Η υπόθεση “περιουσία Τράγκα” θορυβεί επιχειρηματίες και πολιτικούς…
Γράφει η Όλγα Μαύρου
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, που έχει στο στόχαστρο της το “μαύρο χρήμα” και το ξέπλυμά του, δέσμευσε την τεράστια και απίστευτη περιουσία του εκδότη και δημοσιογράφου Γιώργου Τράγκα. Χτες, ένας από τους κληρονόμους του αποποιήθηκε την μυθικού ύψους κληρονομιά.
Συγκεκριμένα, ο γιος του Ευθύμιος-Φρειδερίκος ή Φρέντι Τράγκας, που απασχολείται στο Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του Θέμη Σοφού, ότι «δεν επιθυμεί την επαγωγή της κληρονομιαίας περιουσίας σε αυτόν και αποποιείται νομίμως κάθε περιουσιακό στοιχείο, που περιέρχεται σε αυτόν εκ της διαθήκης του εκλιπόντος αγαπημένου πατέρα του Γιώργου Τράγκα, είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιοδήποτε άλλο κράτος».
Ο Φρέντι Τράγκας απασχολείται στο τμήμα επικοινωνίας στο Μέγαρο Μαξίμου και όταν πέρσι είχε τεθεί ζήτημα “ηθικής τάξης” για το γεγονός ότι ο υιός εργαζόταν στου Μαξίμου, ενώ ο πατέρας του δημιουργούσε “αντιμητσοτακικό κόμμα” και “πώς συνάδουν αυτά” και αν υποδηλώνουν “υπόγειες σχέσεις του Γιώργου Τράγκα με τη ΝΔ”, ο εκδότης είχε κάνει μια ανάρτηση, όπου ανέφερε ότι τα παιδιά ακολουθούν το δικό τους δρόμο, ανεξάρτητα από το τι θέλουν οι πατεράδες τους.
Τώρα ο γιος αποποιείται την κληρονομιά άρον-άρον, καθώς μέχρι χτες διαγκωνίζονταν με άλλους κληρονόμους για την αμύθητη περιουσία του πατέρα του. Όμως, εδώ και ένα 24ωρο όλα άλλαξαν. Οι 17 βίλες του Τράγκα στα πιο ακριβά σημεία πρωτευουσών ή σημαντικών πόλεων ανά τον πλανήτη και οι ράβδοι χρυσού που φέρεται να είχε, αλλά και τα μετρητά που διέθετε, μπήκαν πλέον στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα θα αναζητήσει το πόθεν έσχες, έστω και μετά το θάνατο του εκδότη, καθώς και τυχόν συναυτουργία σε οικονομικά εγκλήματα ή εκβιάσεις, είτε συγγενών είτε συνεργατών του.
Ο δικηγόρος του Φρέντι Τράγκα γνωστοποίησε ότι ο εντολέας του αποφάσισε να κρατήσει μεγάλες αποστάσεις από την απίστευτη περιουσία του πατέρα του, αλλά και από όσα συνεπάγεται αυτή. Ο κ. Σοφός ανέφερε ότι «η παντελής έλλειψη γνώσης και ανάμειξης του εντολέα μου στον εν γένει επαγγελματικό βίο και δραστηριότητα του πατέρα του συνετέλεσε, μεταξύ άλλων, στη λήψη της οριστικής απόφασης περί αποποίησης της επαχθείσης κληρονομίας. Δηλώνει ότι θέτει εαυτόν στη διάθεση των πάσης φύσεως ελεγκτικών Αρχών».
Ποιος θα αποδεχτεί την κληρονομιά
Ο μεγαλύτερος γιος του Τράγκα, ο Γιάννης, ετεροθαλής αδελφός του Φρέντι, θα αποδεχτεί την κληρονομιά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δικηγόρος του Νίκος Αγαπηνός. Ο δικηγόρος είπε συγκεκριμένα: «Ο Γιώργος Τράγκας ήταν ένας από τους συνεχόμενα φορολογικά ελεγχόμενους πολίτες. Προσωπικά τον υπερασπίστηκα σε διάφορες δίκες για διάφορα φορολογικά αδικήματα, που οφείλουμε να πούμε ότι για αυτά έχει απαλλαγεί αμετακλήτως. Ο φορολογικός έλεγχος στο πρόσωπό του δεν σταμάτησε ποτέ», είπε. Και προσέθεσε:
«Αν ο Τράγκας ήθελε να καλύψει κάτι, δεν θα είχε κάνει διαθήκη, θα είχε μεταβιβάσει την περιουσία του διακριτικά. Όμως είχε περιουσία, δήλωνε πολλά εισοδήματα κάθε χρόνο και κατ’ εμέ δικαιολογείται η περιουσία του στο μεγαλύτερο μέρος της. Αυτά ότι είχε 100 εκατομμύρια μετρητά είναι φανταστικά ποσά, πιστεύω ότι είχε 25 εκατ. ευρώ χωρίς να είμαι και βέβαιος. Ήταν άνθρωπος με πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες και δεν ζούσε από τον μισθό του δημοσιογράφου», είπε ο εντολέας του Γιάννη Τράγκα.
«Δεν ξέρω τι έκανε και πως έβγαλε αυτά τα χρήματα. Ήξερα ότι βγάζει ένα περιοδικό. Το μόνο που μου είχε πει κάποτε ήταν ότι: “Ξέρεις, θα μένω στη Γαλλία τον μισό χρόνο. Έχω πάρει ένα σπίτι στη Γαλλία”. Στη γιορτή του καθενός έπαιρνε ο ένας τηλέφωνο τον άλλον και έλεγε χρόνια πολλά. Τέρμα. Δεν μ’ αρέσει που κυκλοφορεί το επίθετό μας. Το όνομά μας ουδέποτε είχε βγει τη δημοσιότητα. Είμαστε μία αξιοπρεπής οικογένεια από πάππου προς πάππου. Ας ερευνηθεί, κράτος υπάρχει, ας κοιτάξει να βρει την προέλευση της περιουσίας», είπε ο ηλικιωμένος αδελφός του εκδότη.
Το ανώνυμο τηλεφώνημα
Η χήρα του, δημοσιογράφος Άννα Καρρά, που κατοικεί πλέον στο Μαϊάμι αλλά φέρεται μόνιμη κάτοικος στο Μονακό, μήνυσε το “Πρώτο Θέμα” για συκοφαντική δυσφήμιση, υποστηρίζοντας ότι γράφονται πολλά για “δήθεν περιουσιακά στοιχεία” και ότι η ίδια κατασυκοφαντείται. Εντούτοις όλος ο ντόρος ξεκίνησε όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε διαθήκη σε συμβολαιογράφο του Μονακό. Η διαθήκη αυτή ήρθε στη δημοσιότητα και η χήρα του εκδότη αρνείτο ότι γνώριζε την ύπαρξή της. Όμως το “Πρώτο Θέμα” έχει πληροφορίες ότι την διαθήκη αυτή την είχε πάει η ίδια στο συμβολαιογράφο του Μονακό.
Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, με επικεφαλής αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κινητοποιήθηκε πριν από εννέα μήνες κατά δήλωση μελών της και τρεις μήνες πριν από το θάνατο του εκδότη «κατόπιν ανωνύμου τηλεφωνήματος». Τώρα η συγκεκριμένη Αρχή σε 50 σελίδες αναλύει ότι δεσμεύει όλη την περιουσία του πρόσφατα αποθανόντα εκδότη και ιδρυτή του νέου κόμματος “Ελεύθεροι Άνθρωποι”. Για να διατεθεί η περιουσία στους κληρονόμους, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν προήλθε από παράνομες δραστηριότητες.
Ερωτηματικά από την υπόθεση
Το παράδοξο είναι ότι όλοι οι δημοσιογράφοι υποχρεούνται κάθε χρόνο να καταθέτουν δήλωση “πόθεν έσχες”. Πώς είναι δυνατόν επί 20 χρόνια που ισχύει η υποχρεωτική αυτή δήλωση, να μην διαπιστώθηκε καμία οικονομική ατασθαλία στις δηλώσεις του Γιώργου Τράγκα; Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της προαναφερομένης Αρχής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα από το 2000 και μετά δεν δικαιολογούν την υπάρχουσα σήμερα περιουσία. Επίσης η έρευνα εντόπισε εταιρείες μέσω των οποίων ξεπλύθηκε χρήμα και στις εταιρείες αυτές συμμετείχαν και άλλα πρόσωπα. Το πόρισμα απεστάλη στην Οικονομική Εισαγγελία και άλλες αρμόδιες αρχές για περαιτέρω έρευνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είχε στείλει έγγραφο προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες Αγγλίας, Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Παρθένων Νήσων και άλλων κρατών όπου υπάρχουν ακίνητα ή τραπεζικές θυρίδες, για να αντλήσει πληροφορίες για τις συναλλαγές και την ακριβή αποτίμηση της εκεί περιουσίας του εκδότη.
Κρατική διαφήμιση και δάνεια
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έντυπα που έβγαζε κατά καιρούς ο Γιώργος Τράγκας, αλλά και τα ενημερωτικά μέσα που διέθετε, είχαν πάντα πολλές κρατικές διαφημίσεις, δυσανάλογες προς την κυκλοφορία των εντύπων ή της τηλεθέασης των εκπομπών του. Φαίνεται ότι ο εκδότης “είχε τον τρόπο του” να απαιτεί διαφημίσεις και να τις παίρνει, πιέζοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους όλων των κομμάτων, αφού η περιουσία αυτή φαίνεται πως δημιουργήθηκε σε μακρά πορεία και επί πολλών κυβερνήσεων.
Κάποια στιγμή ο εκδότης είχε βρεθεί και ιδιοκτήτης εκπαιδευτικού ιδρύματος, με χρηματοδότηση εκατομμυρίων δραχμών τότε, από το πακέτο Ντελόρ. Φαίνεται πως παρότι οι συνεργάτες του ήταν κακοπληρωμένοι, στις επιχειρήσεις του εισέρρεαν σημαντικά κεφάλαια από κρατική και ιδιωτική διαφήμιση, αλλά και μέσω τραπεζικών δανείων που έπαιρνε συχνά. Αποκαλύφθηκε ότι κάποια δάνεια που είχε πάρει από ελληνικές τράπεζες δεν εξοφλήθηκαν ποτέ, καθώς χαρίστηκαν τα δύο τρίτα τους, όταν καταβλήθηκε το 1/3 του αρχικού δανείου.
Αυτή η πρακτική δεν είναι παράνομη καθαυτή, δηλαδή το να επέρχεται συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, αλλά πολλά κρίνονται στις κόκκινες γραμμές που υπάρχουν και σε αυτό το χώρο. Αν δηλαδή κάποιος παίρνει συστηματικά πολλά δάνεια που μένουν ανεξόφλητα και ουσιαστικά κρατά τα 2/3 των ποσών που δανείζεται, εξοφλώντας μόνον το 1/3 του αρχικού ποσού, τότε ο συμβιβασμός είναι επισφαλής για την τράπεζα και απορίας άξιο το γιατί γίνεται.
Ακόμα και όταν υπάρχει μόνον ένα απλό στεγαστικό δάνειο για ένα φυσικό πρόσωπο, η Τράπεζα δεν δέχεται να χορηγεί “απανωτά” δάνεια εισπράττοντας μόνον το 1/3 του αρχικού ποσού. Σε αμηχανία βρίσκονται και πολιτικά πρόσωπα, καθώς συζητείται ευρέως το κατά πόσον τύγχανε ευνοϊκής μεταχείρισης ο Τράγκας και γιατί, ενώ αμηχανία παρατηρείται και στον επιχειρηματικό κόσμο για τους ίδιους λόγους.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: