Μερικά άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων της Αττικής
Στην Ελλάδα ιδρύουμε διάφορα υπουργεία και φορείς με φανταχτερές ονομασίες, κανείς όμως φορέας δεν φαίνεται να μελετά το θέμα Αττική στην ολότητά του.
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Στο προηγούμενο άρθρο μας υποστηρίξαμε ότι το «σύστημα Αττική», κινείται σε οριακά επίπεδα, ότι ήδη θρηνούμε νεκρούς, απλώς όμως δεν τους καταγράφουμε, και ότι υφίσταται ο κίνδυνος, καθώς κλιμακώνεται η κλιματική (σε συνδυασμό μάλιστα με την οικονομική και την κοινωνική) κρίση το Λεκανοπέδιο να υποστεί μια απότομη διάρρηξη της βιωσιμότητάς του, ιδίως αν έχουμε ταυτόχρονη εμφάνιση διαφόρων παραγόντων, όπως πυρκαγιές, αυξημένη ρύπανση, ενεργειακό μπλακ άουτ, περαιτέρω διάλυση ενός εντελώς προβληματικού κρατικού μηχανισμού.
Πρόσφατα η νότιος Ασία έφτασε κυριολεκτικά στο τσακ προτού συμβεί το μεγάλο μπαμ.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει η «έκρηξη» και τι ακριβώς μορφή θα πάρει. Στο σενάριο «οικολογικής φαντασίας» που γράψαμε πριν από 15 χρόνια, φανταστήκαμε κάπου και μια φωτιά στις χωματερές. Πρόσφατα είδαμε να συμβαίνει αυτό στο Νέο Δελχί παράλληλα με τον καύσωνα. Τη στιγμή που γράφουμε αυτές τις γραμμές ακούμε στις ειδήσεις ότι έπιασε φωτιά ένα εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και δόθηκε οδηγία στους κατοίκους να κλείσουν τα παράθυρα. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί καλοκαιριάτικα και μεσημέρι μόνο αν έχεις αιρ κοντίσιον και ρεύμα – και πάλι περιορίζει όχι περισσότερο από 50% την εισερχόμενη ρύπανση. Για να περιοριστεί παραπάνω, χρειάζεται μηχάνημα απολύμανσης του αέρα.
Στην Ελλάδα ιδρύουμε διάφορα υπουργεία και φορείς με φανταχτερές ονομασίες, κανείς όμως κρατικός ή επιστημονικός φορέας δεν φαίνεται να μελετά το θέμα Αττική στην ολότητά του.
Μερικά μέτρα όμως είναι εντελώς προφανή και θα μπορούσαν και θα έπρεπε να παρθούν άμεσα.
1) Για παράδειγμα, πρέπει άμεσα να επιδοτηθεί εν όλω η αγορά κλιματιστικού από το ποσοστό του πληθυσμού που δεν διαθέτει και που είναι κυρίως φτωχοί άνθρωποι που μένουν σε ιδιαίτερα επιβαρυμένες οικολογικά περιοχές. Για αυτό το τμήμα του πληθυσμού το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, όχι μόνο για την αποφυγή της θερμοπληξίας, αλλά και για τη μείωση της έκθεσής τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Μάλιστα οι άνθρωποι αυτοί είναι διπλά αδικημένοι, γιατί αντιμετωπίζουν και τη θερμική επιβάρυνση εξαιτίας της λειτουργίας των κλιματιστικών των πιο εύπορων.
Θα μπορούσε ίσως κάποιος να αντιτάξει διάφορα επιχειρήματα εναντίον ενός τέτοιου μέτρου. Η εναλλακτική όμως είναι σαφής. Χωρίς κλιματισμό, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ένα τμήμα ηλικιωμένων και ασθενών κυρίως, ακόμα και υγιών όμως, οδηγείται σε βέβαιο θάνατο.
Μπορούμε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν το αποδεχόμαστε, δεν χρειάζεται βέβαια να ασχοληθούμε με επιδοτήσεις και αγορά κλιματιστικών.
Ένδειξη του αγριανθρωπισμού που έχει προσβάλλει την ελληνική κοινωνία, με πρωταγωνιστές τους κυβερνώντες, είναι η έκδοση ανακοινώσεων από τις αρχές προς τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, να κλείνουν τα παράθυρά τους πέρυσι, στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, αγνοώντας όσους συμπολίτες μας δεν διαθέτουν κλιματιστικό μηχάνημα. Ούτε στον ένα χρόνο που πέρασε κανείς στην κυβέρνηση (αλλά ούτε και στην αντιπολίτευση!) δεν τους σκέφτηκε.
Δεν έχω εντοπίσει αξιόπιστες στατιστικές για το πόσοι κάτοικοι της Ελλάδας δεν διαθέτουν κλιματιστικό. Μια διεθνής μελέτη που βρήκα στο Διαδίκτυο, την αξιοπιστία της οποίας αγνοώ, τους υπολογίζει σε λίγο περισσότερο από το 50%. Σημειωτέον ότι οι μη έχοντες κλιματισμό ζουν σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς σε οικολογικά και θερμικά υποβαθμισμένες περιοχές.
Η κυβέρνηση επιδοτεί την αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, ένα ωραιότατο δώρο προς τις γερμανικές, ιαπωνικές κλπ. βιομηχανίες που τις κατασκευάζουν, το οποίο θα το ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός με την περαιτέρω εκτόξευση ενός εξωφρενικά μεγάλου χρέους που, αργά ή γρήγορα, θα επιπέσει επί των κεφαλών του, αλλά και αφαιρεί πόρους από πολύ πιο άμεσες και επείγουσες ανάγκες, όπως η στελέχωση της Πυροσβεστικής, η απόκτηση περισσότερων μέσων πυρόσβεσης, οι προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και οι δαπάνες για τον εξοπλισμό ενός καταρρέοντος ΕΣΥ.
Να σημειώσουμε ότι, ακόμα και με την επιδότηση, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις υπάρχουσες συσκευές, κάτι που προφανώς αγνοούν, αλλά και για το οποίο ποσώς ενδιαφέρονται, οι πάμπλουτοι, κλιματιζόμενοι και συχνά περιοδεύοντες στα νησιά υπουργοί.
Ούτε η επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μπορούν να αγοράσουν μόνο πάμπλουτοι θα βοηθήσει την Αθήνα. Το μόνο που μπορεί να τη βοηθήσει είναι ο περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτων.
Πρέπει άμεσα να αποκτήσουν κλιματιστικό όλοι οι κάτοικοι της Αθήνας (αλλά και όλης της Ελλάδας, τουλάχιστον όσοι κατοικούν σε θερμικά επιβαρυμένες περιοχές), ώστε να μπορούν να προστατευθούν και από τα όλο και πιο έντονα και παρατεταμένα κύματα καύσωνα και από τη ρύπανση του εξωτερικού χώρου.
Και φυσικά πρέπει, ταυτόχρονα, να ληφθούν άμεσα όλα τα μέτρα για να γίνει απολύτως ασφαλές το σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού της πρωτεύουσας, όσο κι αν κοστίζει αυτό. Δεν μπορεί να παίζουμε κορόνα γράμματα την τύχη του μισού πληθυσμού της Ελλάδας.
2) Εννοείται επίσης ότι είναι αδιανόητο να κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε φτωχά ελληνικά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό. Ήδη έχουμε επανάκαμψη του φαινομένου που είχε πρωτοεμφανισθεί μαζικά στις αρχές των μνημονίων. Η διαφορά είναι ότι σήμερα η ελληνική κοινωνία είναι στο χώμα, ως αποτέλεσμα των ηττών που έχει υποστεί και παρακολουθεί χωρίς ουσιαστική αντίδραση τον καννιβαλισμό της. Τα κοινωνικά ζητήματα έχουν εξαφανισθεί όχι μόνο από τον κυβερνητικό λόγο και πράξη, όπου η παρούσα κυβέρνηση έχει αναβιώσει το χειρότερο πρόσωπο της ελληνικής Δεξιάς μετά το 1974, αλλά συχνά και από τον λόγο της (υποτιθέμενης) Αριστεράς, ακόμα και από τα εναλλακτικά μέσα.
3) Αντί να επιδοτείται ό,τι κατεβαίνει στο κεφάλι της κυβέρνησης, θα πρέπει να επιδοτηθεί η εγκατάσταση συσκευών απολύμανσης του αέρα. Τέτοιες συσκευές έχουν αξιολογηθεί ήδη από πέρυσι από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εν σχέσει και με τον κορονοϊό και η κυβέρνηση είχε δείξει τότε ενδιαφέρον, ξέχασε όμως το θέμα στη συνέχεια.
Υπάρχουν μάλιστα τέτοιες συσκευές που, σε συνδυασμό με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, μπορούν να αντιμετωπίσουν και τα εισερχόμενα ρυπογόνα σωματίδια και τους ιούς σε ένα ποσοστό 80-90%. Αυτό θα βοηθούσε ενδεχομένως και την αντιμετώπιση της έκρηξης νοσοκομειακών λοιμώξεων που σημειώνεται.
Η απολύμανση του αέρα σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας θα μπορούσε να ανασχέσει πολύ σημαντικά τη διάδοση του κορονοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων, που έχει εκτιναχθεί και, έστω και αν είναι μικρότερης βαρύτητας στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχει πάψει να στέλνει στον άλλο κόσμο ευάλωτους ανθρώπους και να επιβαρύνει το ΕΣΥ. Σήμερα, χώροι όπως τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα για παράδειγμα, έγιναν χώροι υπερμετάδοσης του ιού, ενώ η κυβέρνηση, όπως οι γάτες, κρύβει «τα σκατά της κάτω από το χαλί», υποβαθμίζοντας το παραμένον πρόβλημα και περιορίζοντας την ενημέρωση για τα κρούσματα.
4) Χρειάζεται οργανική διασύνδεση των κρατικών θεσμών, όπως η Πολιτική Προστασία με τους επιστημονικούς φορείς που δουλεύουν τα θέματα και διαρκής χρήση των επιστημονικών εργαλείων που διαθέτουν π.χ. το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΑΠΘ.
Η όλη κρατική «κουλτούρα» είναι προσανατολισμένη στην επικοινωνιακή «επιτυχία» των ιθυνόντων, στην εξυπηρέτηση των φίλιων οικονομικών συμφερόντων, στην ευθυνοφοβία, όχι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κατ’ ουσίαν διαχειρίζονται ένα μη βιώσιμο σύστημα, παίζοντας με την τύχη του ελληνικού λαού και ελπίζοντας ότι δεν θα σκάσει στα χέρια τους πριν από τις επόμενες εκλογές.
από kosmodromio
Δεν υπάρχουν σχόλια: