Πλύση εγκεφάλου από το ISIS σε 400.000 παιδιά στην Μοσούλη για να πολεμούν και να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας – έκθεση (EIKONEΣ-VIDEO)


Επιμέλεια μετάφρασης  Ο Γιώργος του Κλικ

Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS/ISIL) κάνουν πλύση εγκεφάλου σε χιλιάδες παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια στην κατεχόμενη πόλη της Μοσούλης, το οχυρό τους στο Ιράκ, σύμφωνα με μια έκθεση της Ιρακινής Ύπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι τζιχαντιστές λέγεται ότι τροποποιούν το πρόγραμμα των σχολικών σπουδών επί δύο χρόνια για να “κάνουν πλύση εγκεφάλου στους μικρούς μαθητές, να τους γεμίσουν με μίσος και να τους υποχρεώσουν να συμμετάσχουν [στις τάξεις του IS]”, σύμφωνα με τον διευθυντή ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας, Jawad al-Shamri, όπως αναφέρει το Iraqi News.


Είπε επίσης ότι το IS έχει καταφέρει να αναμιχθεί με την εκπαίδευση 400.000 παιδιών με αυτόν τον τρόπο.

"Τα προγράμματα σπουδών του ISIS δίδαξαν στα παιδιά πώς να φτιάχνουν εκρηκτικές ζώνες, πως να πιάνουν ομήρους θηλυκού γένους και πως να προετοιμάζουν παγίδες”, περιέγραψε ο al-Shamri. Προειδοποιώντας ότι τέτοιου είδους πρακτικές θα "εδραιωθούν στο μυαλό των παιδιών”, εάν δεν ληφθεί μέριμνα αμέσως, ο al-Shamri είπε ότι είχε προσεγγίσει τον ΟΗΕ με ένα αίτημα για την μέριμνα αποκατάστασης των παιδιών.



Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) των Ηνωμένων Εθνών  δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης στην Μοσούλη από τον ιρακινό στρατό, το IS  αποθηκεύει αέρια μουστάρδας, εκτελεί και απάγει άμαχους και στρατολογεί όλο και περισσότερα παιδιά-στρατιώτες καθώς οι τάξεις του εξαντλούνται από την επίθεση της συμμαχίας.

Σπαρακτικές εικόνες παιδιών... παιδιών... που εξαναγκάζονται να πραγματοποιούν εκτελέσεις [...] Ο καταναγκαστικός εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων άμαχων πολιτών και η εκμετάλλευση τους σαν ανθρώπινες ασπίδες, και ύστερα ο κίνδυνος αντιποίνων εναντίον αυτών των πολύπαθων γυναικών, ανδρών και παιδιών για υποτιθέμενη υποστήριξη στο ISIL - η εκτεταμένη ταλαιπωρία πολιτών στη Μοσούλη και σε άλλες κατεχόμενες από το ISIL περιοχές στο Ιράκ είναι σοκαριστική και απαράδεκτη” δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Zeid Ra'ad Al Hussein σε σχέση με αυτές τις αναφορές.


Ο σκοπός της χρησιμοποίησης παιδιών-στρατιωτών από το IS είναι αρκετά σαφής: να τα προετοιμάσουν για αποστολές αυτοκτονίας όταν η πόλη θα παραβιαστεί από τον ιρακινό στρατό. Έχουν ήδη παρατάξει κάποια από αυτά τα παιδιά εναντίον των δυνάμεων που προωθούνται.

[…] το ISIL παρέταξε αυτά που αποκαλεί “Παιδιά του Χαλιφάτου” στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Μοσούλης και φορούν εκρηκτικές ζώνες. Φοβόμαστε ότι μπορεί να είναι έφηβοι και νεαρά αγόρια”, δήλωσε το OHCHR.




Τα τελευταία αρκετά χρόνια υπήρξαν πολλές αναφορές ότι το IS οργανώνει στρατόπεδα εκπαίδευσης για τη μετατροπή παιδιών σε μηχανές θανάτου. Πολλά βίντεο έχουν εμφανιστεί σε απευθείας σύνδεση με παιδιά-τρομοκράτες που εκτελούν ομήρους του IS ή που εκπληρώνουν άλλα μακάβρια καθήκοντα για λόγους προπαγάνδας.

Όλα αυτά τα παιδιά, μερικά εμφανώς όχι μεγαλύτερα από 3 ετών, έχουν στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση. Όπως μπορεί να δει κανείς στα βίντεο προπαγάνδας της οργάνωσης, στα παιδιά δίνονται όπλα σαν παιχνίδια και τα βάζουν να παρακολουθούν εκτελέσεις για εκπαιδευτικούς σκοπούς”.

Αναφέρθηκε νωρίτερα φέτος ότι περίπου 400 παιδιά Yazidi είχαν απαχθεί από αντάρτες στο Ιράκ μόνο τον περασμένο χειμώνα. Άλλα 500 παιδιά είχαν  απαχθεί  στις επαρχίες  Diyala και Anbar τον Μάιο. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι μεταξύ 800 και 900 παιδιών είχαν απαχθεί στην ίδια την Μοσούλη για στρατιωτική και θρησκευτική εκπαίδευση.


Ο επικεφαλής της επιτροπής του Ιρακινού Κοινοβουλίου για θέματα Γυναικών, Οικογένειας και Παιδικής Ηλικίας, Rehab al-Abouda, ισχυρίζεται ότι το IS έχει ήδη μετατρέψει τα περισσότερα από αυτά τα απαχθέντα παιδιά σε μαχητές και τα χρησιμοποιεί σε συγκρούσεις με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ιρακινές δυνάμεις προωθούνται στην Μοσούλη από ανατολικά και νότια, έχοντας εκκαθαρίσει πολλές γειτονικές πόλεις και μπήκαν στις ανατολικές συνοικίες της πόλης την περασμένη εβδομάδα. Όμως, αντιμετώπισαν αντίσταση από τους μαχητές που χρησιμοποίησαν αυτοκίνητα βόμβες-αυτοκτονίας, ελεύθερους σκοπευτές και κύματα αντεπιθέσεων εναντίον του στρατού.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Saad Maan δήλωσε την Τρίτη ότι οι ιρακινές δυνάμεις εκδίωξαν τους μαχητές από περισσότερο από το ένα τρίτο του  ανατολικού μισού της πόλης, σύμφωνα με το Reuters. Είπε ότι η Βαγδάτη δεν σκοπεύει να σταματήσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να διώξει τους μαχητές έξω από την πόλη.

Υπάρχουν αναφορές που λένε ότι τις τελευταίες δυο ημέρες έχουν σκοτωθεί από τρομοκράτες μέχρι 25 άτομα με την κατηγορία της συνεργασίας με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Περίπου 2.000 κάτοικοι της Μοσούλης φέρεται να έχουν απαχθεί και να μεταφέρονται προς την κατεύθυνση της συνοικίας Tal Afar προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Πηγή: rt.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.