Φίλος, έχεις ένα επίδομα ανεργίας να πάρω ένα ΕΣΠΑ;

 


Φίλος, έχεις ένα επίδομα ανεργίας να πάρω ένα ΕΣΠΑ;

 

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά όχι περισσότερο απ’ όσο η ανακοίνωση της κυβέρνησης πως μετατρέπει το επίδομα ανεργίας σε… “επίδομα εργασίας”.

Το πρόγραμμα θα είναι πιλοτικό και για να μη σας ζαλίζουμε με τα τεχνοκρατικά, σας λέμε πως σε γενικές γραμμές, όσοι άνεργοι ανήκουν στους “τυχερούς” και παίρνουν το επίδομα ανεργίας, τώρα θα μπορούν να είναι ακόμα πιο τυχεροί, αφού το κράτος είναι διατεθειμένο να δώσει το επίδομά τους σε κάποιον εργοδότη που θα τους προσλάβει. Ο εργοδότης θα μπορεί να πληρώνει το μισθό του νεοπροσληφθέντα με το επίδομα ανεργίας του, που τώρα το κράτος θα καταβάλλει στο αφεντικό και ο άνεργος δε θα χρειάζεται πια να ζει με τη ρετσινιά του τεμπέλη που δε μπορεί να βρει μια δουλειά.

Το εγχείρημα ακούγεται κάπως προβληματικό από οικονομική σκοπιά, αφού το να πληρώνει το κράτος τους μισθούς που οφείλει να καταβάλει ένας επιχειρηματίας, δε θα γεμίσει με κάποιο τρόπο τον “κρατικό κουρβανά”, για τον οποίο όλοι βάζουμε πλάτη (και άλλα σημεία του σώματός μας) εδώ και χρόνια.

Προβληματικό όμως ακούγεται και όσον αφορά την προπαγάνδα των κομμάτων, αφού ναι μεν οι προσληφθέντες άνεργοι θα ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ο μισθός τους θα καταβάλλεται από το δημόσιο. Μία κατάσταση δηλαδή που θα προκαλέσει πονοκέφαλο σε επιτελεία όπως των #παραιτηθείτε ή της Ομάδας Αλήθειας, αφού δε θα ξέρουν αν οι εν λόγω άνθρωποι θα είναι “αργόσχολοι του δημοσίου” ή “δουλάκια των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας”.

Σε ηθικό επίπεδο δε μπαίνουμε σε ιδιαίτερη ανάλυση, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει, ότι θα μπορούσε να στέλνει εργατικό δυναμικό σε επιχειρηματίες, με αντάλλαγμα ακόμα και κάποιο ζωτικό τους όργανο.

Η αναπληρώτρια υπουργός που μάλλον σκέφτηκε αυτό το ιδιοφυές σχέδιο, η Ράνια Αντωνοπούλου, μας απασχολεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μετά το αριστούργημά της στην Αυγή, όπου αναλύει τις ευεργετικές επιδράσεις του μνημονίου για τη χώρα.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 10.000 άνεργους, από τους συνολικά 120.000 άνεργους που παίρνουν επίδομα, από τους συνολικά 1.200.000 άνεργους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.