Μουσικές αύρες

 

Συντάκτης: Δημήτρης Νανούρης 

Ο Καρδιτσιώτης αγρότης καμαρώνει το καινούργιο του τρακτέρ. Βαρύ όχημα, με ιπποδύναμη όση όλα μαζί τ' αλόγατα και τα μουλάρια του νομού. Η πορεία των συναδέλφων του προς τον Παλαμά εμποδίζεται από μια αύρα της Χωροφυλακής, σταθμευμένη κάθετα σ' ένα στενό γεφύρι, ίσα ίσα να φράζει τον δρόμο. Οι ξωμάχοι του κάμπου παρατάσσονται μπρος της φωνάζοντας συνθήματα. Πίσω της δυνάμεις των ΜΑΤ απαντούν με χημικά. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι. Ο κάτοχος του τρακτέρ προσεγγίζει την αύρα με την όπισθεν. Τρίβουμε τα μάτια μας, όχι εξαιτίας των δακρυγόνων. Οι μπάτσοι αιφνιδιάζονται. Το επόμενο λεπτό το τεθωρακισμένο βρίσκεται αναποδογυρισμένο στον ξεροπόταμο.

Ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού διαπερνούν το πλήθος. Τα μεγάφωνα παιανίζουν τα «Αγροτικά» του Θωμά Μπακαλάκου. «Πανηγύρι, πανηγύρι, πανηγύρι/ πιάστε χέρια βρε παιδιά/ μη σας σκιάζει ο φόβος πια/ τα νταούλια να βαρούν/ οι αγρότες να χαρούν». Η δύναμη της μουσικής καθηλώνει. Ανατρέχω στις ένδοξες στιγμές των αρχών του '80, με αφορμή -όσο κι αν φανεί παράταιρο- την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που τιμούμε κάθε επτά του Απρίλη, ενθαρρύνοντας κομμάτι και τους διαδηλωτές της σημερινής απεργιακής κινητοποίησης. Εξηγούμαι: περί τα μέσα του '80 ο Μπακαλάκος εκτοπίζεται από τον χώρο του τραγουδιού. Τολμά, βλέπεις, να τα βάλει με τις εταιρείες δίσκων και την ΑΕΠΙ.

Κερδίζει τον επιούσιο διδάσκοντας Μαθηματικά και συνθέτει παραλλήλως κλασική μουσική με τη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να παιχτεί ποτέ. Χάνει την ησυχία του όταν κάποιοι φίλοι, που παρακολουθούν τα έργα μουσικής δωματίου και τα αμιγώς συμφωνικά του, τον συστήνουν σε μια ομάδα φιλόμουσων πανεπιστημιακών, στην οποία συμμετέχει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΔΗΚ Ιωάννης Ζίγδης και πρυτανεύει ο ιδεολόγος καθηγητής Σακελλάρης Καρπάθιος, που έχει την ιδέα να μελοποιηθεί ο «Ιπποκράτειος Ορκος». Εκείνη την εποχή ο Μπακαλάκος διαμορφώνει τη δική του πρόταση, που βασίζεται στην ελληνική μουσική γλώσσα με αφειδώλευτη χρήση στοιχείων της παράδοσής μας.

Οι αρχικοί δισταγμοί του ξεπερνιούνται και σε λίγους μήνες ετοιμάζει ένα πεντάλεπτο σχεδίασμα του έργου. Ο Καρπάθιος και οι συν αυτώ γοητεύονται. Ιδρύουν τον «Ομιλο Φίλων του Ιπποκράτειου Ορκου» και κινούν τη διαδικασία ηχογράφησης και μαγνητοσκόπησής του από την ΕΡΤ. Επί δύο συναπτά έτη ο Μπακαλάκος γράφει εκατοντάδες σελίδες νότες, με τελικό αποτέλεσμα το συγκεκριμένο ορατόριο, που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2001 στο Ηρώδειο από τη Νέα Συμφωνική Ορχήστρα του Φεστιβάλ Σόφιας και τη χορωδία Animato, τις οποίες διηύθυνε ο αρχιμουσικός Βύρωνας Φιδετζής.

Στις τρεις τα χαράματα το έδειξε η ΕΡΤ, αλλά ευτυχώς έχει αναρτηθεί στο youtube κι όποιος θέλει μπορεί να το απολαύσει. «Είναι μέγα ψέμα ότι οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν κλασική μουσική» λέει ο Θωμάς, ο οποίος άλλωστε πασχίζει αθόρυβα πάνω από δύο δεκαετίες, πετυχαίνοντας ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα λόγω της περίστασης (Παγκόσμια Ημέρα Υγείας) ο «Ιπποκράτειος Ορκος» προβάλλεται από το κανάλι της Βουλής στις 11.30 το βράδυ. Πιστεύσατε, η αύρα των ήχων του σε τραντάζει, όπως το τρακτέρ του λεβέντη αγρότη την αύρα των μπάτσων.

ΠΗΓΗ: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.