Οι Ιταλοί λένε ένα μεγάλο ΟΧΙ όπως είχαν πει και οι Έλληνες: Σαφές προβάδισμα του «Οχι» στα Exit Polls- Ήττα για Ρέντσι -Σε λίγο θα κάνει διάγγελμα


Οι Ιταλοί αποφάσισαν: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν περνά. Τουλάχιστον αυτό μαρτυρούν τα πρώτα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 


Σύμφωνα με τα exit pollls που μετέδωσε η Rai, το «Οχι» προηγείται με 54% με 58%, ενώ το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ του 42% και του 46%. Παρόμοια εικόνα και από δύο άλλα exit polls, το ένα της Tecne για την Mediaset και το άλλο της  EMG Acqua για το 7, που δίνουν στο «Οχι» ένα προβάδισμα περίπου 10 μονάδων έναντι του «Ναι». 

Επίσης, το exit poll «με μειωμένη πιθανότητα στατιστικού λάθους» και μεγαλύτερη επεξεργασία των στοιχείων της εταιρίας Ipr Marketing επιβεβαιώνει ότι το 56% με 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ψήφισε «όχι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση και το 40% με 44% ότι επέλεξε το «ναι».


Σε μια περίπου ώρα αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις από το προεδρικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, και σύμφωνα με σειρά σχολιαστών, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την παραίτησή του.

Live λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

00:51 Η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

00:45 Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος που βασίζονται στα στοιχεία από την καταμέτρηση των ψήφων παραπέμπουν σε σαφή ήττα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

00:28 Reuters: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπέστη βαριά ήττα στο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, σύμφωνα με τα exit polls. 

00:27 Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

00:23 Ο πολιτικός αναλυτής της Corriere della Sera, Αλντο Κατζούλο, δήλωσε ότι αν επαληθευτούν τα exit polls το αποτέλεσμα θα είναι μια προσωπική και πολιτική ήττα για τον Ματέο Ρέντσι.

00:17 Ηδη ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά δήλωσε ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί στα επόμενα λεπτά.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίς το απόγευμα, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, ξεπερνούσε το 57%.

Oπως αποδεικνύεται, λοιπόν, οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών και πήγαν στις κάλπες για το κρίσιμο Δημοψήφισμα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρώπη των 28. 

Πηγή:
 iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.