Το «θαύμα» μέσα στο ανθρώπινο σώμα



 Γράφει η Παρή Σπίνου

Μια αποκαλυπτική και εκπαιδευτική έκθεση που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο, με πραγματικά ανθρώπινα σώματα, διατηρημένα με τη μέθοδο της πλαστινοποίησης, έχει αλλάξει τη ζωή πολλών επισκεπτών.

Πόσες φορές έχουμε στηθεί μπροστά στον καθρέφτη παρατηρώντας το σώμα μας! Αλλά γνωρίζουμε με λεπτομέρειες (εκτός ίσως από τους γιατρούς) τι ακριβώς υπάρχει κάτω από το δέρμα μας;

Μια έκθεση πρωτότυπη, αποκαλυπτική και εκπαιδευτική, που περιλαμβάνει πραγματικά ανθρώπινα σώματα που έχουν διατηρηθεί μέσω της πλαστινοποίησης, η συναρπαστική έκθεση «Body Worlds» που πρωτοεμφανίστηκε στο Τόκιο το 1995 και έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 140 πόλεις σε Αμερική, Αφρική, Ασία, Ευρώπη προσελκύοντας περισσότερους από 50 εκατομμύρια επισκέπτες, φιλοξενείται τώρα στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Η πλαστινοποίηση είναι μια μέθοδος διατήρησης των ιστών του σώματος, η οποία εφευρέθηκε τη δεκαετία του ’70. Πρόκειται για την τεχνική που χρησιμοποιεί ο Γερμανός γιατρός Gunther von Hagens, διάσημος για το πρωτοποριακό έργο του στη διατήρηση του σώματος.

Ετσι, πραγματικοί ανθρώπινοι ιστοί, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων πλαστινοποιημένων σωμάτων, καθώς και επιμέρους όργανα, αιμοφόρα αγγεία και διαφανή τμήματα ιστών παρουσιάζονται στην έκθεση που παρέχει μία σαφή εικόνα για την ανατομία και τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος, τις λειτουργίες των οργάνων και τις κοινές ασθένειες, μέσω της σύγκρισης υγιών και προσβεβλημένων οργάνων. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τις επιπτώσεις εξαρτήσεων, όπως η κατανάλωση καπνού ή αλκοόλ ή τον τρόπο που λειτουργούν τα τεχνητά μέλη.

Ο πρωταρχικός στόχος των δημιουργών της εντυπωσιακής έκθεσης, των δρ Angelina Whalley και δρ Gunther von Hagens, είναι η πρόληψη. Σχεδιάστηκε για να εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τις εσωτερικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος και να δείξουν τις επιπτώσεις του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, σε αντιδιαστολή με τα οφέλη ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Απευθύνεται σε όλους και επιχειρεί να εμπνεύσει τους επισκέπτες της να συνειδητοποιήσουν τη μοναδικότητα του ανθρώπινου σώματος αλλά και τη φθαρτότητά του. Να τους εμπνεύσει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία τους, να αναγνωρίσουν τις φυσικές τους δυνατότητες και τους περιορισμούς τους και να σκεφτούν τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των επισκεπτών, έχουν επηρεαστεί δραστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία: το 87% των επισκεπτών δήλωσε ότι μπόρεσε να γνωρίσει περισσότερα για το ανθρώπινο σώμα, το 56% δήλωσε ότι άρχισε να σκέφτεται περισσότερο τις έννοιες της ζωής και του θανάτου. Το 79% αισθάνθηκε «βαθιά ευλάβεια» για το θαύμα του ανθρώπινου σώματος, το 68% αποχώρησε από την έκθεση με κίνητρα για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Το 68% αποφάσισε να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο σώμα του και το 23% ήταν πιο πρόθυμο να δωρίσει όργανα.

Η έρευνα σε επισκέπτες στη Βιέννη, έξι μήνες μετά το τέλος της έκθεσης, έδειξε σαφώς ότι ένα σημαντικό ποσοστό άλλαξε πραγματικά τα πρότυπα συμπεριφοράς του για να ζήσει μια πιο υγιεινή ζωή. Το 9% των επισκεπτών δήλωσε ότι είχε καπνίσει λιγότερο και κατανάλωνε λιγότερο αλκοόλ, το 33% ακολούθησε μια πιο υγιεινή διατροφή, το 25% ασχολήθηκε με περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες... Γιά να δούμε και τον αντίκτυπο στην Ελλάδα...

INFO: Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών), τηλ.: 212-2540000, info@bodyworlds.gr, διάρκεια μέχρι 9/1/2022.

από efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.