Η επαναφορά της θεωρίας των δύο ακρών από την κυβέρνηση, με αφορμή τα σοβαρά επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης, δείχνει στην πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια ανησυχητική δημοσκοπική φθορά με αποτέλεσμα να επιχειρεί να συγκρατήσει δυνάμεις που βρέθηκαν στη Ν.Δ. μέσω των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία οδήγησε στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας.
Έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τη φυλάκιση των στελεχών της με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης ήρθαν να υπενθυμίσουν σε πολλούς ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ότι ακόμα υπάρχουν θύλακοι που δρουν και ενεργούν εκεί που βρίσκεται το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας: στα σχολεία.
Το υπουργείο Παιδείας εμφανίστηκε να μιλά για ταραξίες μέσα και έξω από το σχολείο, ενώ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, που έδινε συγχαρητήρια στους μαθητές με τις σβάστικεςκαι τα χιτλερικά συνθήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έδωσε και επίσημα το στίγμα των ίσων αποστάσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα.
Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ, είχε επαναφέρει τη λογική των ίσων αποστάσεων απέναντι στα ακραία δεξιά στοιχεία λέγοντας:
«Ως προς τη στροφή, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, να γράφει χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά αυτό για το οποίο μίλησα χθες: μία πλατιά, ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια, που απαιτεί από τους πολιτικούς ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει».
Δεξιός αχταρμάς
Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τη δημοσκοπική φθορά της κυβέρνησης, καθώς, με βάση τα στοιχεία, όσοι εγκαταλείπουν το κυβερνών κόμμα δεν πάνε μεν προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κινούνται προς τον Κυριάκο Βελόπουλο ή και δεξιότερα.
Η διαπίστωση ακόμα ότι πολλοί από τους αντιεμβολιαστές και τους ψεκασμένους βρέθηκαν στο παρελθόν κάτω από τα λάβαρα της αντίστασης κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, δεδομένου ότι με το κομμάτι αυτό της κοινωνίας η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι μέσα στην πανδημία εξαιτίας των εμβολιασμών.
Γι’ αυτό άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε πριν από μερικές μέρες να ανακοινώσει ότι το μέτρο της υποχρεωτικότητας δεν αποδίδει και γι’ αυτό θα σταματήσει.
Την ίδια στιγμή η επίθεση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία – για την πανδημία και ιδιαίτερα για τα εθνικά – έρχεται να επισφραγίσει το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη και το σκληρό δεξιό κομμάτι της Ν.Δ.
Μνήμες… Παναγιώταρου
Με βάση όλα αυτά η μέχρι πρότινος ανοχή του πρωθυπουργού στις ακραίες ενέργειες του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ήταν αναμενόμενη, υποστηρίζουν κάποιοι, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πολύ καλά ότι αρκετοί στο κόμμα του εκφράζουν το ξενοφοβικό κομμάτι της Ν.Δ., το οποίο από την άλλη χειροκροτεί τις επιτυχίες του… Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ως συνέπεια της συμπεριφοράς του Μπογδάνου οι φιλελεύθεροι και οι καραμανλικοί εμφανίζονταν πολύ συχνά προβληματισμένοι από την ανοχή που δείχνει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός στα ακραία στοιχεία του κόμματός του, καθώς κάποιοι θυμούνται ότι όχι και τόσο παλιά – το 2012 – το στέλεχος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος δρούσε με τον ίδιο τρόπο, ζητώντας από το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει γνώση των λεπτομερών στοιχείων «αλλοδαπών βρεφών και νηπίων» που φοιτούσαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ανά την Ελλάδα.
«Αν μπει η Χρυσή Αυγή στη Βουλή, θα κάνει εφόδους στα νοσοκομεία αλλά και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και θα πετά στον δρόμο τους λαθρομετανάστες και τα παιδιά τους για να μπουν στη θέση τους Έλληνες» έλεγαν τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να προσεγγίσουν τους πολίτες που βρίσκονταν στην ανεργία και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης.
Ως εκ τούτων η σκληρή παρέμβαση του Δένδια κατά του τελευταίου εμφυλιοπολεμικού παραληρήματος του Μπογδάνου και η διαγραφή του ακραίου βουλευτή από τον Μητσοτάκη λειτουργούν προσώρας ανακουφιστικά για το κεντρώο προφίλ που θέλει να διατηρεί η Ν.Δ.
Απέναντι στη μεσαία τάξη
Προφανώς η ανοχή του πρωθυπουργού στην ακροδεξιά συμπεριφορά διαφόρων στελεχών, η έμμεση στήριξη και οι «ίσες αποστάσεις» από στελέχη της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τα φασιστοειδή και τη βία που ασκούν, φέρνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη απέναντι στη μεσαία τάξη, η οποία έχει μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές, τώρα ή στο παρελθόν, είτε αμφιλεγόμενες είτε ξεκάθαρα φιλικές προς την Άκρα Δεξιά.
Αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν σε μια στιγμή που με τη μεσαία τάξη εμφανίζεται να φλερτάρει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πολλά από αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν γίνει πραγματικότητα. Οι μικροπαροχές και οι αόριστες υποσχέσεις που δίνει στους επαγγελματίες η κυβέρνηση έχει φέρει τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, σε μια στιγμή που στην κυβέρνηση θεωρούν ότι κανείς δεν περισσεύει.
Δύσκολη, λοιπόν, η εξίσωση που έχει να λύσει ο Μητσοτάκης, καθώς η προσφυγή στη θεωρία των δύο άκρων, η οποία τελικά καταλήγει σε ανοχή προς τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής και την προσπάθεια ανασυγκρότησής τους, μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα πολιτικά και εκλογικά αποτελέσματα.
Η Συρία εισέρχεται σε σκοτεινούς καιρούς
-
Πριν από δύο ημέρες, χιλιάδες κάτοικοι των συριακών πόλεων Χάμα, Χομς,
Λατάκια και Ταρτούς πραγματοποίησαν διαδηλώσεις κατά του νέου καθεστώτος
που εγκαθ...
Δεν υπάρχουν σχόλια: