Οι μπίζνες Μπλερ στην Αλβανία αφορούν και την Ελλάδα…

 


Γράφει ο Ορφέας Μπέτσης

Την περασμένη εβδομάδα ο πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ βρέθηκε στα Τίρανα. Πρόκειται βέβαια για κάτι συνηθισμένο από το 2013, όταν ο Έντι Ράμα τον ανακήρυξε σύμβουλό του στην κατάρτιση και εφαρμογή καλών δημοσίων πολιτικών! Η τελευταία επίσκεψη Μπλερ, μάλιστα, έτυχε –όπως και οι προηγούμενες– της ανάλογης προβολής από τον οικοδεσπότη Έντι Ράμα, που είναι πληθωρικά χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η επίσκεψη Μπλερ, πάντως, έκρυβε μια πληροφορία. Αφορά άμεσα τις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας. Η πληροφορία, που δημοσιεύθηκε σε σοβαρές πολιτικές ιστοσελίδες της Αλβανίας, δεν διαψεύσθηκε και άρα πρέπει να βρίσκεται κοντά στην αλήθεια. Πριν την αναφέρουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στον «φίλο και οραματιστή πολιτικό», όπως χαρακτηρίζει τον Έντι Ράμα.

Έλα, όμως, που το νομικό γραφείο της συζύγου του Τόνι Μπλερ πληρώνεται και μάλιστα αδρά για ασαφείς υπηρεσίες που προσφέρει στην αλβανική κυβέρνηση. Πρόκειται για το “Omnia Strategy” της συζύγου, Cherie Booth. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αυτό θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στην από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με σκοπό την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Ιόνιο. Πρόκειται για κάτι στο οποίο –σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια όσο και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα– έχουν συγκλίνει εδώ και πολλούς μήνες οι δύο κυβερνήσεις.

Για τον Έντι Ράμα αποτελεί διέξοδο, δεδομένου ότι ο ίδιος είχε οδηγήσει την υπόθεση σε αδιέξοδο, αφού είχε αναλάβει ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε την ευθύνη προσφυγής στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση της υπογεγραμμένης συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα, με την οποία είχαν οριοθετηθεί –σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας– οι θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο.

Οι μπίζνες Μπλερ

Για την Ελλάδα η κοινή προσφυγή των δύο χωρών στη Χάγη είναι μία απόδειξη ελαστικότητας με σκοπό την προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, αλλά και ευρύτερα της περιφερειακής συνεργασίας. Η ίδια η κίνηση, άλλωστε, είναι ένα θετικό προηγούμενο, που η Αθήνα το επικαλείται και στην εκκρεμούσα διαφορά με την Τουρκία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών.

Από τότε που έχει ανακοινωθεί η σχετική πρόθεση για από κοινού παραπομπή στη Χάγη, η σχετική διαδικασία έχει αποτελματωθεί. Δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος για την σύνταξη καταληκτικού κειμένου (συνυποσχετικού), με το οποίο οι δύο χώρες θα αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο. Έτσι, λοιπόν, η επίσκεψη στα Τίρανα του ζεύγους Μπλερ αποκτά σημασία. Ο μεν πρώην Βρετανός πρωθυπουργός για τη φωτογράφησή του με τον Έντι Ράμα, η δε σύζυγός του μάλλον για να συμφωνήσει την αμοιβή της για την εκπροσώπηση της Αλβανίας.

Το ύψος της σύμβασης δεν είναι γνωστό και ούτε θα γίνει. Είναι γεγονός, πάντως, ότι πρόκειται για  νομικό γραφείο που παρέχει τις υπηρεσίες του έναντι πολύ υψηλού τιμήματος. Εξ ου και τα αλβανικά ΜΜΕ με σαρκασμό υποσημειώνουν: “ενώ ξέρουμε ότι Αλβανία και Κόσσοβο χρωστάμε πολλά στον Τόνυ Μπλερ για τον ρόλο του στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη δεκαετία του 1990, τουλάχιστον θα μπορούσαμε να ξέρουμε πόσα ακριβώς”!

Και τούτο διότι υπάρχουν σαφείς υπόνοιες πως το ποσό-αμοιβή που δηλώνεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό προκύπτει από προηγούμενη ανάθεση που είχε κάνει η κυβέρνηση Ράμα στο “Omnia Strategy” της συζύγου Μπλερ για υπόθεση, η οποία αφορούσε την ακύρωση σύμβασης με βρετανική εταιρία. Η εν λόγω σύμβαση, που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Μπερίσα, αφορούσε στην σήμανση υγρών καυσίμων για την μεγιστοποίηση των δημόσιων εισπράξεων από τέλη και φόρους εισαγωγής. Και ενώ κατά κανόνα η σύμβαση της Αλβανίας με διεθνή νομικό σύμβουλο είχε διάρκεια διετίας, η σύμβαση με το νομικό γραφείο της συζύγου Μπλερ κατέληξε στη σύσταση ότι είναι σκόπιμο να μη διακοπεί η σύμβαση!

Αλβανία

Ανάλογη επίσης αδιαφάνεια –σύμφωνα με ΜΜΕ της Αλβανίας, της Σερβίας και της Βρετανίας– ήταν η παροχή νομικής συνδρομής στον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσόβου Ραμούς Χαραντινάι, ο οποίος ως ένας από τους αρχηγούς του UCK είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου. Ο Ραμούς Χαραντινάι είχε συλληφθεί με διεθνές ένταλμα στη Γαλλία, αλλά δεν παραδόθηκε στη Σερβία, ακριβώς λόγω της ανάθεσης της υπόθεσης στην κα Μπλερ έναντι ποσού που δεν έγινε γνωστό.

Ας αναφερθεί ότι ο εν λόγω πολιτικός οδηγήθηκε στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορία ότι διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την επίκληση δικονομικών λόγων. Πλην όμως πρόσφατα το σερβικό περιοδικό “Κουρίρ” είχε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το ρόλο του Ραμούς Χαραντινάι, του πρώην Προέδρου του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι (βρίσκεται υπό κράτηση στη Χάγη), του πρώην Προέδρου της Βουλής Γιακούπ Κρασνίκι (επίσης προφυλακισμένος και υπόδικος στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο) σε δολοφονίες Σέρβων του Κοσσόβου με σκοπό τη λήψη ανθρωπίνων οργάνων για μεταμοσχεύσεις.

Σύμφωνα με μάρτυρα αλβανικής καταγωγής που επικαλείται το ρεπορτάζ η καρδιά πωλούνταν 350.000 μάρκα, ο νεφρός 65.000 και τα πέντε λίτρα αίμα 10.000 μάρκα. Προς επίρρωση τούτων η “Freedom Houese” σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρεται ονομαστικά στους Ραμούς Χαραντινάι και Χασίμ Θάτσι για τον τρόπο πως το οργανωμένο έγκλημα ελέγχει δημόσιο και πολιτικό βίο στο Κόσσοβο.

Η Βρετανική “The Telegraph” είχε αναφερθεί επίσης σε ανάμειξη της Αλβανίας το 2019 για μεταβίβαση μέσω τράπεζας ποσού πλέον των 10 εκατ. δολαρίων σε λογαριασμό του πρώην Τόνι Μπλερ. Το ποσό προερχόταν από αραβική χώρα και το οποίο για λόγους προστασίας του προφίλ του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού δεν έπρεπε να φαίνεται ως άμεσο έμβασμα.

Μπορεί, λοιπόν, ο πρώην πρωθυπουργός να έκλεισε –επικαλούμενος λόγους πολιτικής ηθικής– την εταιρεία του παροχής πολιτικών συμβουλών “Tony Blair Associates”, αλλά τίποτε δεν τον εμποδίζει να συνδράμει τη γυναίκα του στο πετυχαίνει κερδοφόρες συμβάσεις με κράτη-πελάτες. Και επειδή το Ιόνιο ακόμη και πριν την ανακάλυψη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων παράγει χρήμα, θέλει προσοχή. Συμβαλλόμενος, εξάλλου, είναι άνθρωπος αποδεδειγμένα αφοσιωμένος στο “οικονομικό όφελος”.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.