ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ - Ο ΠΡΩΤΟΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Νίκος Μέντζας


Στις 16 Ιουνίου του 1945, την ημέρα της είδησης του θανάτου του Άρη Βελουχιώτη, ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει την παρακάτω ανακοίνωση:

"Ο Κλάρας, αφού μια φορά πρόδωσε και αποκήρυξε το ΚΚΕ, γιατί λύγισε μπροστά στην τρομοκρατία του Μανιαδάκη, ξαναζήτησε στον καιρό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα να ξαναγοράσει με το αίμα του την προδοσία του εκείνη που αναγνώρισε και καταδίκασε. Σήμερα όμως, σε μία δύσκολη και κρίσιμη στιγμή, από δειλία και φόβο, παρά τις υποσχέσεις και τη συμφωνία που στα λόγια έδειξε, απειθαρχεί πάλι, ξαναπροδίδει το ΚΚΕ με την τυχοδιωκτική και ύποπτη δράση του, που μονάχα τον εχθρό ωφελεί"…

Ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ είχε αυτοκτονήσει το βράδυ της προηγούμενης (15/6/1945).

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Κλάρας γεννήθηκε στην Λαμία, στις 27 Αυγούστου του 1905. Προερχόμενος από αστική και σχετικά ευκατάστατη οικογένεια, σπούδασε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή της Λάρισας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1922. Ο Θανάσης δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τον αστικό τρόπο ζωής, και για τον λόγο αυτό, σε νεαρή ηλικία παράτησε τις προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά του για επαγγελματική ενασχόληση με τα οικογενειακά κτήματα. Το 1924, κατεβαίνοντας στην Αθήνα εντάχθηκε στις γραμμές της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), όπου αγωνίστηκε για την διάδοση των ριζοσπαστικών ιδεών και την οργάνωση απεργιών και συλλαλητηρίων, πρωτοστάτησε στις επιχειρήσεις απόδρασης φυλακισμένων κομμουνιστών - μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη - και για ένα διάστημα αρθρογράφησε σε τακτική βάση στον Ριζοσπάστη. Η ένταξή του στον κοινωνικοπολιτικό αγώνα στάθηκε σημείο καμπής στην ζωής του, σύμφωνα και με μαρτυρίες του ίδιου.

ΠΗΓΗ: Ιστορικές Αναδρομές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.