Τί σηματοδοτεί η κατάληψη της Μαριούπολης
Γράφει ο Χρήστος Καπούτσης
Μαριούπολη, ως πόλη σύμβολο της αντίστασης, είναι και η αψευδής μαρτυρία της ασύλληπτης βαρβαρότητας του πολέμου. Η Μαριούπολη, μια πόλη φάντασμα που τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτηρίων θα “καπνίζουν” για πολλά χρόνια ακόμη, είναι και επισήμως στα χέρια των Ρώσων. Προηγουμένως, οι ουκρανικές αρχές, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Reuters (19-4-2022), είχαν ανασύρει 900 πτώματα μόνο σε μια από τις γειτονίες της Μαριούπολης.Τα θύματα «θάφτηκαν εν μέσω της ρωσικής κατοχής» αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές, οι οποίες επιμένουν στις κατηγορίες περί γενοκτονίας από τους Ρώσους. Οι έρευνες για αναζήτηση νεκρών ανάμεσα στα ερείπια συνεχίζονται. Οι ουκρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγικής σημασίας πόλη, λιμάνι της Αζοφικής, με πληθυσμό 450.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που σήμερα βρίσκονται εκεί εγκλωβισμένοι περίπου 100 χιλιάδες άμαχοι, σε συνθήκες πλήρους εξαθλίωσης.
Την ίδια στιγμή, προελαύνει ο ρωσικός στρατός. Είναι σε εξέλιξη η σφοδρή επίθεση των ρωσικών δυνάμεων (ανηλεείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί, σφυροκόπημα από το πυροβολικό, κατά μέτωπο επιθέσεις των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης), για την πλήρη κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει την Ανατολική και Νότια Ουκρανία και μέχρι τις ακτές της θάλασσας του Αζόφ και την Μαριούπολη. Κυρία προσπάθεια των χερσαίων δυνάμεων του ρωσικού στρατού είναι η εξουδετέρωση των ουκρανικών θυλάκων, στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, εκεί όπου τμήματα του ουκρανικού στρατού συνεχίζουν να προβάλουν ηρωική αντίσταση.
Ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού προβαίνουν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη βιομηχανική περιοχή της Μαριούπολης, η οποία πλέον είναι σε ρωσικά χέρια (δια στόματος του Σεργκέι Σοϊγκού) με εξαίρεση το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal. Ο Πούτιν ζήτησε να μην πραγματοποιήσουν Ρώσοι αλεξιπτωτιστές την τελική έφοδο στο Azovstal (ώστε να “εκκαθαρίσουν” τους υπόλοιπους μαχητές του Τάγματος Αζόφ) αλλά «να μην περνά τίποτα», προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να παραδοθούν. Αυτοί βρίσκονται ταμπουρωμένοι εκεί, αλλά και περικυκλωμένοι από τους Ρώσους και αρνούνται επίμονα να παραδοθούν, παρά τα τελεσίγραφα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Η βύθιση του Moskva
Η κατάληψη της Μαριούπολης χαρακτηρίζεται ως σημαντική νίκη για τη Ρωσία. Και αυτό διότι, θα εδραιώσει την εδαφική κυριαρχία της Ρωσίας κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και θα συνδέσει την περιοχή του Ντονμπάς με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014 και αποτελεί στρατηγικό στόχο του στρατιωτικού επιτελείου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, μια ακόμη ισχυρή δύναμη από δυο τεθωρακισμένες Μεραρχίες του ρωσικού στρατού, ως εμπροσθοφυλακή, έχουν παρακάμψει την Μαριούπολη και κινούνται προς την Οδησσό.
Επειδή όμως, τα σκάφη αυτά είναι πανίσχυρα και προστατεύονται από υψηλότατης τεχνολογίας οπλικά συστήματα, μάλιστα το Moskva έφερε και αντιαεροπορικά
S-300, εγείρεται ένα εύλογο ερώτημα: Πως κατόρθωσαν οι Ουκρανοί, το θεωρητικά ακατόρθωτο!
Όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, η ανεπάρκεια ή ολιγωρία του Ρώσου πλοιάρχου, δηλαδή, απίστευτα χαλαρές διαδικασίες ασφάλειας στη ναυαρχίδα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, είναι η απάντηση, κατά πάσα πιθανότητα… Σε κάθε περίπτωση, η καταβύθιση του Moskva, αποτελεί μια σημαντική προπαγανδιστική νίκη για την Ουκρανία και αντίστοιχα ένα πλήγμα για το ηθικό των Ρώσων.
Ενεργειακή φτώχεια
Σοβαροί οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μία σημαντική παρενέργεια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, θα είναι η πολύ μεγάλη αύξηση στα ενεργειακά προϊόντα και κυρίως στο φυσικό αέριο. Η Ρωσία καλύπτει τις ανάγκες σε φυσικό αέριο, κατά 45% της Γερμανίας, 55-65% της Ιταλίας και της Ουγγαρίας, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Λιθουανία είναι 100% εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία το 45% του φυσικού αερίου.
Αν ο Πούτιν κλείσει τις στρόφιγγες παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, απαιτώντας την πληρωμή σε ρούβλια, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Το βορειοαμερικανικό LNG είναι αρκετά ακριβό, ενώ το “εναλλακτικό” αμερικανικό σχιστολιθικό αύριο, είναι και κοστοβόρο και βρώμικο για το περιβάλλον. Εννοείται ότι η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, θα μετακυλισθεί στα νοικοκυριά, με οικονομικά θύματα τους μικρομεσαίους και φτωχούς Ευρωπαίους πολίτες, που οι χώρες τους έχουν αναιμικές κρατικές οικονομίες. Είναι το κόστος που υποχρεώνονται να καταβάλουν οι Ευρωπαίοι, προκειμένου «η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο», όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι!
Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά τις κυρώσεις της Δύσης, η ισοτιμία ρουβλιού-δολαρίου, έχει επανέλθει στα προ της εισβολής επίπεδα. Κυρίως όμως, αν ο πελάτης (κράτος-μέλος της ΕΕ) της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου της Gazprom επικαλεστεί το “δίκαιο του πολέμου” και δεν καταβάλει τα οριζόμενα στις σχετικές συμβάσεις, το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Στοκχόλμης θα επιδικάσει δισ. υπέρ της ρωσικής εταιρείας! Δηλαδή τις κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία, θα πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες και μάλιστα οι φτωχότεροι…
Μεγαλώνει η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ελληνική εμπλοκή γίνεται όλο και πιο βαθιά, κατόπιν εντολών του ΝΑΤΟ, αποτελώντας έτσι ακόμα μια χώρα που κατατάσσεται από την Ρωσία στις “μη-φιλικές”. Σε άσκηση που διεξάγει τμήμα του Στόλου της Ρωσίας (μετέχουν τα πολεμικά πλοία και υποβρύχια της Ρωσίας που ελλιμενίζονται στη Συρία) στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ απαντά με άσκηση ναυτικής ετοιμότητας και επιτήρησης, στην οποία πρωταγωνιστεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Επίσης, είναι διαρκής η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου “Χάρι Σ. Τρούμαν” και της ομάδας κρούσης που το συνοδεύει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Με βάση τις ελληνοαμερικανικές αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν όλες τις υποδομές των στρατιωτικών βάσεων από τη Σούδα και τη Λάρισα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ από τη βάση στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, έχουν μεταφερθεί στην Πολωνία αμερικάνικα επιθετικά ελικόπτερα.
Παράλληλα, οι αεροπορίες Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και ΗΠΑ είναι απολύτως συντονισμένες, ώστε να καλύπτουν με ιπτάμενα ραντάρ και UAV (του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ) την περιοχή από τη Σικελία μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθούν τις κινήσεις του ρωσικού στόλου. Συνολικά 140 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έχουν απλωθεί από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, ανεπτυγμένα πάνω σε κρίσιμους θαλάσσιους διαύλους.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη Αρχηγών Άμυνας που έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ομολόγου του των ΗΠΑ Στρατηγού Mark A. Milley. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Αρχηγοί Άμυνας της Αυστραλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας, καθώς και ο Στρατηγός Διοικητής των Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (US European Command-EUCOM).
Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ως προς την κλιμάκωση της Ρωσικής επίθεσης στην Ανατολική περιφέρεια της, καθώς και ενδεχόμενοι τρόποι υποστήριξής της στην προσπάθειά της να διασφαλίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ζητήθηκε από τον Αμερικανό στρατηγό η διαθεσιμότητα των χώρων που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, ώστε να αποσταλούν άμεσα στην Ουκρανία κρίσιμα οπλικά συστήματα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος και άρματα μάχης!
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: