Μετωπική ΕΕ-Ρωσίας με όπλα και ενέργεια
Γράφει ο Μπάμπης Αγρολάμπος
Είναι πλέον ολοκάθαρο ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει άλλη επιλογή εκτός από την κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Δύση, με όλα τα μέσα που έχει ακόμα στη διάθεσή του. Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από την Gazprom προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία και στη συνέχεια σε όλες τις άλλες «μη φιλικές χώρες», όταν έρθει η ώρα να πληρώσουν τα τρέχοντα συμβόλαια με αυτή τη μέθοδο διπλής όψεως που αποφάσισε να εφαρμόσει, φέρνει την ΕΕ προ τετελεσμένων και το Βερολίνο στην ανάγκη να ψάχνει λύσεις μέσω των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Οι εξελίξεις αυτές δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία και κανείς στην ΕΕ δεν μπορεί να πει πως αιφνιδιάστηκε. Η απόφαση του Πούτιν είχε ανακοινωθεί επισήμως, οι διορίες και οι διαδικασίες προσαρμογής στο σύστημά του επίσης έγιναν γνωστές με τον πλέον επίσημο τρόπο. Συνεπώς, τώρα αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε είναι η απάντηση της ΕΕ προς την Μόσχα.
Όπως έχει κατ’ επανάληψη ειπωθεί από την Φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ θέλει την τήρηση των συμβολαίων, άρα δεν θα προχωρήσει σε σπάσιμο, αλλά θα περιμένει τις λήξεις των επόμενων πληρωμών (για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένες στις 20 Μαϊου) και η μία μετά την άλλη όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πάψουν να παίρνουν ρωσικό φυσικό αέριο. Την γραμμή αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει και η Γερμανία, αλλά και η Ουγγαρία του Ορμπάν που μάλλον δεν είναι στον κατάλογο των «μη φιλικών χωρών» που έχει καταρτίσει το Κρεμλίνο.
Μέχρι το τέλος του χρόνου η ΕΕ ήθελε να πιστεύει ότι θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο, όμως τα πράγματα μάλλον εξελίσσονται πιο γρήγορα (και βίαια) από ότι υπολόγιζαν οι Βρυξέλλες. Μπορεί η ΕΕ να δεχθεί την διακοπή φυσικού αερίου και να συνεχίσει να παίρνει πετρέλαιο από τον ίδιο αφερέγγυο προμηθευτή;
Πλήρης ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ
Η σχέση της ΕΕ με την Μόσχα έχει διαρραγεί και δεν πρόκειται να αποκατασταθεί πριν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο πόλεμος όμως δεν είναι περίπατος για τις ρωσικές δυνάμεις και έτσι όπως εξελίσσεται η επιχείρηση εξοπλισμού της Ουκρανίας από τη Δύση, οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ ότι μπορεί να διαρκέσει για χρόνια κάθε άλλο παρά υπερβολικές μοιάζουν.
Με άλλα λόγια να μην μπορεί να ξεμπλέξει η Ρωσία, εάν δεν συμφωνήσει η Δύση. Και καθώς θα τελειώνουν οι ρωσικοί πύραυλοι υψηλής τεχνολογίας και θα πρέπει να ανακληθούν τα παλαιά οπλικά συστήματα, ο πόλεμος λένε οι πολεμικοί αναλυτές, θα πάρει εντελώς διαφορετική μορφή και ίσως άλλη τροπή.
Παρεμπιπτόντως, η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι αναβάλει την παραλαβή της δεύτερης συστοιχίας S-400 από τη Ρωσία. Η τουρκική πολιτική σε περιόδους μεγάλων συγκρούσεων είναι ίσως η καλύτερη ένδειξη προς τα που κλίνουν οι πιθανότητες νίκης. Στην περίπτωση δε που η Άγκυρα αρχίσει να κατηγορεί τη Μόσχα για την μεταχείριση των τουρκόφωνων πληθυσμών στην ρωσική επικράτεια και την Κριμαία, σημαίνει ότι ξεκίνησε να διεκδικεί συμμετοχή στα επινίκια.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: