Ο... ιπτάμενος Μεγάλος Αδελφός

 

Με 461 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο η ευρωπαϊκή οδηγία για τη δημιουργία μητρώου PNR που θα καταγράφει και θα αποθηκεύει προσωπικά στοιχεία επιβατών από τις αεροπορικές εταιρείες

Συντάκτης: Βίκυ Καπετανοπούλου

Αυτό αποτελεί ισχυρή έκφραση της δέσμευσης της Ευρώπης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», διακήρυξαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας τη χθεσινή συντριπτική έγκριση της αμφιλεγόμενης οδηγίας από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 461 ψήφους υπέρ, 179 κατά και 9 αποχές.
«Στην καλύτερη, το μητρώο PNR είναι ένα εικονικό φάρμακο (placebo). Οχι μόνο θα υποσκάψει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., αλλά θα υπονομεύσει την ασφάλεια των κοινωνιών μας, μέσω της εκτροπής άκρως απαραίτητων πόρων από εργαλεία των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών, τα οποία θα μπορούσαν στ’ αλήθεια να είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως η στοχευμένη παρακολούθηση», υπογραμμίζει ο Βέλγος ευρωβουλευτής Γιαν Φίλιπ Αλμπρεχτ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.
«Οι τραγικές επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι κατέδειξαν ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη πληροφοριών για υπόπτους τρομοκρατίας, αφού όλοι οι ύποπτοι ήταν ήδη γνωστοί στις αρχές. Αντίθετα είναι η αποτυχία της επαρκούς ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών και της συνακόλουθης δράσης»...
Κι αυτή ακριβώς είναι η ουσία του επίμαχου ζητήματος, που έχει περάσει από σαράντα κύματα τουλάχιστον την τελευταία πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο, εξαιτίας της (μέχρι πρότινος) κάθετης αντίθεσης της πλειοψηφίας του σώματος στη σχετική πρόταση της Κομισιόν, που χρονολογείται από το 2011 με μπροστάρη -ήδη από τότε- τη Γαλλία.
Δεν είναι μόνο το ηλεκτρονικό φακέλωμα (τυπικά για 6 μήνες, ουσιαστικά για 5 χρόνια) προσωπικών δεδομένων επιβατών, λεπτομερών πληροφοριών για τις πτήσεις τους, τις ημερομηνίες, τις θέσεις καθίσματος, τις αποσκευές, τον τρόπο πληρωμής των εισιτηρίων, τους αριθμούς τηλεφώνων, πιστωτικές κάρτες και διαβατήρια, τις διευθύνσεις κατοικίας και emails μεταξύ άλλων, τα οποία οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται πια να παράσχουν στις εθνικές αρχές.
Δεν είναι μόνο τα δημόσια κονδύλια που θα διοχετευτούν σε μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Είναι η απροθυμία (ακόμα και μετά το φιάσκο της αποτροπής των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη) των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών-μελών της Ε.Ε. να μοιραστούν πολύτιμες πληροφορίες, για λόγους γοήτρου αλλά και καχυποψίας μήπως πέσουν σε λάθος χέρια.

Διορία δύο χρόνων

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες άλλωστε διαθέτουν ήδη μητρώο PNR, ενώ στις υπόλοιπες δίνεται διορία δύο χρόνων για να εναρμονίσουν την εθνική τους νομοθεσία με τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία. Κάθε κράτος όμως θα ελέγχει τη δική του βάση δεδομένων, χωρίς να υποχρεούται να δίνει πληροφορίες σε άλλο.
«Είναι ντροπή που δεν καταφέραμε να πείσουμε τα κράτη-μέλη που κρατούν υποκριτική στάση, ώστε να δημιουργήσουμε ένα [πανευρωπαϊκό] εργαλείο υπό κεντρική διοίκηση», κατήγγειλε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων, Ναταλί Γκρισμπέκ.
«Γιατί χρειάζεται να αυξήσουμε τις ήδη μαζικές πληροφορίες των υπηρεσιών ασφαλείας των κρατών-μελών, όταν όλες λένε ότι πνίγονται στα δεδομένα αλλά δεν έχουν δυνατότητα να τα αναλύσουν;», αναρωτήθηκε ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Γιανίκ Ζαντό. 
Ακόμα κι ο εισηγητής της οδηγίας, Βρετανός ευρωβουλευτής της ευρωομάδας του Λαϊκού Κόμματος, Τίμοθι Κερκχόουπ, παραδέχτηκε πως δεν πρόκειται περί «μαγικής συνταγής».
«Ας μην υπεραπλοποιούμε τα πράγματα. Κανείς ποτέ δεν είπε πως το PNR θα σταματούσε τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτό το σύστημα όμως είναι άλλο ένα εργαλείο, που θα κάνει τη μάχη μας κατά της τρομοκρατίας πιο αποδοτική», υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι είχε κατακεραυνώσει το Ευρωκοινοβούλιο επειδή αρνιόταν να υπερψηφίσει την οδηγία.

ΠΗΓΗ: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.