Περίεργο εύρημα με παπύρους σε “κρύπτη” στην Αγία Σοφία

 


Γράφει η Όλγα Μαύρου

Τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται σε περίεργο εύρημα στον περίβολο της Αγίας Σοφίας και συγκεκριμένα σε “εβραϊκές περγαμηνές” κρυμμένες σε τοιχίο αλλά και σε φωτογραφίες που είναι προφανώς πρόσφατες και σίγουρα μη ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι άγνωστο αν κάποιο από τα έγγραφα αποτελεί κειμήλιο ή αν κάποιος τοποθέτησε τις επιστολές και τις φωτογραφίες ή τις “περγαμηνές” πρόσφατα για διάφορους λόγους.

Η εφημερίδα “Sabah” γράφει ότι ένας πιστός είδε ότι έπεσε ένα κομμάτι μάρμαρο από την θέση του σε τοιχίο στην αυλή του ναού και ενημέρωσε τις αρχές, οπότε ένας υπάλληλος προσπάθησε να το ξαναβάλει στην θέση του. Τότε διαπίστωσε ότι στο εσωτερικό της “κρύπτης” υπήρχε τσάντα και μέσα σε αυτήν διάφορα “έγγραφα ή περγαμηνές με εβραϊκή γραφή”.

Δεν ξέρουμε καν αν η τσάντα είναι της τελευταίας εικοσαετίας ή παλιότερη, ούτε πότε τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο τοιχίο, καθώς δεν είναι τμήμα της αρχικής βυζαντινής κατασκευής. Πάντως το γεγονός ότι βρέθηκαν και φωτογραφίες, δείχνει σε πρόσφατη χρήση της “κρύπτης”.

Son dakika | Ayasofya’da taşların arasından İbranice yazı çıktı!

Η πέτρα που έπεσε έχει διαστάσεις 30 εκ. μήκος και 10 εκ. ύψος και η τσάντα βρέθηκε μέσα στον τοίχο. Εκεί βρέθηκαν πέντε έγγραφα και η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ενημέρωσε την Τοπική Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού για να καθορίσει εάν αυτά που βρέθηκαν είναι αντικείμενα με ιστορική αξία ή όχι, καθώς και να μεταφράσει τα κείμενα, ενώ η αστυνομία διερευνά το θέμα των φωτογραφιών εκ των οποίων η μία επαναλαμβάνεται 21 φορές.

Το τουρκικό Spuntik αναφέρει τα ίδια με την Sabah και αναφέρεται συγκρατημένα σε μυστηριώδες εύρημα. H Yeni Safak δίνει μεγαλύτερη έκταση, όμως δεν έχει περισσότερες πληροφορίες.

 από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.