Καύσωνας: Πως να προστατεύσετε τα αγαπημένα σας κατοικίδια
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και αυτές τις ημέρες η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα κύματα καύσωνα των τελευταίων ετών. Οδηγίες έχουν δοθεί από την πολιτική προστασία με τους δήμους να ανοίγουν κλιματιζόμενες αίθουσες προκειμένου να προστατευθούν από τη ζέστη, άστεγοι, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τι γίνεται όμως με τους τετράποδους φίλους μας;
Ρεπορτάζ: Σοφία Κοτσιλιάνου
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα της περιοχής μας τις ημέρες του καύσωνα;
Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου “Φροντίδα”, Σοφία Λεοντιάδου, μιλώντας στο GRTimes χρήσιμες οδηγίες για τα κατοικίδιά μας τις ημέρες με πολύ υψηλές . Επισήμανε επίσης πως τα αδέσποτα ζώα εκτός αστικού ιστού λόγω της έλλειψης σπιτιού έχουν μάθει να προστατεύονται από τη ζέστη, καθώς μεταφέρονται σε μέρη με τρεχούμενο νερό.
Παράλληλα τόνισε πως ενώ πολλοί πιστεύουν ότι τα δεσποζόμενα ζώα προφυλάσσονται περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες, σε αρκετές περιπτώσεις δεν ισχύει.
Μεγάλος αριθμός δεσποζόμενων ζώων ζουν ακόμη σε ταράτσες, αυλές και μπαλκόνια, δεμένα για ώρες, χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να έρχονται σε άμεσο κίνδυνο λόγω ζέστης. Η κα. Λεοντιάδου ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα κυνηγόσκυλα τα οποία είναι αυτά που τις περισσότερες φορές ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Μέσα σε κουμάσια (αυτοσχέδια κλουβιά από λαμαρίνες), με απλά πανιά σκίασης που σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να κινδυνεύσουν άμεσα.
Ένα ακόμη λάθος που κάνουν αρκετοί είναι να αφήνουν τα κατοικίδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο, γεγονός πολύ επικίνδυνο για το ζώο, καθώς οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στα οχήματα είναι πολύ υψηλές, ενώ πολλές φορές έχουν αποβεί… μοιραία τέτοια λάθη.
Τέλος η πρόεδρος του Σωματείου «Φροντίδα» επισήμανε ότι: «Υπάρχει η λανθασμένη τακτική να κουρεύουμε τα κατοικίδιά μας τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως εκείνα που μένουν αρκετές ώρες εκτός σπιτιού. Το τρίχωμα ενός σκύλου, παραδείγματος χάριν, αποτελεί μόνωση από τις πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι λάθος να σκεφτόμαστε ότι αν κουρέψουμε το ζώο, θα το βοηθήσει να δροσίζεται. Το κούρεμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα έπρεπε να γίνεται αν υπάρχει σοβαρός λόγος ή αν το κατοικίδιο ζει μέσα στο σπίτι».
Συμβουλές για δεσποζόμενα ζώα τις ημέρες του καύσωνα:
- Το πιο σημαντικό βήμα για να προστατεύσουμε τους τετράποδους φίλους μας είναι να τους κρατήσουμε μέσα στο σπίτι, σε σκιερό μέρος και σε κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες,
- πρέπει πάντα να υπάρχει φρέσκο νερό και το μπολάκι του κατοικίδιου να βρίσκεται σε μέρος που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τον ήλιο,
- οι βόλτες θα πρέπει να γίνονται πολύ πρωί και αργά το βράδυ που η άσφαλτος δεν έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία και δεν καίγονται οι πατούσες των τετράποδων,
- αν δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής στις ώρες της βόλτας, θα πρέπει πριν φύγουμε από το σπίτι να έχουμε μαζί μας ένα μπολάκι και δροσερό νερό για να πιεί το κατοικίδιό μας στη βόλτα.
Μετά την αλλαγή του νόμου για τα κατοικίδια, υπενθυμίζουμε ότι σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποια περίπτωση με κακομεταχείριση ζώου στην περιοχή σας να ειδοποιηθεί άμεσα η Ελληνική Αστυνομία. Η Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου και οποιαδήποτε πράξη βίας τιμωρείται με πρόστιμο 30.000 ευρώ.
Τέλος θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα τις ημέρες με καύσωνα, να αφήνουμε έναν κουβά με νερό και τροφή στην εξώπορτα μας, για τα αδέσποτα που υπάρχουν στη γειτονιά μας.
από grtimes
Δεν υπάρχουν σχόλια: