Παράσταση "Η μεγάλη χίμαιρα"

 

γράφει ο Apo

Μ. Καραγάτσης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Ροδόπουλος 1908-1960)

Από πέρσι προσπαθούσαμε να το δούμε, έπρεπε να κλείνουμε εισιτήρια ακόμη και 1 μήνα πριν. Τελικά τα καταφέραμε με αγαπημένη παρέα και το είδαμε. Πριν αρχίσουμε να μακρυγορούμε, με μια κουβέντα: ΔΕΙΤΕ ΤΟ! ΤΗ ΣΥΝΙΣΤΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ!!!

Η παράσταση της χρονιάς; Δεν μπορείς να πεις κάτι τέτοιο αφού ήδη παίζεται για 2ο χρόνο, με το θέατρο κάθε φορά κατάμεστο! Εξαιρετική μεταφορά του μυθιστορήματος του Καραγάτση. Ειδικά για όποιον είναι λάτρης του μεγάλου μας λογοτέχνη, η παράσταση αποτελεί must. Εξάλλου σκηνοθέτης είναι ο Τάρλοου, ο οποίος είναι και ο εγγονός του Καραγάτση, άρα κάτι ξέρει παραπάνω...
  
Δύσκολα εντυπωσιάζομαι, αλλά η συγκεκριμένη παράσταση είναι πραγματικά ξεχωριστή. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ξεκάθαρα μια θεατρική τάση, διασκευής λογοτεχνικών έργων ξένης, αλλά κυρίως δικής μας λογοτεχνίας, με αριστουργήματα του Παπαδιαμάντη (Φόνισσα), του Βυζυηνού (το αμάρτημα της μητρός μου) και τώρα του Καραγάτση.
   
Ο Καραγάτσης για μια ακόμη φορά εξερευνεί την ανθρώπινη ψυχή με ντοστογιεφσκικό ψυχαναλυτικό βάθος. Το πλαίσιο είναι ένας κόσμος της κρίσης (δεκαετίες 20-30), όπου μετά τα πρόσκαιρα κέρδη, παραμονεύει η τραγωδία, η οποία όμως για πολλούς ήταν και σκληρή, προσωπική. Οι ομοιότητες με το σήμερα αρκετές, καθώς τότε, αλλά και τώρα η Ελλάδα βίωνε σκληρά χρόνια υπό καθεστώς χρεοκοπίας, κάτι που σίγουρα έχει επηρεάσει τον Καραγάτση, αλλά και τη γενιά του 30 γενικά. 

Η χίμαιρα είναι ένα πλοίο, όνομα συμβολικό που σημαίνει το άπιαστο όνειρο. Ο αγώνας των ναυτικών στη θάλασσα και η βαριά μοίρα των…ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.