ΧΩΡΙΣ ΝΤΡΟΠΗ… ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΫΠΑΛΛΗΛΩΝ


Αυτή η απόφαση μπορεί να ξυπνήσει έντονα αντιευρωπαϊκά αισθήματα.

Σχόλιο ενός διαδικτυακού αναγνώστη :

«Μιλάτε για τους μισθούς των μόνιμων υπαλλήλων που αναπροσαρμόζονται κατά 2,4 %. Υπάρχει όμως στα πλαίσια της ΕΕ ένα νέο υπαλληλικό καθεστώς, αυτό των συμβασιούχων, οι οποίοι αμείβονται με το ένα τρίτο του μισθού των μονίμων και βγάζουν την ίδια δουλειά. Και η σύνταξή τους επίσης είναι μειωμένη κατά το ίδιο ποσοστό. Θα πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε όλους τους μισθούς στο ίδιο σακί -αυτό οδηγεί σε λάθος εντυπώσεις. Οι ίδιοι οι μόνιμοι ευρωϋπάλληλοι έθεσαν σε λειτουργία ένα τέτοιο καθεστώς , ώστε να γίνει οικονομία και να περισώσουν τους δικούς τους χρυσούς μισθούς».

Κι ενώ όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μειώνουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, ο μισθός των ευρωϋπαλλήλων θα αυξηθεί εφέτος κατά 2,4%. Αυτό μπορεί να ξυπνήσει δυνατά αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα. Ρεπορτάζ των Ερικ Βαν Ντύσε και Ερικ Πονσελέ. 

Για τους μισθούς που ήδη θεωρούνται οι ψηλότεροι της Ευρώπης, μια τέτοια αύξηση δεν γίνεται εύκολα αποδεκτή. Όχι από τους ίδιους τους ευρωϋπαλλήλους που επωφελούνται από αυτήν, αλλά από τους ευρωσκεπτικιστές και τους ευρώφοβους που θα αυξήσουν την κριτική τους.

Όπως παρατηρούν και οι αναλυτές, πρόκειται για ένα κακό μήνυμα σε κακή στιγμή. «Είναι σαν να εκθέτεις την πλάτη σου για να φας άλλο ένα χτύπημα τη στιγμή που δεν χρειάζεται. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε πώς θα είναι φτιαγμένη η Ευρώπη του αύριο, πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μεταναστών, η κρίση της εσωτερικής αγοράς, η ελληνική κρίση, η οικονομική κρίση. Έχετε στο τραπέζι σας μια σειρά θεμάτων που πρέπει να εξεταστούν επειγόντως. Ήταν άραγε απαραίτητο να ασχοληθείτε τώρα με την αύξηση των μισθών των υπαλλήλων σας; Νομίζω πως αυτό θα μπορούσε να περιμένει λίγο», εκτιμά ο Σαρλ ντε Μαρσιλύ, υπεύθυνος του γραφείου των Βρυξελλών του Ιδρύματος Ρομπέρ Σουμάν.

Ένα συνολικό κόστος 1.000.000 ευρώ το χρόνο

Η αύξηση είναι της τάξης του 2,4 %, δηλαδή ένα επιπλέον κόστος 1.000.000 ευρώ το χρόνο. Ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί παρά να έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο την ώρα που τα ευρωπαϊκά κράτη σφίγγουν το ζωνάρι, που η ζώνη Σέγκεν κοντεύει να καταργηθεί και η Μ. Βρετανία προετοιμάζει δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ.

Το βασικό επιχείρημα της ΕΕ είναι ότι ο φόρτος εργασίας των υπαλλήλων της έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. «Όντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργασθεί σκληρά, αλλά και το σύνολο των κρατών μελών έχει εργασθεί επίσης σκληρά στην προσπάθεια να βγουν από την κρίση κι εκεί κανείς δεν είχε το προνόμιο να αυξηθεί ο μισθός του», υποστηρίζει ο Σαρλ ντε Μαρσιλύ.

Είναι αλήθεια ότι εδώ και 5 χρόνια η αύξηση ήταν μόνο 1%. Όμως από δω και στο εξής θα γίνεται αυτόματα με βάση τον πληθωρισμό και τους μισθούς των υπαλλήλων των χωρών-μελών χωρίς να μπορούν να παρέμβουν οι ευρωβουλευτές για να περιορίσουν τα έξοδα.

Για τη μετάφραση από τα γαλλικά: Χ. Κόμη


από το «epaminternational.wordpress.com» μέσω ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ Ε.ΠΑ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.