Ο Τουρισμός δεν είναι βαριά βιομηχανία. Είναι υπηρεσία



 Γράφει ο Νίκος Γεωργακάκης

Είναι υπηρεσία

Έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια, να χαρακτηρίζεται  ο Τουρισμός σαν «Η βαριά Βιομηχανία της Ελλάδας». Μια τελείως λανθασμένη αναφορά.

Η ένστασή μου, σε αυτό τον χαρακτηρισμό,  αφορά  δύο πτυχές για τις οποίες πρέπει να υπάρξει  προβληματισμός..

Η πρώτη, είναι η αντιεπιστημονική πτυχή και η άλλη είναι η πρακτική, αυτή που αφορά σε λαθεμένες επιλογές εξ αιτίας αυτής της προσέγγισης..

Όπως γνωρίζουμε, με βάση τον προσδιορισμό της  Στατιστικής Επιστήμης, στην Βιομηχανία εντάσσονται η Μεταποίηση με τους 24 κλάδους της,   η Ενέργεια και ο Ορυκτός πλούτος. Άρα ο Τουρισμός όχι μόνο δεν είναι βαριά βιομηχανία, αλλά δεν είναι καν Βιομηχανία.

Η δεύτερη πτυχή, είναι η ουσιαστική. Έχει σημασία ο ορθός  προσδιορισμός, αφού  ένας λανθασμένος οδηγεί και σε διαφορετική θεώρηση και δράση. Πέρα δηλαδή της  αντιεπιστημονικής ονομασίας,  ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός  έχει και αρνητικό αντίκτυπο στον αναπτυξιακό προσανατολισμό,.

Αν αποδεχτούμε πως ο Τουρισμός  αφορά βιομηχανική δραστηριότητα,  θα αδρανήσουμε, δεν θα κρίνουμε  αναγκαίο στο να δίνουμε   βάρος στην πραγματική βιομηχανία. .Ασφαλώς ο τουρισμός τροφοδοτεί και παραγωγικούς κλάδους αλλά δεν μπορεί να εξομοιωθεί με το ρόλο και δυναμισμό της βιομηχανίας.

Διαβάστε την συνέχεια στο iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.