Eγκύγκλιος για απεργία και φακέλωμα: Προτεραιότητα της κυβέρνησης το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης!

 


Εγκύκλιο και υπουργική απόφαση που ερμηνεύουν άρθρα του αντεργατικού εκτρώματος 4808/2021, για το χτύπημα της απεργίας και το φακέλωμα των συνδικάτων, δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο του ο νόμος αυτός διατηρεί και εξελίσσει προηγούμενους αντεργατικούς νόμους εντείνει το ξεζούμισμα των εργαζομένων, επιφέροντας συντριπτικά χτυπήματα στο χρόνο εργασίας, διευκολύνοντας την εφαρμογή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες και τις απολύσεις, χτυπώντας το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.

Το ότι η κυβέρνηση το πρώτο που επέλεξε να προωθήσει είναι η εφαρμογή των συγκεκριμένων άρθρων δείχνει ότι αποτελεί άμεσα προτεραιότητά της το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης ώστε στη συνέχεια πιο εύκολα να εφαρμόσει τα αντεργατικά μέτρα που αφορούν στο χρόνο και συνολικά τους όρους εργασίας στο χώρο δουλειάς.

Η εγκύκλιος αναφέρεται στα άρθρα 91-95 του νόμου που διατηρούν και θέτουν επιπλέον φραγμούς στο δικαίωμα της απεργίας. Με το άρθρο 95 ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα της απεργίας αφού προβλέπεται ότι στις επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφελείας (περιλαμβάνει και ιδιωτικές επιχειρήσεις) για να γίνει απεργία πρέπει η συνδικαλιστική οργάνωση να έχει ορίσει προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που θα επαρκεί για να παράγεται το 1/3 το παρεχόμενου έργου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επιχείρηση θα λειτουργεί σχεδόν σαν να μην απεργούν οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η παροχή ακόμα και του 1/3 του έργου προϋποθέτει τη συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των εργαζομένων. Οι κλάδοι στους οποίους εφαρμόζεται αυτή η διάταξη είναι: Υγειονομικές υπηρεσίες, επιχειρήσεις ύδατος, ηλεκτρικού ρεύματος, καύσιμου αερίου, παραγωγής ή διύλισης ακάθαρτου πετρελαίου, μεταφοράς προσώπων και αγαθών, τηλεπικοινωνίες, ταχυδρομεία, αποχέτευσης και απαγωγής λυμάτων, αποκομιδής και εναποθέσεως απορριμμάτων, φορτοεκφόρτωσης στα λιμάνια, τραπέζης Ελλάδος, Πολιτικής Αεροπορίας. Η ισχύς του άρθρου, αναφέρει η εγκύκλιος, είναι άμεση.

Δεύτερο απεργοκτόνο άρθρο είναι το άρθρο 93 που υποχρεώνει τη συνδικαλιστική οργάνωση «που κηρύσσει απεργία (…) να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οποιονδήποτε»! Όχι μόνο απαγορεύει στην πράξη την περιφρούρηση της απεργίας από τις απεργοσπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας αλλά δημιουργεί και συνθήκες προβοκάτσιας αφού θέτει τα συνδικάτα υπόλογα ακόμα και για γεγονότα και πράξεις, τα οποία δεν είναι υπεύθυνα.

Με το άρθρο 94 υποχρεώνει τα συνδικάτα στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ να πάνε σε διάλογο μέσω ΟΜΕΔ με την εργοδοσία επισημαίνοντας πως όσο διαρκεί ο διάλογος «η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας αναστέλλεται στις επιχειρήσεις δημοσίου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας».

Με την υπουργική απόφαση καθορίζονται οι όροι φακελώματος των συνδικαλιστικών οργανώσεων που πλέον είναι υποχρεωμένα (η υποχρέωση δεν ισχύει για τις ναυτεργατικές οργανώσεις) να γνωστοποιούν τα στοιχεία τους απευθείας στην εκτελεστική εξουσία και όχι όπως γίνονταν μέχρι τώρα, δηλαδή την κατάθεση στοιχείων στη δικαστική εξουσία.

Συγκεκριμένα τα συνδικάτα πρέπει να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΕΟ), μέσω πλατφόρμας που θα διατηρείται στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στοιχεία όπως είδος, επωνυμία, έδρα οργάνωσης, νόμιμου εκπροσώπου, σύνθεση οργάνων διοίκησης, αριθμός ψηφισάντων, σειρά εκλογής εκλεγμένων μελών κ.ά. 

από 902.gr, μέσω imerodromos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.