Χρειαζόμαστε το κράτος για να έχουμε Εθνική Άμυνα;

 


Άρθρο του Robert Higgs, που δημοσιεύτηκε στις 28/3/2017 από το FEE. Χρόνος ανάγνωσης 2'. Απόδοση στα ελληνικά, Νίκος Μαρής.

Ο Gordon Tulock  συνήθιζε να κοροϊδεύει τους αναρχικούς λέγοντας ότι εάν οι Αμερικανοί καταργούσαν τo κράτος τους, τότε δεν θα ανησυχούσαν για την κατάληψη της χώρας από τους Ρώσους, επειδή «οι Μεξικανοί θα είχαν φτάσει εδώ πρώτοι». 


Αυτή η σύντομη ιστορία εκφράζει στην πραγματικότητα μια διαδεδομένη αντίρρηση για την αναρχία —δηλαδή, την ιδέα ότι, εάν οι κάτοικοι μιας χώρας καταργούσαν το κράτος τους, οι άλλες χώρες δεν θα ακολουθούσαν απαραίτητα το παράδειγμά τους, οι κυβερνήσεις αυτών των άλλων χωρών θα ήταν ελεύθερες και απλώς θα καταλάμβαναν τη χώρα που, χωρίς κράτος, δεν θα είχε έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αμυνθεί ενάντια στην κατάκτησή της από μια ξένη δύναμη. 


Αυτή η άποψη προϋποθέτει τουλάχιστον δύο κρίσιμες παραδοχές: Πρώτον, ότι η υπεράσπιση ενός πληθυσμού απαιτεί ένα κράτος που κυβερνά αυτόν τον πληθυσμό. Και, δεύτερον, ότι εάν ένα κράτος έχει την ισχύ να καταλάβει μια άλλη χώρα, θα το πράξει. 


Όσον αφορά την πρώτη παραδοχή, φαίνεται ξεκάθαρο ότι ένα εθνικό κράτος μπορεί να αποδειχθεί αναποτελεσματικό μέσο άμυνας σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν αποδείξει πολλά κράτη ανά τους αιώνες. Επιπλέον, είναι βεβαίως εύλογο ότι οι αποκεντρωμένοι τρόποι άμυνας, όπως οι διασκορπισμένες αντάρτικες ομάδες που λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο ανεξάρτητα, μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικές στην αποτροπή μιας ξένης κατάκτησης.


[σ.σ. Ένα πιο στιβαρό επιχείρημα είναι η παροχή εθνικής άμυνας από ιδιωτικές ασφαλιστικές-στρατιωτικές εταιρείες, όπως έχουν αναλύσει σε άρθρα και βιβλία τους αρκετοί αναρχοκαπιταλιστές θεωρητικοί, όπως ο Hans Hermann Hoppe και ο Robert Murphy, σχετικά κείμενα των οποίων θα παρουσιάσουμε σύντομα σε αυτό το blog] 


Όσον αφορά τη δεύτερη παραδοχή, η ύπαρξη πολλών μικρών χωρών με αδύναμα κράτη, ακόμη και στον σημερινό κόσμο, σίγουρα θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα ότι οι, ουσιαστικά ανυπεράσπιστες, χώρες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Σίγουρα η Βραζιλία έχει τα μέσα να κατακτήσει την Ουρουγουάη, αλλά δεν το κάνει. Σίγουρα η Γερμανία ή η Γαλλία έχουν τα μέσα να κατακτήσουν το Βέλγιο, αλλά καμία απ’ τις δύο δεν το επιχειρεί. Και ούτω καθεξής όσον αφορά πολλές άλλες χώρες. Τα κράτη έχουν διάφορους σοβαρούς λόγους να απέχουν από τέτοιες εν δυνάμει κατακτήσεις. 


Έτσι, ακόμη κι αν οι Μεξικανοί μπορούσαν να φτάσουν πρώτοι στις ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το επέλεγαν. Και αν όντως εισέβαλαν στις ΗΠΑ, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα πετύχαιναν την κατάκτηση που θα επεδίωκαν. 


από liberty-express

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.