότι υπάρχει μέσα στο μηχάνημα θα χαλάσει. Αν κάνεις δεν δαπανήσει, κατ ανάγκη αυτοί που παράγουν,  για να γεμίσει  με εμπορεύματα το  μηχάνημα, θα σταματήσουν να παράγουν. Δηλαδή η δαπάνη προηγείται της παραγωγής.

Κάπως έτσι, και χωρίς να κάνουμε μεγάλο λάθος, είναι και η πραγματική οικονομία. Φανταστείτε την οικονομία σαν αυτό το μεγάλο κουτί που πριν περιέγραψα. Μέσα υπάρχουν εργαζόμενοι και υλικοί πόροι. Κάποιος λοιπόν θα πρέπει να ρίξει σε αυτό το κουτί χρήμα για να αγοράσει την εργατική  τους δύναμη και τους πόρους  που υπάρχουν, και να τους ’καταναλώσει’ στην παραγωγική  διαδικασία. Αν κάνεις αυτό δεν το κάνει τότε θα έχουμε ανέργους, ανενεργούς πόρους, δυστυχισμένη χώρα, έτοιμη για κοινωνική αναταραχή.  Όπως είμαστε ακριβώς τώρα.

Το ερώτημα είναι,  γιατί δεν ρίχνει κάνεις λεφτά στο κουτί;

Αφήνοντας κατά μέρος τις θεωρητικές αναλύσεις για την φύση του ευρώ, που ως νόμισμα αποκτά και διατηρεί την αξία του ως μέσο αποθησαυρισμού, παρά από το να θέτει σε κυκλοφορία την παραγωγική διαδικασία, κανείς λοιπόν δεν δαπανά γιατί δεν έχουμε ευρώ. Δεν έχουμε δε ευρώ, επειδή το ευρώ, ως ξένο νόμισμα,  το αποκτάς είτε από εξαγωγές, που δεν μπορούμε να κάνουμε, είτε  από δανεισμό, που δεν μπορούμε να δανειστούμε.

Και έτσι το κουτί της Οικονομίας παραμένει αδρανές, η Χώρα φτωχαίνει όλο και πιο πολύ κάθε μέρα, και τώρα λόγω μείωσης της δαπάνης των εξοπλισμών τον Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται να μπαίνει σε κάποια δοκιμασία επικίνδυνη.

Με αλλά λόγια, λόγω ευρώ έχουμε βρεθεί σε φτώχεια και ανασφάλεια.

Καιρός είναι λοιπόν να δαπανήσουμε και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με την επιστροφή μας στο Εθνικό Νόμισμα. Σας διαβεβαιωθώ δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η δαπάνη και όχι η λιτότητα των τραπεζιτών και των πολιτικών τους

Insert Coin, Eισάγετε Nόμισμα,  Ελληνικό Νομισμα  για να κινήσουμε την Οικονομία μας, να ξεφύγουμε από την δυστυχία του ευρώ.


spyridonstalias@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.