Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΗΣ DEUTSCHE BANK, ΕΝΩ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΤΗΣ ΓΙΑ “ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ”


Πρόσφατη ενημέρωση: Με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στο Bloomberg ότι το δημοσίευμα για την Deutsche Bank της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit "είναι εσφαλμένο", προσθέτοντας ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν ετοιμάζει κάποια σχέδια διάσωσης. Δεν υπάρχουν λόγοι για μία παρόμοια υπόθεση". 
ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ Die Zeit ΓΙΑ ΤΗΝ DEUTSCHE BANK Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ : ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 
Πρόκειται μόνο για δύο διαψεύσεις μέχρι να επιβεβαιωθούν ανεπίσημα. 
* * * 
Ξανάρχισε και πάλι το πρωί η συζήτηση για την Deutsche Bank , καθώς μετά την έντονη άρνηση χθες το βράδυ από τον CEO της κο John Cryan, που είπε στη Bild ότι η προβληματική γερμανική τράπεζα δεν επιδιώκει ένα σχέδιο διάσωσης από την κυβέρνηση και ότι ο ισολογισμός της είναι είναι σε καλή κατάσταση , νωρίτερα σήμερα το πρωί η γερμανική Zeit ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Deutsche Bank.

Το γερμανικό δημοσιογραφικό πρακτορείο γράφει ότι υπάρχουν πιθανά σενάρια για την περίπτωση, που για την Deutsche Bank AG απαιτηθεί αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα της και περιλαμβάνουν και το σενάριο ,όπου η γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει μερίδιο στην DB. To σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει πιθανές πωλήσεις μονάδων της Deutsche Bank, με την επιλογή των κρατικών εγγυήσεων για να υποστηριχθούν οι συναλλαγές, αν χρειαστεί.
Ένα σενάριο για τη χειρότερη περίπτωση, όπου η κυβέρνηση θα έχει συμμετοχή , λαμβάνοντας μερίδιο 25%, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μόνο σε ακραία έκτακτη ανάγκη.
Όλες οι επιλογές αποτελούν σχεδιασμούς έκτακτης ανάγκης και η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Deutsche Bank δεν θα χρειασθεί καμία κρατική ενίσχυση. 'Οταν ρωτήθηκε από το Reuters, ο εκπρόσωπος της Deutsche Bank αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη, που ο διευθύνων σύμβουλος John Cryan έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Bild την Τετάρτη και διέψευσε το δημοσίευμα.
"Σε κανένα χρονικό σημείο δεν ζήτησα υποστήριξη από την καγκελάριο. Ούτε πρότεινα κάτι τέτοιο", είπε ο Cryan στην Bild απαντώντας σε ένα διαφορετικό δημοσίευμα, που ανέφερε ότι ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την υποστήριξή της για το πρόστιμο των 14 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ για τον διακανονισμό αξιώσεων , που προέκυψαν από την κακές πρακτικές πώλησης ενυπόθηκων τίτλων.
Ένα τέτοιο αίτημα θα ήταν "εκτός συζήτησης για εμάς," είπε ο Cryan , προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να καταλάβει πώς "κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάτι παρόμοιο." Παρά την προκαταβολική άρνηση της είδησης, η Zeit, δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να ελπίζει η Deutsche Bank δεν θα χρειαστεί κρατική στήριξη και ότι μόνο σενάρια για μια πιθανή διάσωση συζητούνται μέχρι τώρα. Φυσικά, συνειδητοποιώντας ότι ένα παρόμοιο δημοσίευμα θα μπορούσε να προκαλέσει αμέσως φόβο για κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, αν όχι και την επιδρομή των καταθετών στη τράπεζα με μαζικές αναλήψεις, στιγμές αργότερα η γερμανική ρυθμιστική αρχή Bafin δήλωσε στο Reuters ότι δεν εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Deutsche Bank, δήλωσαν την Τετάρτη δύο πηγές , που γνωρίζουν την κατάσταση. Ωστόσο, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, νωρίτερα σήμερα η Deutsche Bank ανακοίνωσε επίσης ότι πούλησε τη θυγατρική ασφαλιστική μονάδα της Abbey Life στην Phoenix Group Holdings για 935 εκατ λίρες στερλίνες (1,22 δις δολάρια ) με μια συμφωνία , που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή θέση της γερμανικής τράπεζας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank κος John Cryan είπε σε μια δήλωση ότι η πώληση θα επιτρέψει στη διεύθυνση διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας να επικεντρωθεί στις βασικές δραστηριότητές της και να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Όπως προσθέτει η WSJ, η πώληση, ενώ σχετικά είναι μικρή, είναι μια καλή είδηση ​​για την τράπεζα σε μια εποχή ανανεωμένων ανησυχιών των επενδυτών για το μικρό απόθεμα συμπληρωματικών κεφαλαίων της , μπροστά σε μια πιθανή διευθέτηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις αρχές των ΗΠΑ , σε σχέση με την έρευνα για τους ενυπόθηκους τίτλους. Η διαφαινόμενη επιβάρυνση έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει νέα κεφάλαια και ερωτηματικά για το αν το Βερολίνο θα μπορούσε να αναγκαστεί να υποστηρίξει την τράπεζα.
Η τράπεζα είπε ότι η πώληση της Abbey Life θα προσθέσει περίπου 0,1 εκατοστιαία μονάδα στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της κατηγορίας κεφαλαίων Τier 1 . Ωστόσο, με βάση εξέτασης την κατάσταση αποτελεσμάτων , η συναλλαγή , που υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών αρχών, θα οδηγήσει σε αναμενόμενες ζημιές προ φόρων περίπου 800 εκατ στερλίνων (897,2 εκατ δολάρια), λόγω της απομείωσης της υπεραξίας. Στην εταιρεία Phoenix, η συμφωνία θα προσθέσει 10 δις λίρες στερλίνες στην αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων,θα προσθέσει 735.000 νέους ασφαλισμένους και θα αυξήσει τις ταμειακές ροές για τη στήριξη της προγραμματισμένης αύξησης του μερίσματος.
Η εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα χρηματοδοτήσει εν μέρει τη συμφωνία μέσω μιας έκδοσης δικαιωμάτων αξίας 735 εκατ λιρών. Ως μέρος της συναλλαγής, η Deutsche συμφώνησε να αποζημιώσει την Phoenix για να καλύψει μια πιθανή αρνητική έκβαση από μια έρευνα , που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με την δίκαιη μεταχείριση των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Abbey και τις πρακτικές πωλήσεων εσόδων. Η περίληψη : Το αν υπάρχει στον ορίζοντα ένα σχέδιο διάσωσης της Deutsche Bank εξακολουθεί να είναι αντικείμενο κερδοσκοπίας , ως επί το πλείστον στην αγορά, όπου , αν οι πιέσεις στη μετοχή της εταιρείας και στα CDS συνεχισθούν , η DB μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή παρά να ενεργοποιήσει το "σχέδιο έκτακτης ανάγκης. "
Σε κάθε περίπτωση, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για ίδια κεφάλαια στις ΗΠΑ, τα οποία μέχρι το δημοσίευμα ανέβαιναν, κινήθηκαν αμέσως πτωτικά σε σχέση με την αμετάβλητη γραμμή, καθώς οι ειδήσεις ​​ακούστηκαν σαν ηχώ μίας χρηματοπιστωτικής κρίσης , που γίνεται ανησυχητικά πολύ γνώριμη.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

'Oπως είχα αποκαλύψει σε προγενέστερο άρθρο μου , στις 28.2.2017 λήγουν ομόλογα της DB αξίας 10,5 δις δολαρίων με επιτόκιο 9,5% (ΠΗΓΗ http://quicktake.morningstar.com/St...)
Αν κάνουμε το σχετικό υπολογισμό με το παραπάνω επιτόκιο και κεφάλαιο, οι τόκοι αυτών των ομολόγων θα είναι 997,5 εκατ δολάρια.
'Οπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό , η πώληση της Abbey με τίμημα 1,22 δις δολάρια γίνεται μόνο για να πεισθούν οι αγορές ότι θα μπορέσει η DB να πληρώσει τους τόκους αυτού του ομολόγου.
Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των ομολόγων για την ώρα δεν είναι γνωστό πώς θα πραγματοποιηθεί, ούτε γνωρίζουμε σε ποιούς θεσμικούς επενδυτές ανήκουν.
Από τη συναλλαγή αποπληρωμής των τόκων θα περισσέψουν μόνο 223 εκατ δολάρια (=1,22-ο,997).
Πώς θα γίνει η κάλυψη του τιμήματος από την αγοράστρια Phoenix?
Σχεδιάζεται ήδη μία αύξηση κεφαλαίου στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αξίας 735 εκατ λιρών .'Ισως να διατεθούν και μετρητά αξίας 200 εκατ λιρών για να συμπληρωθεί το τίμημα 935 εκατ λιρών.
Πόσο αξίζουν σε δολάρια τα 200 εκατ λίρες? Mε μία απλή μαθηματική πράξη προκύπτει ότι η αξία τους είναι περίπου 260 εκατ δολάρια (=1,22Χ2οο/935)
Πρόκειται προφανώς για "σατανική"σύμπτωση, που μπορεί να εξηγηθεί με λίγη γερμανική πονηριά.
Επειδή η DB δεν μπορεί να πουλήσει εύκολα τη θυγατρική της Abbey, μάλλον έχει συμφωνήσει με την Phoenix να κάνει αυτή αύξηση κεφαλαίου στο χρηματιστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, να συγκεντρώσει το απαραίτητο "τίμημα" από νέους επενδυτές και να το παραδώσει στη DB εγκαίρως για τη πληρωμή των τόκων των ομολόγων της DB, που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2017.
Μόνο το υπόλοιπο του τιμήματος αγοράς θα δοθεί από την Phoenix στην DB σε μετρητά.
Είναι σχεδόν προφανές ότι από το ποσό αυτό 223 εκατ δολάρια θα επενδυθούν και πάλι από την DB στο μετοχικό κεφάλαιο της Phoenix .
'Ετσι όλοι θα βγουν κερδισμένοι και ευχαριστημένοι και τον κίνδυνο της "επένδυσης" θα τον αναλάβουν οι νέοι επενδυτές (=κορόιδα)
'Oλη η συναλλαγή σε βάρος των "έξυπνων" επενδυτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα γίνει από τα "συνεταιράκια" με μόλις 37 εκατ δολάρια σε μετρητά (=260-223).
Επιπλέον από την πώληση ίσως η DB να αποφύγει ακόμα ένα πρόστιμο από τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που σίγουρα δεν θα ήθελαν να τιμωρήσουν αυστηρά μία "δική" τους ασφαλιστική εταιρεία για την " δίκαιη" μεταχείριση των πελατών της ασφαλιστικής εταιρείας Abbey και τις πρακτικές πωλήσεων εσόδων (με τις γνωστές και δοκιμασμένες τεχνικές της DB).
Το τέχνασμα μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με τη βοήθεια της κοινής λογικής.
Βρισκόμαστε σήμερα σε περιβάλλον τεχνητά διαμορφωμένων επιτοκίων από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών τραπεζών.
Τα περισσότερα παρεμβατικά επιτόκια είναι πολύ μικρά και ορισμένα από αυτά είναι μηδενικά ή και αρνητικά.
Στην Αμερική συζητάνε ήδη για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων, αλλά διστάζουν για να μην καταρρεύσουν απότομα τα διεθνή χρηματιστήρια και οι υπόλοιπες αγορές.
'Οταν αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων , οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως θα υποστούν τεράστιες ζημιές, καθώς έχουν επενδύσει ήδη σε μεγάλο βαθμό σε ομόλογα, που έχουν εκδοθεί με χαμηλότερα επιτόκια.
Με την αύξηση των επιτοκίων η παρούσα αξία τους θα πέσει σημαντικά, δημιουργώντας σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες έντονα προβλήματα ρευστότητας.
Είναι κατάλληλο αυτό το περιβάλλον για αυξήσεις κεφαλαίου ασφαλιστικών επιχειρήσεων?
Τι θα κάνουν τα νέα κεφάλαια?
Φαίνεται οικονομικά λογικό να τα επενδύσουν σε αγορά ομολόγων με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια ή μήπως σκέφτονται να τα επενδύσουν στα παραφουσκωμένα διεθνή χρηματιστήρια?
H απάντηση είναι μάλλον ότι στην παρούσα συγκυρία δεν ενδείκνυνται αυξήσεις κεφαλαίων ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Η DB ήδη άρχισε να πουλάει περιουσιακά της στοιχεία για να μειώσει την αξία του ισολογισμού της και τις ανάγκες κεφαλαίων της, που υπολογίζονται ως γνωστό με βάση την αξία του σταθμισμένου ενεργητικού της.
Αυτή η κίνηση από μόνη της δείχνει ότι εφαρμόζεται ήδη βασικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης...
Επιπλέον μαθαίνουμε ότι από την πώληση της Abbey προκύπτει μία ασήμαντη αύξηση των κεφαλαίων Tier 1 κατά 0,1%, άρα τα κεφάλαια της αυξήθηκαν ελάχιστα σε ονομαστικούς όρους.
Ταυτόχρονα όμως σημειώνεται ήδη λογιστική ζημία 897,2 εκατ δολάρια, που προέκυψε από πώληση περιουσιακών στοιχείων ονομαστικής αξίας 2,11 δις δολαρίων (=1,22+0,897) έναντι τμήματος 1,22 δις δολαρίων.
Η πώληση ήταν τόσο επιβεβλημένη από την άθλια οικονομική κατάσταση της DB, που έγινε με έκπτωση τιμήματος 42,2% σε σχέση με την εμφανιζόμενη αξία στον ισολογισμό (!).
Μαθαίνουμε επίσης ότι ένα χαρτοφυλάκιο ασφαλειών αξίας 10 δις λιρών, πουλήθηκε μόλις 935 εκατ λίρες. Πουλήθηκε δηλαδή ένα περιουσιακό στοιχείο με μόχλευση ιδίων κεφαλαίων 10,69 φορές, από μία τράπεζα με μόχλευση 24 φορές τα ίδια κεφάλαια της (στοιχεία 31.12.2015).

Η DB EIXE MΟΧΛΕΥΣΗ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ 24 ΦΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ 31.12.2015

Πόσο λογικό φαίνεται μία τράπεζα, που θέλει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της να προτιμάει να πουλάει περιουσιακά στοιχεία με μόχλευση ιδίων κεφαλαίων μεγαλύτερη κατά 2,4 φορές του μέσου όρου μόχλευσης της, δημιουργώντας μάλιστα με την κίνηση αυτή "λογιστικές" ζημιές?
Με βάση την κοινή λογική θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο...
'Ολα τα παραπάνω μπορούν να μας οδηγήσουν σε δύο λογικά συμπεράσματα:
1. 'H το αφεντικό τρελάθηκε και πουλάει όσο-όσο, αδιαφορώντας για το συμφέρον των μετόχων και την κοινή λογική
ή
2. η οικονομική κατάσταση της τράπεζας DB είναι τόσο απελπιστική, που το αφεντικό κάνει ό,τι του λένε οι εποπτικές αρχές (ή/και έμμεσα οι πολιτικοί) χωρίς αντιρρήσεις.
Διαλέγετε και παίρνετε.
Προσωπικά , αυτό που με φοβίζει είναι ότι η DB διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,63 τρις ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ,στο σχέδιο σωτηρίας της DB το γερμανικό κράτος θα συμμετάσχει στο κεφάλαιο της ως και 25%.
To συνολικό σημερινό κεφάλαιο της είναι μόλις 62,7 δις ευρώ, οπότε το 25% είναι μόλις 15,67 δις ευρώ .
Το ποσό αυτό καλύπτει οριακά μόνο τα πρόστιμα, που της έχουν επιβληθεί ως σήμερα.
Κάνουν οι γερμανικές αρχές τόσο θόρυβο μόνο για 15,67 δις ευρώ ή γνωρίζουν ότι η αναμενόμενη ζημιά για την οικονομία τους ξεπερνάει τα 376 δις ευρώ?
Mε βάση πάντως τον ισολογισμό τους με 31.12.2015 η διαφορά στη "δίκαιη" αξία ανάμεσα στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία και στις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις τους ήταν ήδη 221 δις ευρώ. (=820-599)

ΔΙΚΑΙΗ ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ 820,88 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

ΑΞΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ 599,75 ΔΙΣ ΕΥΡΩ

Μήπως τελικά αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε αέρα "κοπανιστό" ή σε κάποια κρυφή ζημιά, που θα αποκαλυφθεί αναγκαστικά , όταν εκκαθαρισθούν τα παράγωγα της αξίας 42 τρις ευρώ ή εναλλακτικά , όταν η DB πτωχεύσει εξαιτίας τους?

H DEUTSCHE BANK EΓΓΥΑΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΞΙΑΣ 42 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΟΝΟ 62,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ !

Μάλλον οι Γερμανοί θα το μάθουν συντομότερα από τις κοινοβουλευτικές εκλογές τους τον Σεπτέμβριο του 2017...


ΠΗΓΗ: john-drake   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.