Οι πρίγκηπες της εξουσίας μας οδηγούν σε νέο μνημόνιο



 Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

Η πανδημία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά κλιμακώνει την επιθετικότητά της με τις μετρήσεις των μολύνσεων, των θανάτων και των εχόντων ανάγκη ΜΕΘ, να έχουν εκτοξευθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά στη χώρα μας. Ο κίνδυνος κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μεγαλύτερος από ποτέ, καθώς λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, και υποδομές για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Η περίεργη και επιστημονικά ανεξήγητη αντιμετώπιση της κατάστασης από την κυβέρνηση, πολλαπλασιάζει τους φόβους των πολιτών. Και αυτή είναι μόνο η μια πλευρά των κινδύνων για το παρόν και το μέλλον, διότι η πανδημία έχει αποσταθεροποιήσει την παραγωγική ομαλότητα, την ασφαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πρωτοφανή εκτόξευση των τιμών ενέργειας, πετρέλαιο και φυσικό αέριο και κατά συνέπεια του ηλεκτρισμού. Οι τιμές στα ράφια κάθε μέρα αλλάζουν προς τα πάνω και κανείς δεν μπορεί να κάνει προϋπολογισμό.

Έτσι η Ελλάδα κατακτά τον τίτλο της χώρας με την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη καθώς η μέση τιμή προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 253 ευρώ/MWh, με τη μέγιστη τιμή σε ακραίες συνθήκες στα 344 ευρώ/MWh, ενώ στη Γερμανία και τη Γαλλία και τις γειτονικές τους χώρες που έχουν σημαντικό μερίδιο παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια και καλύτερα αναπτυγμένα συστήματα αιολικής παραγωγής, οι τιμές μετά την απότομη άνοδο άρχισαν να αποκλιμακώνονται. Το ίδιο συμβαίνει και στα καύσιμα κίνησης.

Όσο ανεβαίνουν οι τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο χειροτερεύουν οι εκτιμήσεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, με το 51% να αναφέρει ότι έχει ήδη επιδεινωθεί και το 54% να προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες σύμφωνα με την έκθεση οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Οκτώβριο. Απαισιόδοξοι είναι οι καταναλωτές και για την οικονομική κατάσταση της χώρας, με το 60% να προβλέπει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 58% αναφέρει ότι θα περιορίσει τις δαπάνες του.

Η πίεση στους οικονομικούς προϋπολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος, άρχισε να εκδηλώνεται με καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. Φαινόμενο που προβλέπεται να ενταθεί ακόμη περισσότερο, όταν θα σταλούν τα τιμολόγια με την κατανάλωση του Οκτωβρίου, μήνα που είχε μέση χονδρεμπορική τιμή σχεδόν στα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Επιπτώσεις στα νοικοκυριά

Το ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας «σημαντική κλιμάκωση των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις», εφόσον συνεχιστούν οι αυξήσεις των τιμών και η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Ήδη η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής στην εγχώρια μεταποίηση είναι από τώρα αυξημένος από 20% έως 40%! Τι σημαίνει λοιπόν ο περιορισμός δαπανών των νοικοκυριών σε τέτοιες συνθήκες; Σημαίνει ύφεση, λουκέτα και ανεργία που θα πλήξει κατά πρώτο λόγο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Και επειδή ο ορισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν άλλαξε, αυτό στερεί πόρους του ΕΣΠΑ 2021-27 από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα από τις 820 χιλιάδες (!) επιχειρήσεις συνολικά, μόνο οι 40.000 να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Αντέχει η στρεβλή ελληνική οικονομία παρατεταμένες συνθήκες παραγωγικής υστέρησης, ανεργίας, υποαπασχόλησης, ανασφάλιστης εργασίας, αμοιβών στο όριο της φτώχειας; Μπορεί να ανακοπεί ο ρυθμός συνεχούς επιδείνωσης του εμπορικού ισοζυγίου, όταν οι χώρες που εξάγουν στην δική μας, θα έχουν μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στο κόστος παραγωγής; Ας μην ξεχνάμε πως στην εσωτερική λιανική αγορά κυριαρχούν πλέον ξένες μεγάλες αλυσίδες που καθορίζουν τις συνθέσεις των προϊόντων στα “ράφια” τους.

Επιπλέον, ελάχιστοι μαθαίνουν, αναλογίζονται και συζητούν τις οικονομικές εξελίξεις που αφορούν κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ομαλότητας. Για παράδειγμα νέο αρνητικό ρεκόρ, 38,77 δισ. ευρώ (!) καταγράφηκε για το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Νέο μνημόνιο

Συνολικά, η έκθεση του τρίτου τριμήνου του 2021 του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, δείχνει ότι οι οφειλέτες ανέρχονται σε 2.093.286! Τα στοιχεία αναδεικνύουν αύξηση κατά 771.791.051 ευρώ του πλήθους των οφειλών μέσα σε ένα τρίμηνο! Μια αύξηση που προκλήθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από νέες κύριες οφειλές (387.748.674 ευρώ) και από πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις (384.042.377 ευρώ). Πόσο αντιληπτός γίνεται ο κίνδυνος και οι συνέπειες από την απειλούμενη κατάρρευση των συντάξεων;

Ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το οποίο στο υπουργείο Οικονομικών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, είναι οι εγγυήσεις των 23 δις. ευρώ που έχουν δοθεί στις συστημικές τράπεζες για να τιτλοποιήσουν τα κόκκινα δάνεια, για τις οποίες, όπως αποκάλυψε το “Βήμα της Κυριακής”, εγείρει η Eurostat ως πιθανή υποχρέωση, να εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Και σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έχει καμία απάντηση, δεν είναι διατεθειμένη, ίσως και ικανή να ασκήσει καμία παρέμβαση, απασχολούμενη με την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της χώρας και των κρίσιμων μονοπωλίων στην ενέργεια και όπως μαθαίνουμε, και στο νερό!

Ανατριχίλα για την επιστροφή στην προπολεμική περίοδο όπου τον ηλεκτρισμό διαχειριζόταν η Βρετανική Πάουερ και το νερό η Αμερικανική Ούλεν! Η χώρα οδεύει λοιπόν ολοταχώς σε νέο μνημόνιο, αφού το σύνολο των στοιχείων της οικονομίας, απαιτεί παρεμβάσεις που δεν γίνονται και δεν θεωρούνται από τους “πρίγκηπες” της εξουσίας αναγκαίοι.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.