Έρχεται βροχή κατασχέσεων και πλειστηριασμών για 75 χιλιάδες οφειλέτες

 

Ως το τέλος του έτους, δηλαδή μέσα σε περίπου δυόμιση μήνες, θα πρέπει να έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης- δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμοί- σε τουλάχιστον 75.000 οφειλέτες ακόμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ήτοι να βγει στη σέντρα το 55% των οφειλετών επί των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Από αυτό το μήνα αναφέρει το iefimerida, με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017, επίκειται καταιγισμός εγκυκλίων, με τις οποίες θα ενεργοποιούνται όλα τα «εργαλεία» είσπραξης, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Ειδικότερα: 

· Διενέργεια τουλάχιστον 83.000 τηλεφωνικών επικοινωνιών, από το τηλεφωνικό κέντρο της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με σκοπό τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και την εκ πλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων (Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ., Φ.Ε.Φ.Π., Φ.Ε.Ν.Π. κλπ.) και την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.
· Συμμόρφωση των φορολογουμένων που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε ποσοστό τουλάχιστον 42,5%, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου και είσπραξη τουλάχιστον 28% των εν λόγω οφειλών, μετά από δράσεις της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης.
· Υλοποίηση διαδικασίας αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων υπενθύμισης δόσεων βάσει δηλώσεων, πριν να καταστούν αυτές ληξιπρόθεσμες.
· Ανάπτυξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών ενημέρωσης των νέων οφειλετών σε μηνιαία βάση
· Εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων και βεβαίωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας
·Έκδοση εγκυκλίου σχετικά με τα κατασχετήρια εις χείρας τρίτων
· Επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.
· Επέκταση και ολοκλήρωση της διαδικασίας προγραμμάτων e-πλειστηριασμού.
· Ανάπτυξη συστήματος επίδοσης αναγγελιών με ηλεκτρονικά μέσα και απόδοσης πλειστηριασμάτων.
· Αποστολή επιχειρησιακών απαιτήσεων στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και στη Διεύθυνση Παροχής Φορολογικών Υπηρεσιών, εντός μηνός από την ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων σχετικά με την επέκταση των e- κατασχετηρίων σε θυρίδες και χρηματοοικονομικά προϊόντα.
· Επίδοση έκθεσης κατάσχεσης κινητής περιουσίας- οχήματος στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με ηλεκτρονικά μέσα.
· Προσαρμογή συστημάτων TAXIS και ELENXIS, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας, για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης
· Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα της E.X.Α.Ε.
· Διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Αυτό που «καίει» το οικονομικό επιτελείο είναι η χαμηλή εισπραξιμότητα επί των νέων οφειλών. Ενώ ο στόχος για έσοδα 2,05 δις ευρώ από τα παλιά χρέη κρίνεται επιτεύξιμος (ήδη έχουν εισπραχθεί πάνω από 1,8 δις ευρώ) με τη βοήθεια των ρυθμίσεων, οι εισπράξεις από τα νέα χρέη μόλις που φτάνουν στο 16,8% (δηλαδή περίπου 1,3 δις ευρώ).

Πηγή: taxydromos.gr μέσω anapoda.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.