Ζητείται καγκελάριος στους μεγάλους, αλλά θα τον επιλέξουν οι μικροί!
Γράφει ο Αθανάσιος Κωτσόπουλος
Τελικά τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Μετά από 16 χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επικράτησαν στις γερμανικές εκλογές, λαμβάνοντας 25,7% των ψήφων. Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) λάβανε 24,1% που αντιστοιχεί στο χειρότερό τους εκλογικό αποτέλεσμα από το 1949. Η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών δεν σημαίνει αυτόματα ότι ο Όλαφ Σόλτς θα είναι ο καγκελάριος.
Το SPD χρειάζεται 368 από τις 735 συνολικά έδρες για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ συγκεντρώνει μόνο 206 με το 25,7% που έλαβε. Επομένως θα χρειαστεί να προσπαθήσει να συνασπιστεί με άλλα κόμματα για να κυβερνήσει. Αν δεν τα καταφέρει, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει καγκελάριος από τους Χριστιανοδημοκράτες ως δεύτερο κόμμα, αν βέβαια καταφέρουν να σχηματίσουν αυτοί κυβερνητικό συνασπισμό.
Κάτι τέτοιο δεν είναι πρωτόγνωρο στη Γερμανία με το αναλογικό της εκλογικό σύστημα. Το 1969 ο Βίλλυ Μπραντ έγινε καγκελάριος ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες ήταν το δεύτερο κόμμα με την στήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών. Επίσης, ο Χέλμουτ Σμιτ, ενώ έχασε τις εκλογές του 1976 και του 1980 από τους Χριστιανοδημοκράτες, έγινε καγκελάριος επίσης με την στήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι με βάση τα αποτελέσματα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες με 196 έδρες και 24,1%, οι Πράσινοι με 118 έδρες και 14,8% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες με 92 έδρες και 11,5%.
Θα τον επιλέξουν οι μικροί!
Στο καθιερωμένο τραπέζι πολιτικής συζήτησης των υποψηφίων καγκελαρίων μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας στην κρατική τηλεόραση, γνωστό και ως Elefantenrunde (η ομήγυρις των Ελεφάντων), τόσο ο Όλαφ Σόλτς για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών, όσο και ο Άρμιν Λάσετ εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να γίνουν καγκελάριοι με την στήριξη των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών.
Επίσης δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν επί του παρόντος την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών πράγμα που είχε δηλωθεί και το 2017, αλλά, μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών, συνέβη αναγκαστικά και είχε ως αποτέλεσμα την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.
Προς έκπληξη πολλών, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και οι Πράσινοι, γνωρίζοντας ότι, στη ουσία αυτοί θα αποφασίζουν αν θα γίνει Καγκελάριος ο Όλαφ Σόλτς ή ο Άρμιν Λάσετ, δήλωσαν κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης ότι πρώτα θα συνομιλήσουν μεταξύ τους (οι Πράσινοι με τους Ελεύθερους Δημοκράτες), αναζητώντας συγκλίσεις στις πολύ αντιθετικές θέσεις τους σε πολλά θέματα. Μετά, εάν καταλήξουν, θα μιλήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες, για να επιλεγεί ο κυβερνητικός εταίρος από τον οποίο και θα προέλθει ο καγκελάριος.
Ποιο όμως από τα δυο μεγάλα κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες ή Χριστιανοδημοκράτες, έχει τις περισσότερες πιθανότητες να είναι τελικά ο προτιμώμενος κυβερνητικός εταίρος για τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες; Θεωρητικά ίσως οι Χριστιανοδημοκράτες να έχουν ένα προβάδισμα διότι ήδη σε 5 από τα 15 ομόσπονδα κρατίδια συγκυβερνούν με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, ή τους Πράσινους, ή ακόμα και οι τρεις μαζί. Υπάρχει δηλαδή ήδη μια συνεργασία σε επίπεδο κρατιδίων, η οποία εγγυάται μια σταθερότητα.
Από την άλλη, οι Σοσιαλδημοκράτες, που αντιμετωπίζονται ως ένας πιο απρόβλεπτος εταίρος με αρκετά πιο τολμηρές αριστερές θέσεις στο εσωτερικό τους, εναποθέτουν τις ελπίδες τους αφ’ ενός στο στιβαρό προφίλ του Όλαφ Σολτς και την υπεροχή του έναντι του Άρμιν Λάσετ, αφ’ ετέρου στην πεποίθηση ότι, ως πρώτο κόμμα, έχουν την ηθική νομιμοποίηση να ηγηθούν του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η κουλτούρα συνεργασίας των κομμάτων στη Γερμανία εγγυάται ότι θα βρεθεί η φόρμουλα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στο επόμενο διάστημα, το οποίο, όμως, μπορεί να είναι αρκετά μεγάλο. Δεν μένει παρά να αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να δούμε εάν θα έχουμε ξανά σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο στο πρόσωπο του Όλαφ Σόλτς μετά από 16 έτη, ή θα συνεχιστεί η παράδοση καγκελαρίου από τους Χριστιανοδημοκράτες με τον Άρμιν Λάσετ. Όταν συμβεί αυτό, θα μπορούμε να αναλύσουμε πλέον και το τί θα σημαίνει πιθανώς η όποια κυβέρνηση προκύψει για την Ελλάδα και τα συμφέροντα της.
από slpress
Δεν υπάρχουν σχόλια: