Η Κομισιόν μας «σερβίρει»… έντομα.

Σχόλιο : Επειδή από αυτό το blog με κάθε ευκαιρία δηλώνουμε κάθε άλλο παρά  ευρωπαϊστές και ευρωλιγούριδες, καλούμε πεπλανημένους και εγκάθετους του ευρωπαισμού της νεοφεουδαρχίας, να φάνε και την δικιά μας μερίδα. Κάντε όρεξη για γρυλοπόδαρα γιαχνί με πατέ κάμπιας ... και οι σόδες δικές μας.


Μπορεί η Μεσογειακή διατροφή να έχει εκθειαστεί κατά καιρούς ως ένα από τα πλέον υγιεινά μοντέλα διατροφής, αλλά δεν αργεί η μέρα που ενδεχομένως να δούμε στα πιάτα μας όχι θαλασσινά και λαχανικά, αλλά έντομα. Αν όχι άμεσα.. έμμεσα. 
Οι μύγες, οι γρύλοι και οι μεταξοσκώληκες μπορεί να αποτελέσουν ασφαλείς, θρεπτικές και πιο περιβαλλοντικά φιλικές εναλλακτικές έναντι του κοτόπουλου, του...
μοσχαρίσιου κρέατος και του χοιρινού, υποστηρίζει έρευνα  έρευνα που διενεργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αναζήτησης για καινοτόμα τρόφιμα, η Κομισόν ζήτησε από την EFSA να ερευνήσει το κατά πόσο τα έντομα είναι ασφαλή προς βρώση τόσο από ανθρώπους όσο και από ζώα.
Στην επιστημονική της άποψη, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η EFSA αναφέρει πως η χρήση εντόμων ως πηγής τροφής και ως ζωοτροφής έχει δυνητικά σημαντικά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς και οφέλη σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων.

Παραδείγματος χάριν, σύμφωνα με την EFSA η καλλιέργεια εντόμων μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και αμμωνίας, σε σύγκριση με την εκτροφή βοοειδών ή χοίρων, ενώ είναι πιο αποδοτική σε ότι αφορά στη μετατροπή της τροφής σε πρωτεΐνη.

Φυσικά, είναι δύσκολο οι Ευρωπαίοι να καταδεχτούν να φάνε έντομα… Τι θα γίνει όμως με τα ζώα; Αν και σε μορφή πάστας ή άλλη επεξεργασμένη μορφή θεωρούνται ως εναλλακτικές του κοτόπουλου, του χοιρινού, του μοσχαριού και των ψαριών, τα έντομα θα ήταν πιο πιθανό να δωθούν προς βρώση σε ζώα. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της EFSA τα έντομα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ζωοτροφές -μετά από αυστηρό έλεγχο ώστε να μην περιέχουν μη φυσιολογικές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προκαλούν τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Στα είδη εντόμων που θεωρείται ότι έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελέσουν ανθρώπινη τροφή ή ζωοτροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται οι μύγες, οι αλευροσκώληκες, οι γρύλοι και οι μεταξοσκώληκες.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ ήδη από το 2013 έχει αναφέρει πως τα έντομα αποτελούν μια ανεξερεύνητη πηγή διατροφής, η οποία μάλιστα μπορεί να συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια ανασφάλεια σε ό,τι αφορά στην επάρκεια των τροφίμων.


http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.