«Ξεζουμίζουν» τα μουσεία για την αποπληρωμή του χρέους.

Τα άδεια κρατικά ταμεία φέρνουν αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων.


Εν αναμονή της απόφασης για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%, που θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβρη, μία ακόμα επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί και να αυξήσει κατακόρυφα το ελληνικό τουριστικό πακέτο. Σύμφωνα με τον ΗΑΤΤΑ, το Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, στο προσκήνιο βρίσκονται νέες επιβαρύνσεις στην τιμή των εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προς αναζήτηση περισσότερων δημόσιων εσόδων.

Δεν έχει γίνει ακόμη ξεκάθαρο ούτε το πότε θα ισχύσουν οι αυξήσεις, ούτε αν θα είναι ενιαίες για όλα τα μουσεία ή το ποσοστό της επιβάρυνσης θα συνδέεται με την επισκεψιμότητά τους, το θέμα εντούτοις φαίνεται να συζητείται έντονα και πιθανώς μετά τις εκλογές και το κλείσιμο της φετινής τουριστικής σεζόν να υπάρξουν ανακοινώσεις για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν.

Το σχέδιο 

Το θέμα της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων σε μουσεία...

και αρχαιολογικούς χώρους έχει τεθεί επί τάπητος ήδη από τον Απρίλιο, καθώς η αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική είχε συμπεριληφθεί στη λίστα μεταρρυθμίσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη προς τους δανειστές, με τις εκτιμήσεις για το ύψος των επιπλέον εσόδων να κάνουν λόγο αυξημένα έσοδα κατά 5 με 10 εκατομμύρια μέσα στο 2015 και ως 20 εκατομμύρια το 2016.
Ο ΗΑΤΤΑ, σύμφωνα και με ανακοίνωσή του, έχει παρέμβει με αλλεπάλληλες επιστολές του στο αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού ζητώντας άμεση σχετική ενημέρωση για τις τιμές, δεδομένου ότι ήδη υπογράφονται συμβόλαια για το 2016. Ζητά επίσης η αύξηση της τιμής να είναι λελογισμένη για να μην επιβαρύνει κι άλλο το ελληνικό τουριστικό προϊόν το οποίο μετά την αύξηση του ΦΠΑ κινδυνεύει να γίνει μη ανταγωνιστικό.

Αύξηση εσόδων

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τα μουσεία, λόγω και της αύξησης της τουριστικής κίνησης τα τρία τελευταία χρόνια, δεν είναι αμελητέα. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 υπήρξε ποσοστιαία αύξηση στη ροή επισκεπτών σε σχέση με το 2013 στα μουσεία κατά 22,5% (από 3.391 εκατομμύρια επισκέπτες το 2013 σε 4.154. το 2014) και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 21,9% ( από 8.167 εκατομμύρια επισκέπτες σε 9.953 το 2014). Η εν λόγω αύξηση της επισκεψιμότητας οδήγησε πέρσι σε συνολική αύξηση των εσόδων κατά 16,3%, δηλαδή σε έσοδα 54.663.545 ευρώ. Πρώτο στα έσοδα είναι το μουσείο της Ακρόπολης με εισπράξεις 3.723.307 ευρώ και ακολουθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με έσοδα 1.495.914 ευρώ.

Όσον αφορά φέτος, η αύξηση επισκεπτών που καταγράφηκε στα μουσεία της χώρας τον περασμένο Απρίλιο έφτασε το 15,7%, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 21,3%, σε σχέση µε τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Παράλληλα στους αρχαιολογικούς χώρους, τον Απρίλιο υπήρξε αύξηση των επισκεπτών κατά 10,9% και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 21,4%, σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου συνολικά παρατηρείται αύξηση κατά 13,6% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 21,4% στις εισπράξεις. Την ίδια χρονική περίοδο, στους αρχαιολογικούς χώρους, παρατηρείται αύξηση των επισκεπτών κατά 15,6% και ομοίως αύξηση των εισπράξεων κατά 15,9%.

financialbox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.