Ποια τρόφιμα «απειλούν» την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου
Όλο και περισσότερα προβλήματα υγείας συσχετίζονται με την παχυσαρκία. Νέα ευρήματα «δείχνουν» το υπερβολικό βάρος ως τον υπεύθυνο για σοβαρές διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου
Κακά τα ψέματα. Τα αγαπημένα μας φαγητά είναι τις περισσότερες φορές εκείνα που βλάπτουν, καθώς είναι πλούσια σε λιπαρά και πτωχά σε θρεπτικές ουσίες. Κι ενώ είναι τόσο νόστιμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα άλλον έναν σημαντικό λόγο για να τα αποφεύγουμε: Τα λιπαρά φαγητά επιδεινώνουν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια διεθνής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Metabolic Brain Disease. Οι ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες της UniSA, τον καθηγητή Xin-Fu Zhou και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, διεξήγαγαν πειράματα σε ποντίκια, σιτίζοντάς τα με μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες. Μετά το πέρας της πειραματικής περιόδου, διαπιστώθηκε μια σαφής συσχέτιση μεταξύ αυτής της διατροφής και της εμφάνισης διάφορων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, το άγχος και η κατάθλιψη, αλλά και η επιδείνωση άλλων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η γνωστική λειτουργία.
Παρατηρήθηκε, επιπλέον, ότι τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπερβολικό βάρος λόγω κακού μεταβολισμού, που προκαλείται από εγκεφαλικές αλλαγές.
Η νευροεπιστήμονας και βιοχημικός της UniSA, αναπληρώτρια καθηγήτρια Larisa Bobrovskaya, ισχυρίζεται ότι η εν λόγω έρευνα προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη με τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φτάσει τα 100 εκατομμύρια περιπτώσεις έως το 2050. «Η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας ψυχιατρικές διαταραχές και τη γνωστική έκπτωση. Αυτό αποδείχτηκε στη μελέτη μας», δήλωσε η δρ. Bobrovskaya.
Στο πλαίσιο της μελέτης, τα ποντίκια κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια τυπική δίαιτα ή σε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά για 30 εβδομάδες, ξεκινώντας από την ηλικία των 8 εβδομάδων. Η πρόσληψη τροφής, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα γλυκόζης παρακολουθούνταν σε διαφορετικά διαστήματα, συνδυαστικά με την διεξαγωγή τεστ ανοχής γλυκόζης, ινσουλίνης, αλλά και δοκιμές για τη γνωστική δυσλειτουργία.
Τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κέρδισαν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ασυνήθιστα σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν με τυπική δίαιτα. Παράλληλα, γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με νόσο Αλτσχάιμερ εμφάνισαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο, ενώ τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.
«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου 55% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», υποστήριξε η δρ. Bobrovskaya.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας. Ένας συνδυασμός παχυσαρκίας, ηλικίας και διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων διαταραχών ψυχικής υγείας», κατέληξε.
Πηγή: ygeiamou
Photo By Pixabay
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: