Γιατί η τιμή φυσικού αερίου κατακρημνίστηκε στις ΗΠΑ και εκτοξεύτηκε στην ΕΕ

 


Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Στις 14 Ιουνίου συνέβη το εξής παράδοξο: Μετά από μεγάλο διάστημα η τιμή του αμερικανικού δείκτη Natgas για το φυσικό αέριο, πραγματοποίησε μια τεράστια βουτιά της τάξης του -16%, δίνοντας μεγάλες ανάσες στα αμερικάνικα νοικοκυριά. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης (ολλανδικός TTF) φυσικού αερίου πραγματοποίησε άλμα της τάξης του +16%! Τί είναι αυτό που την ίδια μέρα ρίχνει την τιμή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και την αυξάνει στην Ευρώπη κατά το ίδιο ποσοστό;

Την περίεργη αυτή ανάστροφη σχέση την είχα προβλέψει από τις 9 Ιουνίου, σε συνεντεύξεις μου στους δημοσιογράφους Λάμπρο Καλαρρύτη και Γιώργο Σαχίνη. Είχα προειδοποιήσει, μάλιστα, ότι οι τιμές σε ΗΠΑ και ΕΕ θα πάρουν αντίθετες πορείες, βασιζόμενος πάντα στις θεμελιώδεις αξίες που διέπουν την οικονομική επιστήμη. Το πρωί της 9ης Ιουνίου κι ενώ ο δείκτης αερίου στις ΗΠΑ κατέγραφε ρεκόρ ανόδου 14ετίας, διάβασα την είδηση σε διεθνή πρακτορεία ότι «στο Τέξας σημειώθηκε έκρηξη σε μεγάλο εργοστάσιο φυσικού αερίου».

Έτσι όπως ήταν γραμμένη η είδηση, ήταν φυσιολογικό να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επενδυτών, οι οποίοι φοβούμενοι απώλεια παραγωγής (προσφοράς) μιας και επρόκειτο για τεράστια εγκατάσταση, ώθησαν κι άλλο τις τιμές προς τα πάνω! Γνωρίζοντας, όμως, τί ακριβώς είναι η εγκατάσταση στο Freeport του Texas (βλέπετε φωτό), η εκτίμησή μου ήταν αντίθετη αναφορικά με την πορεία της τιμής του Natgas. Διότι η έκρηξη δεν σημειώθηκε σε εγκατάσταση εξόρυξης φυσικού αερίου, έτσι όπως νόμιζαν πολλοί αρχικά, αλλά πρόκειται για μονάδα υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, όπου αράζουν πλοία LNG carriers και φορτώνουν αέριο για να το εξαγάγουν εκτός ΗΠΑ. Συνεπώς, δεν ετίθετο εν κινδύνω η παραγωγή αλλά η διάθεση.

Εκεί που σημειώθηκε η έκρηξη είναι ένα νησάκι (όπως η δική μας Ρεβυθούσα) όπου τα πλοία φορτώνουν φυσικό αέριο και το τελευταίο διάστημα το στέλνουν στην Ευρώπη. Το Freeport είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εγκατάσταση LNG στις ΗΠΑ με συνολική ικανότητα υγροποίησης 2,2 bcf/αερίου την ημέρα. Από εκεί εξάγονται μηνιαίως ποσότητες που φτάνουν το 16-20% των συνολικών εξαγωγών των ΗΠΑ σε αέριο.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.