Η διατροφική αξία του καλαμποκιού
Το καλαμπόκι, αν και αποτελεί ένα είδος δημητριακού, διατροφικά συγκαταλέγεται στα αμυλούχα λαχανικά, μαζί με τον αρακά και τα φασολάκια.
Πρόκειται για ένα τρόφιμο που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με διάφορους τρόπους, όπως ψητό στα κάρβουνα ή βραστό μέσα σε σαλάτες, ριζότο και άλλες συνταγές, και φυσικά με τη μορφή του γνωστού σε όλους ποπ-κορν, το οποίο συνοδεύει συχνά τις επισκέψεις μας στον κινηματογράφο.
Φυσικά, από το καλαμπόκι δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα φυτοχημικά συστατικά, στα οποία περιλαμβάνονται πλήθος αντιοξειδωτικών αλλά και τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναφερθεί πως πρόκειται για ένα τρόφιμο με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, αλλά υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, και συνεπώς θα ήταν καλό να καταναλώνεται με μέτρο από άτομα που εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη ή διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη. Τέλος, απαιτείται προσοχή και στην περίπτωση που το καλαμπόκι επιλέγεται προς κατανάλωση σε μορφή κονσέρβας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
από neadiatrofis
Δεν υπάρχουν σχόλια: