Η κίνηση Χαφτάρ περιπλέκει το πολιτικό παίγνιο στη Λιβύη

 


Γράφει ο Γιώργος Πρωτόπαπας

O ανταγωνισμός των αντίπαλων πολιτικών φατριών για επιρροή στη μετεμφυλιακή Λιβύη κλιμακώνεται ενόψει των επικείμενων εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, που όμως δεν είναι και σίγουρο ότι θα διεξαχθούν. Οι προεκλογικές ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες και αναμένεται να επηρεαστούν και από μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Αν και μέχρι στιγμής ο Χαφτάρ δεν έχει ανακοινώσει το τι θα πράξει, το γεγονός ότι παραιτήθηκε από επικεφαλής του Λιβυκού Απελευθερωτικού Στρατού (LNA) και όρισε αντικαταστάτη του, ενισχύει την εκδοχή ότι θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές. Η πολιτική σκήνη της Λιβύης παρά τη συμφωνία του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου του 2020 –έγινε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών– για τη διεξαγωγή των εκλογών παραμένει κατακερματισμένη.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης με έδρα το Τομπρούκ και πρόεδρο τον Ακίλα Σαλέχ αντιμάχεται τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος επιδιώκει να επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες. Το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης, που έχει την έδρα την Τρίπολη και επικεφαλής τον ηγέτη Χαλίντ αλ Μισρί, που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα  στηρίζει το Ντμπέιμπα και υποστηρίζει την αναβολή μόνο των προεδρικών εκλογών και όχι των βουλευτικών.

Η μετεμφυλιακή Λιβύη μοιάζει με “βυζαντινή αυλή”, με παλιές συμμαχίες να υπονομεύονται από προσωπικά πάθη για εξουσία, με αναφορές των ξένων μίντια για διαφθορά, καθώς και με παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων. Η Τουρκία αναμένεται να ωφεληθεί από ενδεχόμενη εκλογή μιας ισλαμιστικής κυβέρνησης στη Λιβύη, καθώς θα μπορεί να την ελέγχει.

Υποψηφιότητα Χαφτάρ

Ωστόσο, μια υποψηφιότητα του Χαφτάρ θα αποτλέσει σημαντικό τροχοπέδη στις τουρκικές επιδιώξεις, καθώς ελέγχει την ανατολική Λιβύη και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους πολίτες που δεν επιθυμούν να έχουν ισλαμιστική κυβέρνηση. Ο στρατάρχης φαίνεται να εκμεταλλεύεται το άρθρο 12  του νόμου που αναφέρει ότι κάθε πολίτης, στρατιωτικός ή πολιτικός, που έχει παραιτηθεί από το δημόσιο αξίωμά του, τρεις μήνες πριν από την ημέρα των εκλογών, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτές.

Επισημαίνεται, ότι ο Χαφτάρ μαζί με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης Σαλέχ επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ-Σίσι στο Κάιρο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει μια δυσπιστία της Αιγύπτου προς την μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά που διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία.

Επισημαίνεται, ότι τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της Λιβύης με πρόεδρο τον Σαλέχ υπερψήφισε, πρόταση μομφής κατά της μεταβατικής κυβέρνησης. Όμως, το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο της Λιβύης με επικεφαλής τον Μιρσί και έδρα την Τρίπολη δήλωσε, ότι απορρίπτει τη διαδικασία και θεωρεί άκυρη την πρόταση μομφής, διότι παραβιάζει τη Συνταγματική Διακήρυξη και την πολιτική συμφωνία του 2015.

Η Μουσουλανική Αδελφότητα

Επιπλέον, ο Μισρί  ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες ενός προτεινόμενου “οδικού χάρτη” που περιλαμβάνει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την προγραμματισμένη ημερομηνία, ενώ προτείνει την αναβολή των προεδρικών εκλογών μέχρι να γίνει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα. Τονίζει ότι Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο πιστεύει ότι «η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών την τρέχουσα περίοδο δεν θα δημιουργήσει σταθερότητα».

Η κίνηση αυτή του Μισρί, σύμφωνα με αραβικά μιντια, παραπέμπει στο ότι δεν έχουν καταφέρει οι ισλαμιστές να εκλέξουν τον δικό τους υποψήφιο και θεωρείται μια τακτική καθυστέρησης. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανησυχεί μήπως εκλεγεί ένας πρόεδρος που δεν θα πρόσκειται σε αυτή και φέρεται αποφασισμένη να το αποτρέψει

Η επιβολή της σταθερότητας στη Λιβύη έχει ακόμα πολύ δρόμο καθώς η χώρα παραμένει διχασμένη. Η διενέργεια των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών αποτελεί και το πρώτο βήμα προς την ενότητα της Λιβύης. Μένει να δούμε είναι αν θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές και αν τελικά θα αποχωρήσουν από τη Λιβύη οι ξένοι μαχητές και μισθοφόροι, που χρησιμοποιούνται για να επηρεάζουν ξένες δυνάμεις, όπως η Τουρκία, τις πολιτικές ισορροπίες.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.