Η Merkel κηρύσσει τον πόλεμο στα “Ψεύτικα Νέα” καθώς η Ευρώπη βαφτίζει το RT και το Sputnik της Ρωσίας “Επικίνδυνη Προπαγάνδα”

 

Του Tyler Durden (1)
Μετάφραση  ο Γιώργος του Κλικ

Παίρνοντας την σκυτάλη πάνω στο πιο συζητημένο θέμα των ταπεινωμένων αμερικανικών ΜΜΕ, δηλαδή στο ζήτημα της διάδοσης των επονομαζόμενων “ψεύτικων νέων” (που μέχρι πρόσφατα τα αστέρια των μεγάλων καναλιών ονόμαζαν “θεωρίες συνωμοσίας”) η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, αφού ξεκίνησε την εκστρατεία της για την 4η καγκελαρία, προειδοποίησε την Τετάρτη για την ισχύ των ψεύτικων νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνταράσσουν το κατεστημένο και γίνονται κίνητρο για την άνοδο των λαϊκιστών.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της ότι θα επιδιώξει την επανεκλογή το επόμενο έτος, η Merkel επέστησε την προσοχή στο ότι η κοινή γνώμη “χειραγωγείται” στο ίντερνετ.

"Κάτι έχει αλλάξει – καθώς η παγκοσμιοποίηση προχώρησε, ο (πολιτικός) διάλογος λαμβάνει χώρα σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον. Οι γνώμες δεν σχηματίζονται όπως γινόταν 25 χρόνια πριν”, είπε.

Όπως αναφέρει το France 24, η Μέρκελ είπε ότι “Σήμερα έχουμε ψεύτικες ιστοσελίδες, αυτοματοποιημένα προγράμματα, τρολς – πράγματα που αναπαράγονται, ενισχύοντας γνώμες  με αλγόριθμους και πρέπει να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε”. Η καγκελάριος είπε ότι η πρόκληση για τους δημοκράτες είναι να “βρούμε και να εμπνεύσουμε τον κόσμο”. Αν όμως αυτό αποτύχει τότε η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα για την λογοκρισία: “πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και αν είναι αναγκαίο να το ρυθμίσουμε”.

Δήλωσε ότι στηρίζει πρωτοβουλίες από την αριστεροδεξιά της κυβέρνηση συνασπισμού να πατάξει τα “λόγια μίσους” στα κοινωνικά μέσα εν ονόματι αυτού που όρισε σαν “ανησυχία για την σταθερότητα της οικείας τάξης μας”.

Προειδοποίησε ότι “ο Λαϊκισμός και οι ακραίες πολιτικές μεγαλώνουν στις Δυτικές δημοκρατίες”.

Οι προειδοποιήσεις της Μέρκελ έρχονται μια εβδομάδα μετά που το Google και το Facebook (τα οποία από τη μια στιγμή στην άλλη αποκάλυψαν ότι έχουν ένα “εργαλείο” έτοιμο να εφαρμόσει την περιφερειακή λογοκρισία) προχώρησαν στο κόψιμο των εσόδων από διαφημίσεις σε ψευδεπίγραφες ιστοσελίδες ειδήσεων μετά από μια αμερικανική εκλογική καμπάνια την οποία η παγκόσμια βιομηχανία παραπληροφόρησης μπορεί να επηρέασε στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Ίσως ένας λόγος για την ανησυχία της Μέρκελ είναι ότι ενώ οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της φέρονται ως φαβορί στις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2017, η ίδια αντιμετωπίζει μια ισχυρή πρόκληση από ένα αναγεννημένο δεξιό λαϊκιστικό κόμμα, το “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD), το οποίο έχει στο στόχαστρο την φιλελεύθερη πολιτική της για πρόσφυγες και μετανάστες.

* * *

Στο μεταξύ, ενώ η Μέρκελ ξεκινούσε τον αγώνα της Ευρώπης κατά των “ψεύτικων νέων”, οι γραφειοκράτες της Ευρώπης ήταν ένα βήμα πιο μπροστά, και με μια σοκαριστική κίνηση, την Τετάρτη το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε μια μη νομοθετική απόφαση η οποία καλεί την ΕΕ να  “απαντήσει στον πόλεμο πληροφόρησης της Ρωσίας”. Οι ρωσικές ιστοσελίδες ειδήσεων RT και Sputnik φέρονται να είναι ανάμεσα στα πιο επικίνδυνα “εργαλεία της Ρωσικής προπαγάνδας”.


Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 691 ευρωβουλευτές: 304 ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που βαφτίστηκε “στρατηγική επικοινωνία της ΕΕ για να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα εναντίον της εκ μέρους τρίτων”, 179 ψήφισαν κατά και 208 απείχαν. Οι δημιουργοί του ψηφίσματος εξισώσουν την αντιμετώπιση της Ρωσίας με την αντίσταση στην τρομοκρατική ομάδα του Daesh και καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ να ενισχύσουν την χρηματοδότηση για αντιπροπαγανδιστικά πρότζεκτ.

Το σχέδιο που ψηφίστηκε είναι γραμμένο από ένα πολωνικό μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών (ECR), την Anna Fotyga, που υποστηρίζει ότι η Μόσχα σκοπεύει να “προκαλέσει φόβο και να διαιρέσει την Ευρώπη”, και καλεί το κατεστημένο να θεσπίσει μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ρωσική προπαγανδιστική απειλή. Το σχέδιο υποστηρίζει ότι η Μόσχα παρέχει οικονομική υποστήριξη στα κόμματα της αντιπολίτευσης και σε οργανώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ, προκαλώντας διάσπαση μέσα στην Ένωση.

Με άλλα λόγια: για να αντιμετωπίσει την υποτιθέμενη ρωσική προπαγάνδα, η Ευρώπη εξαπολύσει την δική της πολύ επίσημη αντι-προπαγάνδα.

Με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Ρωσία κατηγορείται τώρα για “πόλεμο πληροφορικής”, με μέσα όπως το κανάλι RT TV, το πρακτορείο Sputnik, το ομοσπονδιακό πρακτορείο Rossotrudnichestvo και τον οργανισμό Russkiy Mir (Ρωσικός Κόσμος) που υποτίθεται ότι είναι ένα από τα πιο απειλητικά “εργαλεία” προπαγάνδας.

Το έγγραφο αυτό θέτει επίσης τις οργανώσεις Ρωσικών μέσων στην ίδια κατηγορία με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος (IS, προηγούμενα ISIS/ISIL).

Το Sputnik απευθύνθηκε ήδη στον ΟΗΕ, στην Οργάνωση Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και σε ένα αριθμό διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων και ΜΚΟ μεταξύ των οποίων στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, ώστε να πάρουν μέτρα για να σταματήσει αυτό που θεωρεί παρέμβαση στην ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη. “Το ψήφισμα χτυπάει κατευθείαν έναν αριθμό από ευυπόληπτα μέσα συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου Sputnik, και έχει σαν στόχο να σταματήσει την δραστηριότητα τους στην Ευρώπη. Επιπλέον, το ψήφισμα αντικρούει απερίφραστα τους ίδιους τους κανόνες της ΕΕ για τα ανθρώπινα διακαιώματα και την ελευθερία του τύπου”, λέει η επιστολή που υπογράφει η επικεφαλής εκδότρια του Sputnik, Margarita Simonyan.

* * *

Λίγο μετά το ψήφισμα ο Vladimir Putin καυτηρίασε την απόφαση του ευρωκοινοβουλίου κατά των ρωσικών μέσων. Είπε ότι η Ευρώπη προσπαθεί να “διδάξει” την δημοκρατία στη Ρωσία. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου αποδεικνύει “πολιτική υποβάθμιση” σε σχέση με την “ιδέα της δημοκρατίας” στην Δύση. Παρατήρησε επίσης ότι ενώ "όλοι προσπαθούν να δώσουν μαθήματα" για την δημοκρατία στην Ρωσία, οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι βουλευτές καταφεύγουν σε πολιτικές περιορισμού, που βέβαια “δεν είναι ο καλύτερος τρόπος” να αντιμετωπίζει κανείς οποιοδήποτε θέμα.

"Πιο πρόσφατα — και οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται ακόμη — αυτοί [οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι] προσπάθησαν να “μας διδάξουν” την δημοκρατία, και ακούσαμε πάντα από αυτούς τους “δασκάλους” ότι ο πιο μοχθηρός τρόπος να συναναστρέφεσαι τους αντίπαλους είναι ο αποκλεισμός, ο οποίος δεν συνάδει με τις αρχές και τους κανόνες της δημοκρατίας. Ο ανοιχτός διάλογος είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος”, δήλωσε ο Πούτιν.

Προσθέτοντας πως ελπίζει ότι η Δυτική κίνηση να “αντιμετωπίσει την Ρωσική προπαγάνδα” δεν θα οδηγήσει σε σοβαρούς περιορισμούς, ο πρόεδρος συνεχάρη τους δημοσιογράφους του RT και του Sputnik για την δουλειά τους.

Κατέληξε ότι το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου είναι ένα “εμφανές σημάδι υποβιβασμού της Δυτικής αντίληψης για την δημοκρατία”.

Είναι περίεργο πως τόσοι πολλοί πολίτες της δυτικής κοινωνίας συμφωνούν μαζί του.


(1)  Tyler Durden είναι το όνομα φανταστικού ήρωα στην κινηματογραφική ταινία “Fight Club” που υιοθετούν οι συντάκτες του Zerohedge όταν αρθρογραφούν.

Πηγή: zerohedge


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.