ΦΩΤΙΑ-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ STANFORD: ΔΙΑΣΥΡΕΙ ΚΑΙ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΤΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Φωτιά και λάβρα τα όσα γράφει ο παλιός συμμαθητής…. «Η γραμματέας που προσέλαβα… έχει περισσότερα προσόντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη… Απλώς δεν ξεκινάνε όλοι την καριέρα τους από διευθυντές τραπεζικών ομίλων… Υπάρχουν έλληνες με καλύτερο βιογραφικό από αυτό του αρχηγού της ΝΔ, αλλά είναι άνεργοι»… Αυτά κι άλλα πολλά αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή του ο καθηγητής του Stanford Ιωάννης Ιωαννίδης που δημοσιεύθηκε στο Huffingtonpost με τίτλο «Ανοιχτή επιστολή στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας».

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του τόπου – εσχάτως, έχει μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών πανεπιστημίων και μάλιστα όχι με τόσο κολακευτικό τρόπο… Αφού μετά το «στόλισμα» που επιφύλαξε το Harvard στη διαπραγματευτική ομάδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα… Ακολουθεί το αριστοτεχνικό και άκρως ειρωνικό κείμενο του έλληνα καθηγητή στο Stanford και συμμαθητή του νέου αρχηγού της ΝΔ Ιωάννη Ιωαννίδη… Με διαπιστώσεις για την οικογενειοκρατία και την ευνοιοκρατία που επικρατεί στην πολιτική ζωή της Ελλάδας… Τονίζοντας ότι οι έλληνες πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και δεν αφήνουν κανένα άλλο ταλέντο να ανθίσει στη χώρα… Για να καταλήξει λέγοντας ότι στις ΗΠΑ η ΝΔ θα είχε κηρύξει επισήμως χρεοκοπία και οι ηγέτες της θα οδηγούνταν στη Δικαιοσύνη και πιθανότατα στη φυλακή!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Ανοιχτή επιστολή στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας από τον

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, ως παλιός συμμαθητής και ασήμαντος απλός πολίτης θέλω δημόσια να σας δώσω συγχαρητήρια και για την εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ και γιατί πληροφορήθηκα ότι έχετε το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα. Ίσως είμαι στενόμυαλος, αλλά φοβάμαι ότι όλα τα κόμματα βλάπτουν τη Συρία το ίδιο, όπως έγραφε και ο Καβάφης πολύ πριν η Ελλάδα γίνει Συρία.

Το ότι διαθέτετε ένα από τα καλύτερα βιογραφικά της χώρας έγινε αρχικά αντιληπτό στο πανελλήνιο σε προεκλογική συνέντευξή σας σε δημοφιλή τηλεπερσόνα. Ως κακομοίρης επιστήμονας πρέπει να αναγνωρίσω πως πλέον οι πιο πιστευτές πηγές επιστημονικών πληροφοριών είναι πρωτίστως οι τηλεπερσόνες και έπονται σε απόσταση αναπνοής τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ. Μετά από αυτή την βιογραφική αποκάλυψη, επικρατήσατε απέναντι σε τρεις τιτάνες του δεξιού πνεύματος. Τώρα ηγείστε ενός κόμματος που, επειδή τιμά την αριστεία και εστιάζει στην παιδεία, έχει εξαποστείλει ως ευρωβουλευτή για να εκπολιτίσει την υπόλοιπη Ευρώπη σε θέματα πολιτισμού και παιδείας τον γίγαντα ποδοσφαιριστή Ζαγοράκη. Τρέμω να αναφέρω τα ονόματα δεκάδων άλλων φωστήρων του κόμματος που έχουν εξαθλιώσει σεμνά και ταπεινά την Ελλάδα επί έτη πολλά. Για να είστε αρχηγός πλέον όλων αυτών, πρέπει να διαθέτετε όχι απλώς ένα από τα καλύτερα, αλλά το καλύτερο βιογραφικό της χώρας – και πάλι λίγο είναι ίσως για να τα βγάλετε πέρα.

Δεν αστειεύομαι- ή, ορθότερα, δεν αστειεύομαι μόνο. Γνωρίζω ότι έχετε σπουδάσει σε εξαιρετικά πανεπιστήμια. Τα ίδια προσόντα (άριστα σε πτυχίο και μεταπτυχιακά σε εξαιρετικά πανεπιστήμια) έχει και μια κοπέλα που προσλάβαμε πέρυσι σαν βοηθό γραμματέα της γραμματέως σε ένα τμήμα που διευθύνω στο Στάνφορντ. Δεν κάνω αυτή τη σύγκριση για να τη μειώσω, η κοπέλα είναι ικανότατη και πανέξυπνη. Απλώς δεν ξεκινάνε όλα τα παιδιά την καριέρα τους από διευθυντής τραπεζικού ομίλου και πάνω.

Γνωρίζετε βέβαια ότι από ακαδημαϊκή άποψη υπάρχουν πάνω από 200 χιλιάδες Έλληνες με μεγαλύτερη απήχηση από εσάς στην επιστημονική βιβλιογραφία, κυρίως νεότεροι, και πολλοί από αυτούς άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι σε πράγματα άσχετα με την επιστήμη τους. Γνωρίζετε επίσης ότι από επαγγελματική άποψη υπάρχουν ακόμα περισσότεροι Έλληνες με άριστες περγαμηνές και μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία από εσάς που όμως είναι άνεργοι ή απελπιστικά χαμηλόμισθοι. Απλώς εσείς τα καταφέρατε και πήγατε μπροστά, και εύγε. Αυτοί ακόμα δυστυχώς ψάχνονται – ελπίζοντας να μη χρειαστεί να ψάχνουν και σκουπιδοντενεκέδες. Σας παρακαλώ, όσο ψηλά κι αν φτάσει το άστρο σας, μην ξεχάσετε όλους αυτούς τους αποτυχημένους που ίσως τελικά θα έπρεπε να έχουν καλύτερη τύχη, αν υπήρχε στοιχειώδης ισοπολιτεία και αξιοκρατία.

Άκουσα την ομιλία στην κοινουβουλευτική ομάδα του κόμματός σας. Γενικά τα είπατε πολύ ωραία, είστε ικανός ρήτορας. Στρωτός λόγος και αρκετά λογικά ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα. Ειδικά όταν είπατε ότι τιμάτε την αριστεία, κόντεψα να λιποθυμήσω απ’ τη χαρά μου. Όμως γρήγορα συνήλθα, ενθυμούμενος ότι οι κομματικοί σας σύντροφοι κατέχουν εξίσου πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ αναξιοκρατίας και μετριοκρατίας όσο και οι κομματικοί σας αντίπαλοι – με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης σας χειροκροτήσανε μεν οι από κάτω, αλλά αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι στα έδρανα δεν μου φάνηκαν και πολύ χαρούμενοι με τη ζωή τους. Πολλές κατεβασμένες φάτσες και πολλή βλεφαρόπτωση με κροκοδειλίσιο βλέμμα διαπίστωσα. Πολλοί βήχανε, και δεν έφταιγε μόνο η χειμερινή έξαρση ιώσεων για τα συγκοπτικά βηχαλάκια.

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι, όταν είπατε ότι η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και η πολιτική θα το λύσει.

Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα: ότι διέθετε και συνεχίζει να διαθέτει τέλειους πολιτικούς. Απλώς δε διαθέτει τίποτε άλλο. Οι πολιτικοί της είναι τόσο τέλειοι και καταλαμβάνουν τόσο χώρο στο κοινωνικό γίγνεσθαι που δεν αφήνουν τίποτε άλλο να ανθίσει. Αν ο τέλειος πολιτικός ορίζεται ως αυτός που μπορεί να πείθει, ο λαός μας παράγει αστείρευτα ταλέντα. Τετριμμένα γνωστό παράδειγμα: χαρισματικός ασύλληπτος ιδεοληπτικός καταστρέφει με εντατικούς ρυθμούς την Ελλάδα επί επτά μήνες, καταπατά ασύστολα όλα όσα είχε υποσχεθεί, δίνει ρεσιτάλ διαχειριστικής ανικανότητας. Έστω κι έναν Έλληνα (πέρα από τα ξαδελφάκια του) να έπειθε να τον ξαναψηφίσει, θα του έβγαζα το καπέλο για μεγαλοφυία στην τέχνη της πειθούς. Κι όμως έπεισε κάπου 2 εκατομμύρια και ξαναεκλέχτηκε πρωθυπουργός. Η απατεωνιά μαγικά μεταμορφώνεται σε χάρισμα.

Άλλο λαμπρό παράδειγμα: αρρενωπό μοντέλο που λανσάρει κομμώσεις γουλί, παρδαλά πουκάμισα και σακάκια με κόκκινη ρίγα πείθει εκατομμύρια Έλληνες και ακόμα περισσότερους ξένους ότι είναι διαπρεπής οικονομολόγος, χωρίς να έχει δημοσιεύσει ποτέ έστω και μια επιστημονική δημοσίευση σε ένα από τα 30 καλύτερα περιοδικά οικονομικών επιστημών. Τον αναφέρω γιατί αυτός ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του τίτλου του καλύτερου βιογραφικού της χώρας στα τοπικά καλλιστεία μετριότητας.

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Δημοσιογράφος που χρειάζεται διερμηνέα για να συνεννοηθεί με αγγλόφωνους επενδυτές ηγείται απτόητος κόμματος που πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Άλλη αρχηγός κόμματος, συνταξιούχος από τα σαράντα κάτι, πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι στοχεύει στην παραγωγική ανάπτυξη. Άλλος καλός κύριος πείθει εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ότι ο Στάλιν ζει. Άλλοι πείθουν τόσους ή και περισσότερους για ακόμα πιο απίθανα πράγματα.

Σίγουρα έχουμε τέλειους πολιτικούς, να το χωνέψουμε αυτό. Μπορούμε όμως να έχουμε και τίποτε άλλο; Υπάρχει κάποια πιθανότητα να αφήσουμε ανθρώπους που ξέρουν το αντικείμενό τους και που δεν έχουν καμία διάθεση, κανένα ταλέντο, καμία κλίση για την πολιτική, το συνδικαλισμό, την κομματική συμμετοχή, τις επιτροπές και τα γραφεία των κομματαρχών, να κάνουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν το έργο τους; Υπάρχει περιθώριο για κάποιο έργο, δημιουργία, ποιότητα, καινοτομία εκτός από την πολιτική στη χώρα; Κάτι αντίστοιχο είχα ρωτήσει παλιότερα και τον κ. Τσίπρα σε ένα κείμενό μου και απάντησε σαφέστατα με τις πράξεις του: Όχι. Κάτι τέτοια δυσοίωνα ερωτήματα εξακολουθώ να θέτω, ο απαισιόδοξος. Και εκεί πάνω έρχεστε κι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, με το καλύτερο βιογραφικό της χώρας. Κάποιες φορές που σας ακούω, λέω, «Κοίτα, λες αυτός να είναι αληθινός αξιοκράτης επιτέλους, απίστευτο!» Αλλά έπειτα ακούγεται το κοφτό βηχαλάκι, κοιτάω ποιοι σας συντροφεύουν ολόγυρα, και θυμάμαι πάλι περί τίνος πρόκειται.

Αγαπητέ κύριε Μητσοτάκη, αγαπητέ Κυριάκο, εύχομαι καλή επιτυχία, και σε εσάς και σε όλους τους ταλαντούχους Έλληνες πολιτικούς όλων των κομματικών χώρων. Είστε τόσο τέλειοι που, με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού που πρεσβεύετε και όπως προβλέπει η θεωρία επιβίωσης του καταλληλότερου, έχετε επιτυχημένα εκδιώξει σχεδόν όλους τους υπόλοιπους πολίτες από τη χώρα κυριολεκτικά ή ψυχικά. Να μην ανησυχείτε καθόλου, δεν πρόκειται για γενοκτονία, μια μικρή εθνοκάθαρση είναι μόνο, όπως θα έλεγε και ο αιώνιος φοιτητής υπουργός παιδείας. Κοιτάξτε να μας διαιωνίσετε εσείς οι πολιτικοί τουλάχιστον, μιας κι εμείς οι Έλληνες σβήνουμε. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα, να την χαίρεστε και να τη νέμεστε, την κερδίσατε με το σπαθί σας, με τα καλύτερα βιογραφικά σας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί με εσάς, θα βρούνε δουλειές και οι τηλεπερσόνες, τα παραθρησκευτικά και κοσμικά μέντιουμ, και οι υπάλληλοι τηλεφωνικών κέντρων Siemens για πολιτική διαφήμιση. Ίσως αρκούν αυτά τα μοντέρνα επαγγέλματα για τη χώρα.

Ελπίζω τελικά να σταθείτε συνεπής στις αξίες σας, όποιες κι αν είναι αυτές. Δεν ξέρω όμως αν μπορείτε. Τι να πω, προσπαθήστε. Για παράδειγμα, με βάση το αξιακό σας σύστημα, στις ΗΠΑ μια επιχείρηση που χρωστάει τεράστια ποσά και βλάπτει κραυγαλέα το δημόσιο συμφέρον, δεν αλλάζει απλώς κτίριο headquarters για να πληρώνει λιγότερο ενοίκιο. Κανονικά, θα πρέπει να κηρυχθεί χρεοκοπημένη και οι ηγέτες της να οδηγηθούν σε δίκη και πιθανότατα στη φυλακή. Με βάση αυτές τις αξίες, ένα κόμμα που χρωστάει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ θα έπρεπε να κηρύξει χρεοκοπία και οι ηγέτες του να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δεν ξέρω αν το συνειδητοποιήσατε καλά ακόμα, αλλά είστε πλέον ο ηγέτης αυτού ακριβώς του κόμματος.

ΠΗΓΗ: periodista.gr-huffingtonpost.gr μέσω triklopodia 

18 σχόλια:

 1. Δεν ιδρώνει το αυτί του.!!! Έχει κληρονομήσει την αναισθησία του βρικόλακα που τον έσπειρε. Θέλεις αλλαγη ...πλέον μια λυση υπαρχει.....To arms to arms.!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Πέρα για πέρα αληθινός συγγραφέας είναι τόσο λίγος και παράλληλα γόνος άλλου ποίο ανύπαρκτου που όμως έχουν καταφέρει σαν οικογενειακή επιχείρηση να γιγάντωθει και για χρόνια νά οδηγεί τους Έλληνες από το κακό στό χειρότερο.. αυτοί μας αξίζουν τελικά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θέλει ικανότητες ώστε να χτιστούν οικογενειοκρατίες. Αυτο πρέπει να αναγνωρίσουμε στους πολιτικούς μας. Τα πτυχία είναι γαρνιτούρες. Άρα να τα ταλέντα που ψαχνεις κ καθηγητή μου. Εσύ και οι άλλοι φυγατε από τη χώρα κ γλιτωσαμε. Και σε μας. Ένας συνταξιούχος λυκειάρχης με 2 πτυχία, 2 μεταπτυχιακά ξ 3 ξένες γλώσσες, χωρίς πολιτικό τζάκι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οι πολιτικοί μπορεί να είναι όσο διεφθαρμένοι,ανικανοι και ανήθικοι θέλουν, όσο τους το επιτρέπει η ανύπαρκτη και αγορασμενη δημοσιογραφία και φυσικά η "δοσμένη" και "τοποθετημένη" δικαιοσύνη που κωφεύει σε τόσα σκάνδαλα και καλύπτει όλα τα λαμόγια που έχουν αλώσει τη χώρα.... που είναι οι επιστημονικοί φορείς και οι σοφοί αυτής της ταλαιπωρης χωρας? Τι κάνουν τα επιμελητήρια και οι τεχνοκράτες? Η μόνη διαμαρτυρία που ακούγεται είναι για το στενό κλαδικό συμφέρον, προκαλώντας χάος και ασφυξία στους υπόλοιπους απλούς πολίτες και όσους παραμένουν ακόμα εργαζόμενοι.. Κανένα όραμα, κανένα ουσιαστικο σχέδιο ανάκαμψης... ακόμα και αν βρισκόταν το καλύτερο βιογραφικό και αξιοκρατικά γινόταν πρωθυπουργός δε θα ήταν σε θέση να ανασυνταξει το χάος... Χωρίς επιτελεία αρίστων βιογραφικών στη στρατηγική, τη διαπραγματευτική ικανότητα, το management, τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, την οικονομία, τη τεχνολογία την υγεια και τόσους άλλους τομείς που καίνε, μόνο θα βουλιάζουμε... ΥΓ:αναρωτιεμαι αν υπάρχει έστω κι ένας πολιτικός που να συναισθάνεται το ποσό λιγος υπήρξε στην ιστορική συγκυρία που κρίνεται ο αφανισμός ενός έθνους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω συμπλήρωσες απόλυτα τον καθηγητή.

   Διαγραφή
  2. Na xairomaste tous ellines politikous edo apo ta meri mas ton kurio karagkouni apati psema ola emeis oi ftoxoi ta trabame autoi biles ftiaxnoun

   Διαγραφή
  3. Ναι αλλά όλοι αυτοί είναι η Ελλάδα. Εμείς δηλαδή. Άρα για κάποιους λόγους επιθυμούμε να είμαστε έτσι. Τουλάχιστον η πλειονότητα.

   Διαγραφή
 5. Ωμορφα κι ωραία μας τα λέει ο φίλος..
  Επώνυμος κ με αρετή δόση αλήθειας κ σαρκασμού όχι ειρωνεία..
  Εμείς τι κάνουμε Έλληνες..?
  Μας ανοίγει τα μάτια κ δείχνει τους απατεώνες,που κάθε μέρα μας σταυρώνουν κ στέλνουν τα παιδιά μας σε ξένα χέρια...
  Κι εγώ είμαι ένας απ όλους εσάς που τους πίστεψαν....!
  Τι κάνουμε,ως πότε θα μας κάθονται στο σβέρκο......
  Ως πότε......!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αναρωτιέμαι αν αυτοί που κυβερνούν είναι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι Ηλίθιοι που το παίζουν έξυπνοι και μας δουλεύουν κανονικά λέγοντας μας ότι θα μας γαμησουν στα σοβαρά!!Και όλοι τους πιστεύουν εκτός από κάποιους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες..Όταν ξυπνήσουν όλοι θα υπάρξει και η λύτρωση της Ελλάδος

   Διαγραφή
 7. ΓΝΩΣΤΑ ! ΟΣΑ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΛΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΥΡΒΑΖΕΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να θυμίσουμε ότι η κακή διαφήμιση είναι διαφήμιση. ...Ούτε να τον φτύσω !
  Αυτόν και τους όμοιους του. ...ουστ προδότες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτά όλα είναι γνωστά λίγο- πολύ σε όλους και όσο μπουφοι κι αν είμαστε όλοι μας τα ψυχανεμιζομαστε... Και λοιπόν? Βγάζουν χρόνια και ζαμανια 35αρια και σαραντάρια στις εκλογές ναι ή όχι? Ποιος τους δίνει τη δύναμη? Ο Χατζηπετρής? Μήπως τελικά είμαστε" κι εμείς κακό χεροβολο κι αυτοί κακό δεμάτι?"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. καληνυχτα αυτο ταιριαζει σε εμας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Θα συμφωνήσω 100% με τον κ. Ιωαννίδη, και σαν περισσότερο γνώστης που αντιλαμβάνομαι ότι είναι (και δεν το λέω ειρωνικά), ας μας δώσει τα φώτα του σε ότι αφορά τον τρόπο ανατροπής της όλης κατάστασης, που δημιουργήθηκε τον τελευταίο μισό αιώνα, στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας.
  Σαφώς, είναι σημαντικό τμήμα ο εντοπισμός του προβλήματος, αλλά μη ξεχνάμε ότι είναι ο προθάλαμος για να μπούμε στη λύση του. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ. Και τα τελευταία χρόνια μόνο εντοπίζονται τα προβλήματα.
  Διαβάζω και ακούω συνέχεια, ότι πρέπει να τιμωρήσουμε τους πολιτικούς με την ψήφο μας. Συμφωνώ. Τι γίνεται όμως που δεν υπάρχει εναλλακτική? Που βρίσκονται οι ηγέτες με τα καλά "βιογραφικά" ώστε να δημιουργήσουν μία ηγετική ομάδα και μαζί με τον κόσμο να τραβήξουν το κάρο από το τέλμα που βρίσκεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. λετε,οτι εμεις δεν το γνωριζουμε;απλως,ειναι δυσκολο ενας ασημος να ανεβει,οπως ενας διασημος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Η αλήθεια να λέγεται. Ζητείται το τι μέλει γεννέσθαι

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.