Νιγηρία: Η “σιωπηλή γενοκτονία” των Χριστιανών



 Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Βαρύ φόρο αίματος συνεχίζουν να πληρώνουν οι Χριστιανοί στην Νιγηρία, που μετρούν τουλάχιστον 21 νεκρούς από την χτεσινή αιματηρή επιδρομή ενόπλων σε καθολική εκκλησία στην πολιτεία Όντο, μιας από τις πιο φιλήσυχες περιοχές της πολύπαθης χώρας, όπου οι αιματηρές συγκρούσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων μαίνονται επί δεκαετίες.

Ως «αποτρόπαιο φόνο πιστών» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος της χώρας, ο πρώην στρατηγός Μουχαμάντου Μπουχάρι, μιας επίθεσης για την οποία καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει (μέχρι στιγμής) την ευθύνη. Οι Χριστιανοί στην Νιγηρία βρίσκονται για χρόνια στο στόχαστρο της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που από το 2015 έχει δηλώσει “υποταγή” στο Ισλαμικό Κράτος.

Η Μπόκο Χαράμ είχε αναλάβει την ευθύνη για την φρικτή σφαγή 11 Χριστιανών σε χωριό της Νιγηρίας, παραμονή Χριστουγέννων του 2021. Η τζιχαντική οργάνωση έχει ιστορικό βίας στην Νιγηρία, ήδη από την αιματηρή εξέγερση που υποκίνησε στις αρχές του 2000, επιδιώκοντας την επιβολή ισλαμικού χαλιφάτου στην χώρα. Η βία της οργάνωσης δεν περιορίζεται στους Χριστιανούς, που σχεδόν αποτελούν το ήμισυ του πληθυσμού της αφρικανικής χώρας.

Λίγο μετά την σφαγή των Χριστουγέννων, μαχητές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 40 μουσουλμάνους υλοτόμους, τρεις εκ των οποίων αργότερα βρέθηκαν νεκροί. Η Μπόκο Χαράμ επιτίθεται συχνά στους υλοτόμους και τους αγρότες, τους οποίους κατηγορεί ότι λειτουργούν ως πληροφοριοδότες του στρατού και των πολιτοφυλάκων που έχει συγκροτήσει η νιγηριανή κυβέρνηση.

Αυτές οι πολιτοφυλακές συνεργάζονταν με την διαβόητη ειδική μονάδα της νιγηριανής αστυνομίας SARS, την “Ειδική Διμοιρία κατά των Κλοπών”, την οποία η νιγηριανή κυβέρνηση υποχρεώθηκε να διαλύσει τον Οκτώβριο του 2020, έπειτα από την λαϊκή οργή που προκάλεσαν οι βίαιες πρακτικές της.

Νιγηρία: Η «σιωπηλή γενοκτονία» των Χριστιανών

Σύμφωνα με πολλούς διεθνείς αναλυτές και οργανώσεις, οι Χριστιανοί στην Νιγηρία αντιμετωπίζουν μία «σιωπηλή γενοκτονία». Μάλιστα δεν απειλούνται μόνο από την Μπόκο Χαράμ, αλλά και από τις επιθέσεις άλλων παραστρατιωτικών ομάδων που “προστατεύονται” από τον στρατό, ειδικά αυτών που συγκροτούν οι μουσουλμάνοι βοσκοί της φυλής Φουλάνι, η αγριότητα των οποίων ξεπερνά ακόμα και τις επιθέσεις των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης!

Κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2018, ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μπουχάρι δεν περίμενε να ακούσει από τον Αμερικανό ομόλογο του το ερώτημα: «Γιατί σκοτώνετε τους Χριστιανούς»; Ο Νιγηριανός πρόεδρος, αν και καταδίκασε την χτεσινή επίθεση, αντιμετωπίζει διεθνείς επικρίσεις για την στάση του. Ο Μπουχάρι παγίως υποστηρίζει ότι αυτές οι σφαγές Χριστιανών δεν σχετίζονται με θρησκευτικά κίνητρα, αλλά με πολυετείς αντιπαραθέσεις μουσουλμάνων κτηνοτρόφων και Χριστιανών αγροτών, που έχουν παράδοση στην Νιγηρία.

Όμως, σύμφωνα με την Χριστιανική Ένωση της Νιγηρίας, αυτό είναι η πάγια πρακτική του προέδρου Μπουχάρι: να υποβαθμίζει τις σφαγές των Χριστιανών, την στιγμή που από την εκλογή του το 2015, τα αποσπάσματα-θανάτου των Φουλάνι έχουν σφαγιάσει τους διπλάσιους Χριστιανούς από την Μπόκο Χαράμ! Σύμφωνα με τον Νιγηριανό επίσκοπο Matthew Ishaya Audu, ο πρόεδρος καλύπτει τις δολοφονικές ομάδες «γιατί και ο ίδιος ανήκει στην φυλή των Φουλάνι».

Στην Νιγηρία η αφρικανική παράδοση των φυλετικών συγκρούσεων (αρκεί να θυμηθούμε την γενοκτονία των Τούτσι από τους Χούτου στην Ρουάντα και τις πρόσφατες συγκρούσεις στην επαρχία Τιγκρέ στην Αιθιοπία) συναντά τον θρησκευτικό πόλεμο που έχει κηρύξει το εξτρεμιστικό σουνιτικό Ισλάμ εις βάρος της χριστιανικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Αν και η προπαγάνδα των ισλαμιστών παρουσιάζει τους Χριστιανούς ως υποχείρια της «άπιστης και αποικιοκρατικής» Δύσης, εντούτοις οι αιματηρές διώξεις των Χριστιανών στην Νιγηρία συναντούν μάλλον την αδιαφορία των δυτικών κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα, η Δύση προτιμά να αγνοεί τις αιτιάσεις των Χριστιανών της Νιγηρίας, ότι η θρησκευτική βία είναι στην ατζέντα του ίδιου του προέδρου Μπουχάρι, ο οποίος να σημειώσουμε πως είναι γνωστός “θαυμαστής” του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε γνωρίζει αποθεωτική υποδοχή από τον Νιγηριανό ομόλογο του Μπουχάρι τον Οκτώβριο του 2031, δηλώνοντας περιχαρής πως θέλει να γιορτάσει το 2022 «τα 60 χρόνια των σχέσεων με την Νιγηρία». Φυσικά ο Τούρκος πρόεδρος, που πότε κόπτεται για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, πότε των όπου γης Μουσουλμάνων, δεν έχει βρει τίποτα να πει για τις σφαγές των Χριστιανών που ακόμα μαίνονται στην Νιγηρία.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.