Έξυπνη η Ουγγαρία υπέγραψε γιγάντια συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από Ρωσία



 Το φυσικό αέριο θα διέρχεται από τον αγωγό Τουρκίας-Βουλγαρίας προς ζημίαν της Ελλάδας, η οποία έβαλε στο ψυγείο τη συμφωνία για τον αγωγό με ρωσικό αέριο που υπέγραψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τον Ιούνιο του 2015, ο οποίος θα μετέφερε πρωτοφανές γιγάντιες ποσότητες φυσικού αερίου για να προμηθεύσει τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Η συμφωνία υπεγράφη από στελέχη της Gazprom και του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MVM στο ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών και προβλέπει ότι η Ουγγαρία θα προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών που δεν διέρχονται μέσω Ουκρανίας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου το οποίο εξέφρασε τη λύπη του για την υπογραφή της συμφωνίας.

Η συμφωνία από ρωσική πλευράς υπεγράφη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ και προβλέπει ότι η εταιρεία θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για 15 χρόνια. Το φυσικό αέριο θα αρχίσει να φθάνει στην Ουγγαρία όπως δήλωσε ο Μίλερ, από 1ης Οκτωβρίου, μέσω των αγωγών φυσικού αερίου Turkish Stream των αγωγών φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο, σύμφωνα με δηλώσεις του, χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία “μη πολιτική”, επισημαίνοντας ότι οι όροι της συμφωνίας μπορεί να αναθεωρηθούν μετά από 10 χρόνια. Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα προμηθεύεται το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Αυστρία και Σερβίας, όπως και ότι τάσσεται κατά των αποπειρών της Ουκρανίας να επηρεάσει τις εσωτερικές υποθέσεις της Ουγγαρίας.

Παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή “για να αξιολογήσει αν η νέα ουγγρο-ρωσική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία στον τομέα της ενέργειας”.

Σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, με ανακοίνωση του, εξέφρασε την έκπληξη και την απογοήτευση του για την απόφαση της Βουδαπέστης να υπογράψει τη μακροπρόθεσμη συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία που παρακάμπτει την Ουκρανία, θεωρώντας πως η απόφαση της αυτή είναι αβάσιμη και επιδεινώνει τις διμερείς σχέσεις.

από iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.