Τεχνολογίες που μας αρρωσταίνουν



Τον Οκτώβριου του 2016, μια εταιρεία με το όνομα Sunell και έδρα την Shenzen, έστησε ένα πείραμα: εγκατέστησε θερμικές κάμερες και αναγνώρισης προσώπου στις εισόδους έξι σχολείων στο βόρειο Πεκίνο. Κάμερες κατέγραφαν για αναγνώριση τα πρόσωπα των μαθητών που έμπαιναν, ενώ συσκευές θερμικής απεικόνισης μετρούσαν την θερμοκρασία τους. Ενώ η ακρίβεια στις πρώτες δοκιμές δεν ήταν τόσο υψηλή, η εταιρεία εξέλιξε την τεχνολογία της κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Και μετά άρχισε να επεκτείνει τις υπηρεσίες της. Η Sunell πρόσθεσε κι άλλα σχολεία (και φυλακές) στο πελατολόγιό της, καταφέρνοντας τελικά να συνάψει συμβόλαιο για όλα τα σχολεία της περιφέρειας Anning της πόλης Lanzhou το 2018. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι έχει καταμετρήσει την θερμοκρασία σχεδόν 7 εκατομμυρίων μαθητών.

Το 2020, η πανδημία αποδείχτηκε ότι ήταν η χρυσή ευκαιρία για την Sunell. Η εταιρεία έκανε γνωστό ότι προχώρησε σε 20 νέες εγκαταστάσεις της τεχνολογίας εντοπισμού πυρετού σε κινεζικά σχολεία από τον Μάρτιο. Και τώρα η Sunell έχει αρχίσει να μεταπουλά την τεχνολογία της σε 19 τουλάχιστον άλλες εταιρείες. Καθώς όλος ο κόσμος κινείται σε πλαίσια ασφυκτικών ελέγχων και περιορισμών, η βιομηχανία θερμικών απεικονίσεων εξελίσσεται σε κομβικό παράγοντα των πολιτικών της πανδημίας. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 170 εταιρείες που πουλάνε την σχετική τεχνολογία που προορίζεται για τον εντοπισμό υπόπτων κρουσμάτων, ενώ πριν την εμφάνιση του κορονοϊού ήταν λιγότερες από 30.

Πολλές από αυτές τις εταιρείες μεταπωλούν θερμικές κάμερες από μεγαλύτερες εταιρείες και προσθέτουν το δικό τους λογισμικό ανίχνευσης του πυρετού, ή απλά συσκευάζουν μαζί κάμερες και τους κατάλληλους υπολογιστές και πουλάνε πακέτα για έτοιμους σταθμούς ελέγχου. Οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές είναι οι Sunell, FLIR, Dahua, Hikvision, TVT και YCX - όλες κινεζικές, εκτός από την FLIR που είναι η μοναδική αμερικανική. Εκτός από τις δικές τους απευθείας πωλήσεις, οι εταιρείες αυτές κάνουν και μεταπωλήσεις μέσω 47 άλλων εταιρειών που άρχισαν να δραστηριοποιούνται στο τομέα τους τελευταίους μήνες.

Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι η υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας πρόκειται να είναι μόνιμη και όχι προσωρινή λόγω εκτάκτων μέτρων, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν σε υποδομές ανίχνευσης του πυρετού: ο διευθύνων σύμβουλος της FLIR ανακοίνωσε στους μετόχους στα τέλη Μαΐου ότι η εταιρεία έχει κλείσει συμβόλαια χάρη στον κορονοϊό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τετράμηνο του έτους μόνο κι ότι η εταιρεία πρόκειται να εγκαταστήσει θερμικές κάμερες σε όλα τα εργοστάσια της GM.

Κάμερες δεν εγκαθίστανται μόνο σε σταθερούς σταθμούς ελέγχου. Η εταιρεία ρομποτικής Cobalt έχει εξοπλίσει τα δικής της κατασκευής ρομπότ γραφείου με θερμικούς αισθητήρες της FLIR και διαφημίζει την τεχνολογία της ως μια «πλήρη λύση επιστροφής στην εργασία». Αντί να υπάρχει ένας υπάλληλος με θερμικό σκάνερ που κάνει τον έλεγχο, το ρομπότ της Cobalt κινείται αυτόνομα κάνοντας τα τεστ κι επίσης μπορεί να εντοπίσει αν οι υπάλληλοι φορούν μάσκα και να υπενθυμίζει στους εργαζόμενους να φορούν όλα τα προστατευτικά μέσα, εάν βρει κάποιους ανυπάκοους. Μια άλλη εταιρεία, η Invixium, φτιάχνει περίπτερα αναγνώρισης προσώπου, τα οποία έχει αναβαθμίσει ώστε να καταμετρούν την θερμοκρασία του ελεγχόμενου. Το πακέτο συμπληρώνεται από μία διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στον εργοδότη να παρακολουθεί την θερμοκρασία όλου του προσωπικού κι επίσης βγάζει στατιστικά με βάση την ημέρα και την ηλικία των εργαζομένων.
Οι κάμερες πυρετού λειτουργούν με ανάλογο τρόπο. Μια θερμική κάμερα καταγράφει την εικόνα ενός προσώπου και στη συνέχεια ένα λογισμικό αναλύει την θερμοκρασία σε κάθε σημείο του δέρματος. Με βάση το πόσο θερμό είναι το δέρμα, το λογισμικό βγάζει συμπέρασμα για την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και τα σημεία που συνήθως απεικονίζουν καλύτερα την πραγματική θερμοκρασία είναι γύρω από τα μάτια και τους δακρυϊκούς πόρους. Σε δοκιμές που έχουν γίνει, οι θερμικές κάμερες πετυχαίνουν αποτέλεσμα με απόκλιση 0,1 βαθμό από την πραγματική θερμοκρασία.

Βέβαια, οι συνθήκες στον πραγματικό κόσμο δεν είναι πάντα ιδανικές. Σε δοκιμές που έγιναν σε πραγματικές συνθήκες, οι αισθητήρες θερμοκρασίας της ZKTeco ήταν ακριβείς όταν οι αισθητήρες απείχαν μέγιστο 45 εκατοστά από το πρόσωπο, αλλά σε μεγαλύτερη απόσταση η απόκλιση έφτανε μέχρι και τους δύο βαθμούς. Άλλοι κατασκευαστές, όπως η Hikvision και η Sunell σκανάρουν στην περιοχή του μετώπου, αλλά έστω και μια τούφα μαλλιά μπροστά στο μέτωπο μπέρδευε τις μετρήσεις κι επίσης διαπιστώθηκε ότι ήταν πολύ εύκολο ο ελεγχόμενος να «ξεγελάσει» τις κάμερες, εφαρμόζοντας μια κρύα ή ζεστή κομπρέσα στο μέτωπό του λίγο πριν τον έλεγχο.

Παρόλο που οι δυσλειτουργίες και οι αστοχίες έχουν καταγραφεί και επισημανθεί, οι εταιρείες συνεχίζουν να προωθούν την τεχνολογία τους, κατασκευάζοντας έτσι ένα τεράστιο σύστημα ελέγχου με βάση την θερμοκρασία χωρίς καμία στερεή βάση. Εξάλλου, το μεγαλύτερο κενό στην σχετική τεχνολογία είναι ότι αφενός οι φορείς του κορονοϊού σε μεγάλο ποσοστό δεν εκδηλώνουν πυρετό κι αφετέρου ο πυρετός είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα μιας πλειάδας ακίνδυνων ιώσεων. Σε τελική ανάλυση, οι τεχνολογίες θερμικής απεικόνισης βρήκαν στην πανδημία το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν και να επιβληθούν αλλά η σκοπιμότητά τους ξεφεύγει κατά πολύ από την τρέχουσα υγειονομική κρίση. Αυτό που προβάλλεται τώρα είναι «ο εντοπισμός των κρουσμάτων», αλλά αυτό που θα μείνει μόνιμα θα είναι ο γενικευμένος έλεγχος.

μετάφραση: Hurry Tuttle

τίτλος πρωτότυπου:
In Just 6 Months, ‘Fever Cameras’ Have Become a Full-Fledged Industry
διαθέσιμο εδώ>>

από sarajevomag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.