Μας επιστρέφει στην εποχή της Ούλεν και της Πάουερ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ



 Γράφει ο Δημήτρης Χρήστου

«Είμαστε στο έλεος του χειμώνα και όπως έγραψαν οι Financial Times, να προσευχόμαστε να είναι ήπιος», σχολίασε ο βιομήχανος και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, ενημερώνοντας για την εκρηκτική αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, το ράλι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανησυχίες για ελλείψεις στην ευρωπαϊκή αγορά.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς τη στοιχειώδη πολιτική και κοινωνική διαβούλευση, ιδιωτικοποιεί τα δύο μεγάλα δημόσια μονοπώλια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τη ΔΕΗ και το δίκτυο διανομής, την ΔΕΔΔΗΕ! Ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους στον έλεγχο της ενέργειας χάνεται, στην πλέον κρίσιμη στιγμή, καθώς οι συνέπειες της πανδημίας στην παραγωγική διαδικασία απαιτούν δημόσιες παρεμβάσεις.

Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για την «τέλεια καταιγίδα» σε ότι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη που έχουν ήδη σπάσει όλα τα ρεκόρ, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τη χρονική διάρκεια του προβλήματος. Η μεγαβατώρα κυμαίνεται γύρω στα 72 ευρώ και η τιμή αυτή αναμένεται να διατηρηθεί ως το Μάρτιο, για να υποχωρήσει τον Απρίλιο στα 38 ευρώ και τον Μάιο στα 32 ευρώ, τόνισε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι σημερινές τιμές του φυσικού αερίου ως μέτρο σύγκρισης, είναι σαν η βενζίνη από 1,6 ευρώ το λίτρο να είχε εκτοξευτεί στα επτά!

Η διαρκής συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής απειλείται κυριολεκτικά με αφανισμό, καθώς η πρόωρη κατάργηση του φτηνού κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές μονάδες, θα εκτοξεύσουν το κόστος χρήσης ρεύματος και θα προκαλέσουν σε μεγάλο βαθμό αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς και έχουν προνομιακές εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, όπως η Γερμανία, θα αυξήσουν την εξαγωγική τους δυναμική.

Το νεοφιλελεύθερο παραμύθι

Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα και η δύσκολη ελληνική θέση, σήμερα στην ΕΕ πάνω από το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια. Στη Γαλλία αφορά το 75% του παραγόμενου ηλεκτρισμού, στη Σουηδία το 40%, στο Βέλγιο το 50%, στη Γερμανία το 25%, στην Ισπανία το 20%, στην Τσεχία το 33%, στην Ελβετία το 40%, στην Ουγγαρία το 50%, στη Σλοβακία το 50%, στη Φινλανδία το 30%, στη Βουλγαρία το 33%, στην Ρουμανία το 20% και στη Σλοβενία το 37%, ενώ η Τουρκία ετοιμάζει δύο πυρηνικές μονάδες.

Και για μια χώρα όπως η δική μας, με το εμπορικό ισοζύγιο να μπατάρει διαρκώς υπέρ των εισαγόμενων προϊόντων, η αύξηση του εγχώριου κόστους παραγωγής, θα δημιουργήσει οδυνηρές και μακροχρόνιες συνέπειες. Από τα τελευταία στοιχεία, στο εμπορικό ισοζύγιο βλέπουμε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε το Μάρτιο του 2021 κατά 445,8 εκατομμύρια ευρώ, ή κατά 27,1%, στα -2,09 δισ. ευρώ από -1,64 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λες και βρίσκεται σε αφασία, αποφασίζει να πουλήσει τα πλέον κρίσιμα δημόσια μονοπώλια στον ιδιωτικό τομέα. Συνήθως οι νεοφιλελεύθεροι πουλάνε δημόσιες επιχειρήσεις για να λειτουργήσει -λένε- ο ανταγωνισμός. Μόνο που εδώ δεν υπάρχει ανταγωνιστής. Υπάρχουν ξένες ιδιωτικές εταιρείες, που ως νέα μονοπώλια θα καθορίζουν και θα επηρεάζουν τις τιμές στα παραγόμενα αγαθά με βάση το επιδιωκόμενο κέρδος τους.

Ο θεός να βάλει το χέρι του…

Μετά από 70 χρόνια λοιπόν, πριν ιδρυθεί η ΔΕΗ το 1950, επιστρέφουμε στην εποχή της Πάουερ και της Ούλεν που μας πούλαγαν ρεύμα και νερό! Και αν αυτά αφορούν την οικονομία, υπάρχει και το κόστος διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση το 2020, αναφέρεται πως το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών, δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 395 ευρώ!

Μάλιστα, αυτά τα νέα στοιχεία προκύπτουν την στιγμή που νέο κύμα ακρίβειας σαρώνει την αγορά, με ανατιμήσεις σε πολλά βασικά αγαθά όπως στο ψωμί και τα καύσιμα, ενώ ακόμη δεν έχουν φανεί πλήρως τα οικονομικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, οι περιορισμοί, τα lockdown και η επερχόμενη ενεργειακή κρίση. Ο θεός να βάλει το χέρι του λοιπόν, όπως είπε και ο κ. Μυτιληναίος, καθώς η κυβέρνηση απουσιάζει.

από slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.