Ρίχνουν 180 δισ. δολ. τον μήνα στις αγορές - ούτε ευρώ στην Ελλάδα.
Σχόλιο ιστολογίου: Ο τίτλος που συνοδεύει το άρθρο είναι "προβληματικός".
Οι αγορές αφορούν τοκογλύφους επενδυτές της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που κερδοσκοπούν με άυλες αξίες και τίτλους, ομολόγων και παραγώγων στα καζίνο-χρηματιστήρια, εις βάρος της ανθρωπότητας.
Η Ελλάδα είναι μία κατεχόμενη δουλοπαροικία χρέους θύμα αυτής της πρακτικής.
Τα δολάρια που "πληκτρολογούνται" ή εκτυπώνονται δεν έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία και το εισόδημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ανθρωπότητας. Όλα πέφτουν στις μαύρες τρύπες του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου που ευθύνεται για την δημιουργία και την αέναη διόγκωση των χρεών όλου του πλανήτη.
Η ανάδειξή του άρθρου γίνεται ως πληροφόρηση για την λογική;; λειτουργίας της "αγοράς", τα σημάδια κατάρρευσης της, όπως επίσης αναδεικνύει μία τάξη μεγέθους της ποσότητας χρήματος που διοχετεύεται ώστε οι "φούσκες" να εξακολουθούν να "τρομπάρονται".
Αντίθετα όχι μόνο δεν υπάρχουν χρήματα για τις ανάγκες των κοινωνιών που οδεύουν στον όλεθρο, με την χώρα μας να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος αλλά αντλούνται και όσα υπάρχουν διαθέσιμα σε αυτές για να τροφοδοτήσουν αυτό τον παραλογισμό.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Οκτώ χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την περίφημη φράση του Mario Draghi του 'whatever it takes ' για να σωθεί το ευρώ και αρκετά χρόνια μετά το στοπ που έβαλαν οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων, το ποσό του QE που διοχετεύεται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας αγοράζουν περίπου 180 δισεκατομμύρια δολάρια assets τον μήνα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το μεγαλύτερο ποσό που έχουν δει οι αγορές από το 2009, βρισκόταν μάλιστα σε ισχύ και το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed.
Και σε αυτό το παγκόσμιο τσουνάμι ρευστότητας, οι ελληνικές τράπεζες είναι φυσικά από τις μεγάλες χαμένες, καθώς ακόμη παραμένει άγνωστο το πότε θα μπορέσει τελικά να συμμετέχει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, με τους περισσότερους αναλυτές να μην το βλέπουν πριν το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου.
Και αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών αποδειχθούν σωστές, το σύνολο του ποσού αυτής της σημαντικής και ιστορικής τονωτικής ένεσης αναμένεται να αυξηθεί κατά πολλά δισεκατομμύρια - με την ΕΚΤ, την BOJ ακόμη και Τράπεζα της Αγγλίας να αναμένεται να επεκτείνουν σύντομα τα προγράμματα QE που 'τρέχουν ' για να προσπαθήσουν να ενισχύσουν την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη και τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό.
Το σύνολο των 180 δισ. δολ. περίπου χωρίζεται στη μέση μεταξύ της ΕΚΤ και της BOJ, σύμφωνα με την Deutsche Bank, και μετριέται σε κυλιόμενη βάση 12 μηνών.
H ABN Amro αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το QE της σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα από 80 δισεκατομμύρια σήμερα και θα επεκτείνει το πρόγραμμα για εννέα μήνες μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η JP Morgan προβλέπει ότι η BOJ θα αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά 25% στα 100 τρις γεν ή τα 960 δισ. δολ. ετησίως.
Μετά απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το αναμενόμενο 'χτύπημα ' που θα δεχτεί στα επόμενα τρίμηνα η οικονομία της χώρας, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επανενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, το οποίο βρίσκεται σε αδράνεια από το 2012.
Η Barclays, για παράδειγμα, αναμένει ότι η BoE θα ρίξει έως και 150 δισ. στερλίνες (197 δισ. δολ) επιπλέον QE στην αγροά.
Αυτές είναι από τις πιο 'επιθετικές ' προβλέψεις μεταξύ των αναλύτών, ωστόσο με την παγκόσμια ανάπτυξη που αγωνίζεται να αποφύγει την ύφεση και το πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τους επίσημους στόχους σε πολλές χώρες, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών είναι έτοιμοι να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο.
Αυτό άλλωστε εξηγεί και την ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι διεθνείς αγορές οι οποίες παρά τους πολλούς παραλλήλους κινδύνους όπως το Brexit, οι εξελίξεις στην Τουρκία, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η ιταλική τραπεζική κρίση και οσονούπω η πορτογαλική τραπεζική κρίση και οι αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, συνεχίζουν να σημειώνουν κέρδη και μάλιστα ακόμα και σε επίπεδα ρεκόρ.
Το... μαγικό χέρι των κεντρικών τραπεζών είναι αυτό που έχει στηρίξει τόσο καιρό τις αγορές, τη στιγμή που οι επενδυτές αποσύρουν όπως-όπως ρεκόρ κεφαλαίων από τις μετοχές και στρέφονται προς το ασφαλές καταφύγιο των μετρητών γιατί σε περιόδους αβεβαιότητας... cash is King.
Δεν υπάρχουν σχόλια: