ΜΑΓΝΗΣΙΑ: ΜΥΘΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ


Κείμενο: Ηλέκτρα Φατούρου 
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαρρής 

Μαγνησία σημαίνει Βόλος. Βόλος σημαίνει «πύλη» στο Πήλιο. Ένας από τους πιο όμορφους νομούς της Ελλάδας οφείλει τη μοναδικότητά του στο βουνό των Κενταύρων: το ποικιλόμορφο, κατάσπαρτο και μεγαλειώδες σύμπλεγμα, την ανάμεσα σε δυο θάλασσες ραχοκοκαλιά της Μαγνησίας.

Αγία Κυριακή στο Τρίκερι σημαίνει φρέσκο ψάρι

Το ήμερο μυθικό βουνό (η υψηλότερη κορυφή του αγγίζει μόλις τα 1.624 μ.) υψώνεται στοργικά πάνω από την πολύβουη πόλη, ενώ το προτεινόμενο άκρο του ορίζει τον κόλπο του Παγασητικού. Από το βολιώτικο λιμάνι απέπλευσαν σύμφωνα με τη μυθολογία οι Αργοναύτες.

Σήμερα πλήθος κόσμου το χρησιμοποιεί ως ορμητήριο για τα γειτονικά νησιά των Βόρειων Σποράδων και την Εύβοια. Η σύζευξή του με τα ορεινά και θαλάσσια περάσματα το κάνει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών, οι οποίοι μπορεί να μη γνωρίζουν πολλά για την 9.000 χρόνων ιστορία του (βλ. Αρχαιολογικό χώρο Σέσκλου, Διμηνίου και Δημητριάδας), είναι όμως μυημένοι στην πατροπαράδοτη ιεροτελεστία της... τσιπουροποσίας, που αποτελεί συνώνυμο της καθημερινής ζωής!

Ο Βόλος στον μυχό του Παγασητικού, όπως φαίνεται από την Πορταριά

Η μεσημεριανή ανάγκη των προσφύγων που κατέκλυσαν τον Βόλο το '22 αντικατοπτρίζεται στην πιο αυθεντική μορφή της στις συνοικίες των Παληών (πίσω απ' το εμπορικό λιμάνι) και στη Νέα Ιωνία. Η πιο mainstream εκδοχή στρώνει τραπέζι στους διαβάτες της παραλίας, στη βιτρίνα του Βόλου, τη χιλιοπερπατημένη Αργοναυτών.
Εδώ φανερώνεται και η νεότερη βιομηχανική ιστορία, στο σήμα κατατεθέν της δημοφιλούς περαντζάδας, κτίριο Παπαστράτου, νυν έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (συνεχίζεται σε διάσπαρτα μουσεία και χώρους πολιτισμού).

Κινηματογραφικό σκηνικό στην Τζάστενη Νοτίου Πηλίου

Οι κοντινές διαδρομές με βάση τον Βόλο -άπαξ και τον χορτάσεις- διακλαδίζονται βόρεια στη Λίμνη Κάρλα· τον «βάλτο» κατά τα λεγόμενα των ντόπιων. Η αρχαία Βοιβηίς, ναι μεν αποξηράνθηκε στα 1962, μα λόγω των απανωτών επιπτώσεων που παρατηρήθηκαν στο οικοσύστημα αναδημιουργήθηκε.
Κατά τη διάρκεια δε των εργασιών για την ανασύστασή της, ήρθαν στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και ένας προϊστορικός οικισμός. Κερασιά και Κανάλια, τα κατεξοχήν χωριά της Κάρλας, σε συστήνουν στο βόρειο (λιγότερο διάσημο) κομμάτι του Πηλίου που κορυφώνεται στο Βένετο και στο παραθαλάσσιο Κεραμίδι.
Το Κορδόνι, ο κυματοθραύστης του βολιώτικου λιμανιού

Εναλλακτικά γνωρίζεις τον Αλμυρό και τη δυτική πλευρά του Παγασητικού που εκπροσωπείται επάξια από τον Πτελεό, το Πηγάδι, το Αχίλλειο και την Αμαλιόπολη -καθένα με τη σειρά του ένα πρώτης τάξεως ψαροχώρι...

Στο βουνό των μύθων
Οι.... ορεινονησιώτες Πηλιορείτες χωρίζουν τα.... τσαρδάκια τους σε Κεντρικό (Ανατολικό και Δυτικό) και Νότιο Πήλιο. Η οργιώδης βλάστηση της βόρειας πλευράς αποτελεί το πιο αντιπροσωπευτικό του κομμάτι, ενώ όσο κατεβαίνεις, η ημεράδα της ελιάς αγκαλιάζει τους πάντες και παραπέμπει σε νησιωτικό σκηνικό.

Ανατολικά πρώτα: για να βρεις τη Ζαγορά και την Τσαγκαράδα, θα περάσεις από τη Μακρινίτσα, την Πορταριά και τα Χάνια (δεν πρόκειται για οικισμό, αλλά για τα παλιά χάνια που εξυπηρετούσαν τα καραβάνια από και προς το Πήλιο) και φυσικά, το ξακουστό Χιονοδρομικό Κέντρο «Αγριόλευκες», που λόγω της νευραλγικής του θέσης στο κέντρο της Ελλάδας μαγνητίζει φανατικούς επισκέπτες και από τα δυο μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Ζαγορά φημίζεται για τη ναυτική της ιστορία, το Ελληνομουσείο και τη Βιβλιοθήκη Ζαγοράς. Η δε Τσαγκαράδα αποτελεί ύμνο στη φύση, στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και στην πηλιορείτικη φιλοξενία, καθώς εδώ και χρόνια διατηρεί τα πρωτεία της επισκεψιμότητας.

Το Πουρί φημίζεται για την κλιμακωτή του πλατεία, ο Κισσός για την Αγία Μαρίνα, το Μούρεσι για το «παζάρι» με τις φλαμουριές και το πέρασμα στα λιμανάκια Αγ.
Ιωάννη και Νταμούχαρης.

Tο σχεδόν πειρατικό λιμανάκι στον βόρειο όρμο της Νταμούχαρης

Αντίστοιχης μεγαλοσύνης και ο επίσης στραμμένος στο Αιγαίο Μυλοπόταμος -η διάσημη παραλία με τον χαρακτηριστικό βράχο που τη σπάει στα δύο-, ο Μουρτιάς με τις πασπαλισμένες σαν από τον ουρανό πέτρες και η Θεοτόκος, με το ομώνυμο εκκλησάκι που φιγουράρει αγκαλιά με τους αρχαϊκούς κίονες.
Οι πρωταγωνιστές του Δυτικού Πηλίου ακούνε στα ονόματα Μηλιές (το τέρμα του θρυλικού Μουντζούρη), Αγιος Λαυρέντιος, Πινακάτες, Βυζίτσα και Αγιος Γεώργιος Νηλείας, καθένα με τη γραφική του γειτονιά, με θαυμαστές εκκλησίες, καλντερίμια και χιλιάδες εικόνες που αποζημιώνουν τους λάτρεις της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Προσωπογραφία του Γ. Κοντού από τον Θεόφιλο στο ομώνυμο Μουσείο της Ανακασιάς

Τώρα που είπαμε «καλντερίμια»... Οι φανατικοί περιπατητές βρίσκουν στο Πήλιο τον παράδεισό τους, καθώς φιλοξενεί πάνω από 90 μονοπάτια - που μέχρι τη δεκαετία του '50 χρησιμοποιούνταν κανονικότατα αποτελώντας τον μοναδικό άξονα επικοινωνίας μεταξύ Βόλου και ορεινών χωριών.
Χόρτο και Μηλίτσα προλογίζουν το Τρίκερι και η μαγεία του Πηλίου συνεχίζεται -απλώς σε άλλη μορφή. Η νησιωτική πολιτεία στέκει στον μυχό τριών θαλασσών και στην όψη και μόνο μυρίζει καλοκαίρι.

Πράγματι, αν ξεμυτίσει ο ήλιος πάνε και τα χιόνια που συνάντησες, χάνεται και η οργιώδης βλάστηση, και το μόνο που κάνεις όρεξη (αφού διαβείς τα γραφικά του στενορύμια) είναι να αράξεις στις Κόττες ή στην Αγία Κυριακή.
Τα φημισμένα επίνεια σερβίρουν φρέσκο ψάρι και είναι αυτό που λέμε «πάνω στο κύμα». Αν ζητάς κάτι περισσότερο, μπαρκάρεις για το Παλιό Τρίκερι· βουρ για το παλιό νησί!

Αξίζουν την επίσκεψη


Ο χιλιόχρονος πλάτανος της Τσαγκαράδας, σήμα κατατεθέν χωριού και μυθικού βουνού
·Μουσείο Πόλης Βόλου: Η νεότερη προσθήκη στον βιομηχανικό της κόσμο διηγείται την ουσία της σύγχρονης πόλης μέσα από ιστορίες των ανθρώπων της. (Τηλ. 24210 29878)
·Αθανασάκειο Αρχαιολογικό: Σε οκτώ αίθουσες συγκεντρώνει ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες σε όλη τη Θεσσαλία, από την παλαιολιθική περίοδο έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. (Τηλ. 24210 25285, 24134)
·Σιδηροδρομικό Θεσσαλίας: Στεγάζεται στον ΣΣ Βόλου, ανοίγει κατόπιν συνεννόησης και φιλοξενεί μοναδικό πλούτο μικροαντικειμένων: στολές, τηλέγραφους, ξύλινα εκδοτήρια εισιτηρίων, ρολόγια σταθμών κ.ά. (Τηλ. 24210 23424)
·Λαογραφικό Κίτσου Μακρή: Στεγάζεται στην ομώνυμη οδό (νο.38) και περιλαμβάνει τη συλλογή του ομώνυμου ερευνητή, βιβλιοθήκη 4.000 τόμων και ένα σπάνιο αρχείο. (Τηλ. 24210 37119) Μουσείο Θεόφιλου (Ανακασιά): Η οικία Κοντού είναι το μοναδικό σωζόμενο αρχοντικό με ολοκληρωμένο ζωγραφικό διάκοσμο από τον ομώνυμο λαϊκό καλλιτέχνη. (Τηλ. 24210 47340, 49151)
·Ιστορικό & Λαογραφικό Πορταριάς: Βασικό του αξιοθέατο η αίθουσα Αιγυπτιωτών και τα έργα της Χ. Ζώγια που εκτίθενται στους διαδρόμους. (Τηλ. 24210 39644)
·Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα: Το σπάνιο βιομηχανικό συγκρότημα ζωντανεύει όλα τα στάδια παραγωγής πλίνθων και κεράμων. (Τηλ. 24210 29844)

ΠΗΓΗ: thetravelbook  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.