Άνοια: Προσοχή στα «ύπουλα» συμπτώματα – Με την έλλειψη ποιας βιταμίνης συνδέεται
Οι παθήσεις υγείας που μπορούν να οδηγήσουν σε γνωστική εξασθένηση, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, οι δύο πιο διαδεδομένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, βρίσκονται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο.
Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για να προληφθεί η άνοια, ισχυρά στοιχεία δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης καθώς μεγαλώνετε.
Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανεπάρκεια σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Η άνοια μπορεί να εκδηλωθεί με απροσδόκητους τρόπους
Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που δεν ορίζεται από μία ασθένεια. Η πάθηση αναφέρεται σε μια ομάδα ασθενειών που μειώνουν την ικανότητά σας να θυμάστε, να επικοινωνείτε, να σκέφτεστε καθαρά, να συγκεντρώνεστε και να λαμβάνετε αποφάσεις.
Αυτές περιλαμβάνουν αγγειακή άνοια (εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, συνήθως μετά από εγκεφαλικό), άνοια σωμάτων Lewy (κινητικά προβλήματα όπως κακή ισορροπία, τρόμος και δυσκαμψία), νόσο του Πάρκινσον και νόσο του Huntington.
Η άνοια εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους και τα πρώιμα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν κατάθλιψη, απώλεια ακοής, ξηροστομία και αλλαγές στην όραση. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια της άνοιας, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίσετε και να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατό.
Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλει στη γνωστική έκπτωση
Πολλοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τη γνωστική εξασθένηση, όπως η ηλικία, τα γονίδια, η εθνικότητα, η υγεία της καρδιάς, τυχόν προηγούμενο εγκεφαλικό τραύμα και ο τρόπος ζωής. Ωστόσο, η βελτίωση της διατροφής και του τρόπου ζωής μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο άνοιας. Επιπλέον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή άλλων παραγόντων κινδύνου για άνοια, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτης.
Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου
Μια μελέτη του Απριλίου 2022, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, έδειξε μια άμεση σχέση μεταξύ της άνοιας και της έλλειψης βιταμίνης D. Εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και της γνωστικής εξασθένησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίστηκαν με πιο μικρό εγκέφαλο και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε ορισμένους πληθυσμούς, έως και το 17% των περιπτώσεων άνοιας θα μπορούσαν να προληφθούν απλώς με τη λήψη επαρκούς βιταμίνης D.
“Η βιταμίνη D είναι ένας πρόδρομος ορμόνης που αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο για ευρέως διαδεδομένες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου. Αλλά μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να εξεταστεί το τι θα συνέβαινε εάν μπορούσαμε να αποτρέψουμε την ανεπάρκεια βιταμίνης D”, δήλωσε η δρ. Elina Hyppönen, διευθύντρια στο Αυστραλιανό Κέντρο για την Υγεία Ακριβείας και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς της μελέτης.
Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, στην υγεία των δοντιών και στην λειτουργία του ανοσοποιητικού. Καθώς μεγαλώνουμε, η ανεπάρκεια βιταμίνης D γίνεται όλο και πιο συχνή, εν μέρει λόγω της μειωμένης ικανότητας του δέρματος να συνθέτει βιταμίνη D από τον ήλιο.
Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, να τρώτε τροφές που περιέχουν βιταμίνη D και να παίρνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D (με σύμφωνη γνώμη γιατρού πάντα) μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας. Οι ενήλικες 70 ετών και κάτω χρειάζονται 600 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης D καθημερινά, ενώ οι ενήλικες άνω των 70 ετών χρειάζονται 800 IU καθημερινά.
Αν και τα στοιχεία δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ άνοιας και ανεπάρκειας βιταμίνης D, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γνωστική εξασθένηση.
“Χρειάζεται περισσότερη έρευνα, για να καθοριστεί εάν η σταθεροποίηση των επιπέδων βιταμίνης D θα ωφελούσε στην μείωση του κινδύνου άνοιας”, λέει η δρ. Heather Snyder, αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων στην αμερικανική Ένωση Αλτσχάιμερ.
«Το σώμα και ο εγκέφαλος είναι στενά συνδεδεμένα και είναι σημαντικό να φροντίζετε τη γενική υγεία και ευεξία σας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων βιταμινών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και ειδικά καθώς γερνάμε. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας, όπως οποιαδήποτε προβλήματα μνήμης”.
Πηγή: iatropedia
Photo By Pixabay
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: