Λύσεις στο ενεργειακό ψάχνει σε Αίγυπτο και Ισραήλ η Αθήνα
Γράφει ο Αλέξανδρος Τάρκας
Ανασύνταξη της ενεργειακής πολιτικής της χώρας –την ύστατη ώρα και με αμφίβολες προοπτικές– επιχειρεί η κυβέρνηση μετά τα αλλεπάλληλα λάθη με την απαξίωση του φυσικού αερίου σε επαφές με ξένους αξιωματούχους, την εφαρμογή μέτρων απολιγνιτοποίησης νωρίτερα από τις προθεσμίες της ΕΕ και την εγκληματική υποβάθμιση των έγκαιρων προειδοποιήσεων των ΗΠΑ (το Νοέμβριο πέρυσι) για τις επερχόμενες συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την έλευση του προέδρου της Αιγύπτου Ελ Σίσι στην Αθήνα, ώστε να συζητηθούν εκτενώς οι προοπτικές συνεργασίας αφενός ως προς την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω του σχεδίου EuroAfrica Interconnector, αφετέρου ως προς τις εξαγωγικές οδούς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Λόγω των στενών σχέσεων Αθήνας-Καΐρου, ήδη από το 2013 που ο πρόεδρος Ελ Σίσι ανήλθε στην εξουσία, ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού φαινόταν πως θα υλοποιηθεί επιτυχώς εντός του Μαΐου.
Ωστόσο, ο ορισμός της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, στις 16 Μαΐου, ανατρέπει, εκ των πραγμάτων, τον προγραμματισμό της επίσκεψης του Αιγύπτιου προέδρου. Πάντως, σύμφωνα με ψιθύρους μεταξύ ξένων διπλωματών στην Αθήνα, η αναβολή της επίσκεψης είχε αποφασιστεί από την αιγυπτιακή πλευρά αρκετές ημέρες νωρίτερα.
Γιατί –άγνωστο με ποιο σκεπτικό– ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει όχι μόνο διμερή συνάντηση με τον Ελ Σίσι, αλλά και κοινή συνάντησή τους με κάποιο αξιωματούχο της ΕΕ που θα βρισκόταν στην Αθήνα και συμμετοχή των τριών τους σε συνέδριο για ενεργειακά θέματα. Όπως είναι αυτονόητο, το κύρος του Αιγύπτιου προέδρου δεν συνάδει ούτε με συναντήσεις με δευτεροκλασάτους αξιωματούχους εξ Ευρώπης ούτε με ευκαιριακές εμφανίσεις “κομπάρσου” σε συνέδρια, οπότε τώρα ελπίζεται πως θα βρεθεί άλλη ημερομηνία για την πραγματοποίηση συνομιλιών στην ελληνική πρωτεύουσα.
Σε κάθε περίπτωση η “γκάφα” της ελληνικής πλευράς δεν πρόκειται να διαταράξει τη διμερή πολιτική και ενεργειακή συνεργασία. Το Κάιρο έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι ενδιαφέρεται για την κατασκευή αγωγού που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, με σκοπό το φυσικό αέριο να εντάσσεται στον αγωγό TAP με τελικό προορισμό την Ιταλία και άλλες χώρες της ΕΕ.
Ψάχνει λύσεις στο ενεργειακό
Ο σχεδιαζόμενος αγωγός θα μεταφέρει αιγυπτιακό και ισραηλινό φυσικό αέριο και σε απώτερο χρόνο ίσως κυπριακό ανάλογα με τις εξελίξεις στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Μεγαλονήσου. Μέχρι προ ημερών επικρατούσε αισιοδοξία και για συνεργασία στον τομέα του πράσινου υδρογόνου και κυρίως για το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά υπάρχει ασάφεια ακόμα στις Βρυξέλλες σχετικά με τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης ή το Ταμείο Συνοχής ή άλλο φορέα.
Με αυτά τα δεδομένα και παρά τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης Άγκυρας-Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ σαφώς προτιμά την ενεργειακή εξαγωγική συνεργασία με την Αίγυπτο (και εν συνεχεία, την όδευση προς την Ελλάδα) αντί της Τουρκίας. Χωρίς να αναλαμβάνει ασφαλώς κατηγορηματική δέσμευση, η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται εξάλλου διατεθειμένη να εξασφαλίσει συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου για πώληση προς την Ελλάδα είτε με swaps (καθορισμένης τιμής) είτε μέσω Αιγύπτου.
Στις ελληνοϊσραηλινές συζητήσεις έχουν, επίσης, εξεταστεί προτάσεις για την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, όπως και το ζήτημα του αγωγού EastMed. Οι νέες διεθνείς ανάγκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενδεχομένως, εξισορροπούν σε κάποιον βαθμό την προ πενταμήνου απόσυρση της αμερικανικής υποστήριξης προς το δαπανηρότατο έργο. Η Ιερουσαλήμ είναι διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις της ελληνοϊταλικής κοινοπραξίας του EastMed, αλλά λόγω κόστους, τεχνικών προβλημάτων και της απουσίας δέσμευσης για την αγορά ποσοτήτων αερίου από τη Ρώμη καμία πλευρά δεν αισιοδοξεί πραγματικά.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: