O Σολτς στο Spiegel και ο πυρηνικός πόλεμος στην Ευρώπη



 Γράφει ο Αθανάσιος Κωτσόπουλος

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραχώρησε στις 22 Απριλίου μια εξαιρετικά σημαντική και αποκαλυπτική συνέντευξη στο εμβληματικό γερμανικό περιοδικό Spiegel. Ο καγκελάριος ρωτήθηκε μεταξύ άλλων επανειλημμένα και έντονα, γιατί αρνείται η κυβέρνησή του να παραδώσει άρματα μάχης και βαρέα όπλα στην Ουκρανία.

Επίσης ρωτήθηκε αν είναι πασιφιστής, όπως τον κατηγορούνε οι πολιτικοί του αντίπαλοι, εάν υπάρχει για τη Γερμανία μια “κόκκινη γραμμή” στο θέμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αν λόγω της εισβολής πλήττονται θεμελιώδεις αξιακές αρχές για τον ίδιο και την Γερμανία. Στα ερώτημα αυτά, οι απαντήσεις του Σολτς ήταν αποκαλυπτικές αναφορικά με το πως αντιλαμβάνεται η Γερμανία την εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει γεωστρατηγικά  η Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο καγκελάριος απάντησε αρχικά με μια φράση αναφορικά με τις πληττόμενες θεμελιώδεις αξίες, που αποτελεί ωμή επίδειξη ρεαλιστικής πολιτικής αντίληψης των πραγμάτων, της επονομαζόμενης και “Real Politik”. Η φράση έχει ως εξής: «Πρέπει καθημερινά να αντιπαραβάλουμε τις αξίες μας με την πραγματικότητα»

Σε απλά λόγια ο καγκελάριος εννοούσε ότι η σημερινή πραγματικότητα “σχετικοποιεί” τις “αξίες” της χώρας. Συνέχισε δε λέγοντας ότι η κόκκινη γραμμή είναι η αποφυγή με κάθε τρόπο της εμπλοκής της Γερμανίας και του ΝΑΤΟ σε μια πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία. Είπε επίσης ότι δεν είναι πασιφιστής, αλλά, ρεαλιστής. Επανέλαβε ότι ένα ενεργειακό εμπάργκο της Γερμανίας θα αποτελούσε σήμερα για τη χώρα μια οικονομική καταστροφή άνευ ιστορικού προηγουμένου και ότι δεν αποτελεί καν επιλογή προς συζήτηση.

Ισχυρό το ενδεχόμενο ατομικού πολέμου

Το ίσως συγκλονιστικότερο μέρος της συνέντευξης είναι η διατύπωση της σχεδόν βεβαιότητας του καγκελαρίου, ότι μια πιθανή παράδοση τεθωρακισμένων και βαρέων όπλων στην Ουκρανία, θα οδηγούσε πιθανώς σε ατομικό πόλεμο στην Ευρώπη με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Ο Σόλτς θεωρεί έναν ατομικό πόλεμο στην Ευρώπη ως ένα ισχυρό ενδεχόμενο και δεν διστάζει να το εκφράσει δημόσια. Αυτό είναι κάτι καινοφανές στην ευρωπαϊκή ιστορία των τελευταίων 50 ετών.

Τελειώνοντας, ο νυν καγκελάριος επικαλέστηκε συζητήσεις που είχε με τον αείμνηστο καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ –ίσως τον πιο χαρισματικό, ευρυμαθή και διορατικό πολιτικό της μεταπολεμικής Γερμανίας– σχετικά με την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην Ουγγαρία και την τότε Τσεχοσλοβακία και την στάση που κράτησε η Δυτική Γερμανία.

Ο Χέλμουτ Σμιτ είναι το πολιτικό πρότυπο του νυν καγκελαρίου. Ο Σμιτ πρέσβευε και υποστήριζε πάντα ότι ο πόλεμος δεν πρέπει να αποτελέσει ποτέ επιλογή για τη Γερμανία. Και ότι η άποψη αυτή δεν είναι πασιφιστική, αλλά απόλυτα ορθολογική ως δίδαγμα των καταστροφικών αποτελεσμάτων των δυο παγκοσμίων πολέμων για τη Γερμανία και την Ευρώπη. Την ίδια απολύτως άποψη έχει και ο νυν καγκελάριος.

Ο κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης

Οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Οι δε Χριστιανοδημοκράτες, που είναι στην αντιπολίτευση, δήλωσαν ότι προτίθενται να καταθέσουν πρόταση στην Βουλή για άμεση παράδοση βαρέων όπλων και ότι θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφική κοινοβουλευτική στήριξη από τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους. Φαίνεται πολύ δύσκολο να γίνει δεκτή μια τέτοια πρόταση, αλλά αν συμβεί θα τεθεί άμεσα θέμα κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης για τον καγκελάριο και την κυβέρνηση του.

Ίσως να αποτελέσει και το τέλος της καγκελαρίας Σολτς. Ο Χέλμουτ Σμιτ κάποτε ρωτήθηκε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη λίγα χρόνια πριν φύγει από της ζωή, για το τι φοβάται αναφορικά με το μέλλον της Γερμανίας της Ευρώπης και του κόσμου. Και τότε ο ήδη υπέργηρος “Νέστορας” της γερμανικής πολιτικής απάντησε: «Ένα πράγμα φοβάμαι μόνο. Ότι η γενιά των πολιτικών που κυβερνούν σήμερα τα ισχυρά κράτη και “ελαφρά τη καρδία” μιλάνε για πόλεμο και πολεμικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, δεν γνωρίζουν καν οι ίδιοι, τι σημαίνει πόλεμος».

Ο καγκελάριος Σολτς ασπάζεται αυτήν την άποψη και την θεωρεί δόγμα. Ας ελπίσουμε ότι όντως δεν θα χρειαστεί η γενιά των πολιτικών που κυβερνά σήμερα την Ευρώπη και τον κόσμο, καθώς και οι πολίτες των κρατών αυτών, να αναγκαστούν να μάθουν το τι είναι πραγματικά πόλεμος, βιώνοντας έναν.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.