Το πολιτικό ταμείο είναι κιόλας μείον
Γράφει ο Μιχάλης Χαριάτης
Το τέλος ενός πολύ δύσκολου Αυγούστου μοιάζει να αναμένει η κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ταμείο, έστω και προσωρινό, και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της ενόψει ενός χειμώνα γεμάτου αβεβαιότητες. Η αλήθεια είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον κάπως αλλιώς θα φανταζόταν το φετινό καλοκαίρι όταν έδινε την περασμένη άνοιξη συνεντεύξεις σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, στις οποίες εξέπεμπε αισιοδοξία για τις εξελίξεις.
Ωστόσο, η αναμενόμενη – τουλάχιστον από τους ειδικούς – έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική, οι οποίες ακύρωσαν πλήρως τις δηλώσεις υπουργών περί ετοιμότητας και νέας προσέγγισης στο ζήτημα άφησαν την κυβέρνηση εκτεθειμένη. Εκτεθειμένη στην κριτική αντιπολίτευσης και πολιτών, δημιούργησε κύμα δυσαρέσκειας (το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχει υπολογιστεί ή καταγραφεί) και έφερε ξανά στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο παθογένειες και αστοχίες που, θεωρητικά τουλάχιστον, το επιτελικό κράτος θα επέλυε με οριστικό τρόπο.
Εάν στα παραπάνω προστεθεί και η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού εμβολιασμών στη χώρα και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για κίνδυνο νέου κύματος της πανδημίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Αύγουστος, παρά τα θετικά στοιχεία όσον αφορά στην πορεία του τουρισμού, μόνο θετικός μήνας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την κυβέρνηση.
Λίφτινγκ
Ειδικά όσον αφορά στο επιτελικό κράτος, το οποίο, όπως είχε σημειώσει το «Π» σε προηγούμενο φύλλο του, δέχεται κριτική ακόμη και από φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση δημοσιογράφους και αναλυτές, ο Μητσοτάκης επιχείρησε να του κάνει ένα λίφτινγκ μέσω μιας μίνι αναδιάταξης που ακούμπησε ελάχιστα το κυβερνητικό σχήμα, καθώς η αναδιάταξη αυτή, επί της ουσίας, αφορά σχεδόν αποκλειστικά το επιτελείο του Μαξίμου.
Έτσι λοιπόν, με αφορμή την αναβάθμιση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστου Τριαντόπουλου σε υφυπουργό στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα ο διαχειριστικός μηχανισμός για τη στήριξη των κατοίκων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, ο πρωθυπουργός προχώρησε επιπλέον και στις ακόλουθες αλλαγές:
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος ανέλαβε υπουργός Επικρατείας, με τις ίδιες αρμοδιότητες. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου ανέλαβε υφυπουργός στον πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου παρέμεινε η Αριστοτελία Πελώνη. Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος ανέλαβε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Γιάννη Οικονόμου. Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος ανέλαβε υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γιώργου Στύλιου.
Οι παρεμβάσεις αυτές πάντως, αν και δείχνουν αντανακλαστικά του Μητσοτάκη έναντι της κριτικής για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους, παρά ταύτα δεν δείχνουν να έχουν κάποιες ουσιαστικές συνέπειες στη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ όσον αφορά τους πολίτες οι μετακινήσεις εντός και εκτός Μαξίμου μάλλον τους αφήνουν αδιάφορους.
Πλέον το ερώτημα για τους πολιτικούς αναλυτές είναι ποιες δυναμικές και ισορροπίες αναπτύσσονται, με το κύμα των αλλαγών εντός του Μαξίμου και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, πώς το νέο σχήμα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που οι ίδιες οι συνθήκες δημιουργούν για την κυβέρνηση, δεδομένων και των απαιτήσεων που ο χειμώνας μοιάζει να φέρνει.
Φρένο στα σενάρια
Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο Μητσοτάκης αντελήφθη τη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στο εκλογικό σώμα συνολικά από τη διαχείριση κρίσεων που κάνει η κυβέρνηση και προσπάθησε να βάλει φρένο σε εκλογικά σενάρια που έκαναν την επανεμφάνισή τους. «Δεν είναι ούτε στρατηγική επιλογή ούτε τακτική επιλογή, είναι μη επιλογή. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, ερωτώμενος σχετικά για μια ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
«Δεν βλέπω σε καμία περίπτωση γιατί θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναζητήσει μια νωπή εντολή. Μάλλον ένδειξη αδυναμίας θα ήταν αυτό και όχι ένδειξη ισχύος και αυτοπεποίθησης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης. «Το γεγονός ότι διαχειριστήκαμε όντως πολλές κρίσεις είναι μία πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι να μην προχωρούμε στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου» εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο χρόνια – μπορεί σε εμάς, λόγω της έντασης της δουλειάς, ενίοτε να φαίνονται και περισσότερα – μπορέσαμε να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα, πιστεύω όσο πιο αποτελεσματικά μπορούσαμε, μια σειρά από μεγάλες κρίσεις. Και γι’ αυτό θα κριθούμε τελικά στο τέλος της τετραετίας».
Από την άλλη, το γεγονός ότι οι πυρκαγιές συνεχίζουν να κατακαίνε την Αττική πάει πιο πίσω το ζήτημα της περιγραφής των αστοχιών και της απόδοσης ευθυνών για την καταστροφή, πρωτίστως στην Εύβοια. Ενώ κατά τα φαινόμενα και το ζήτημα του ανασχηματισμού – του κανονικού, ο οποίος θεωρητικά τουλάχιστον θα δώσει νέο αέρα στην κυβέρνηση – επίσης καθυστερεί, επιβαρύνοντας και άλλο το κλίμα αλλά και δίνοντας στην αντιπολίτευση «όπλα» για να «πυροβολεί» την κυβέρνηση.
Όπως εξήγησε ο Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου, «οι ευθύνες, ξέρετε, είναι πολλών ειδών. Είναι πολιτικές, είναι επιχειρησιακές, είναι ατομικές, μπορεί να είναι συλλογικές. Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, αφορούν συχνά και σε δομές και σε διαδικασίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη, μετά από καθαρό μυαλό».
Και τόνισε πως πεποίθησή του είναι πως «αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Και λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Θα επαναλάβω ότι και σε αυτή τη μεγάλη κρίση κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Είναι σαφές όμως ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
Τρέξιμο
Προς το παρόν η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ζήτημα των αποζημιώσεων των πυρόπληκτων, επιχειρώντας να επιταχύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαδικασία αυτή προκειμένου, πρώτον, να αμβλύνει τα προβλήματα των ανθρώπων που έπαθαν ζημιά από τις πυρκαγιές και δεύτερον να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.
Προς τούτο μάλιστα είχε προγραμματιστεί για χθες Τετάρτη το απόγευμα σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, στην οποία θα συμμετείχε και ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής Σταύρος Μπένος.
«Γαλάζια» αντεπίθεση
Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης,μιλώντας στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ, τόνισε πως όπως έγινε με τις πλημμύρες του Ιανού αλλά και του σεισμού της Σάμου, όπου η πολιτεία έδρασε πολύ γρήγορα για την αποζημίωση και για την ανακούφιση των πληγέντων, έτσι και στην περίπτωση των πυρκαγιών άνοιξε την Τετάρτη η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πυρόπληκτοι θα μπορέσουν ταχύτατα να πάρουν τις αποζημιώσεις.
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, για το θέμα των εκκενώσεων και της λειτουργίας του 112, ο Γαϊτάνης σημείωσε ότι το 112 λειτουργεί γιατί ήταν βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ η διαδικασία των εκκενώσεων έσωσε πολλές ανθρώπινες ζωές. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. πρόσθεσε ότι δέχεται να ασκείται πολιτική κριτική, αλλά εξέφρασε την άποψη πως η συζήτηση για τις εκκενώσεις είναι χυδαία. Ενώ για το ζήτημα της πρόληψης υπενθύμισε ότι φέτος δόθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ, ενώ διατέθηκαν περισσότερα εναέρια μέσα και προσωπικό.
Σε πιο επιθετικούς τόνους κινήθηκε ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε όσα υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας για τις πυρκαγιές: «Από την ασφάλεια των καλοκαιρινών του διακοπών ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να υπενθυμίσει την παρουσία του επιστρατεύοντας όχι τη συναίνεση αλλά τις φλόγες του λαϊκισμού» σημείωσε και πρόσθεσε πως «απέναντι σε πρωτοφανείς σε εύρος, διάρκεια και ένταση προκλήσεις, στις οποίες ήρθε να προστεθεί και η κλιματική κρίση, η κυβέρνηση εξασφαλίζει εμπράκτως τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών».
«Με σκληρή δουλειά, επιδιώκοντας τη συνένωση δυνάμεων. Ενεργώντας άμεσα για τη στήριξη όσων έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Αναγνωρίζοντας με γενναιότητα λάθη ή παραλείψεις. Αυτά κάνει η κυβέρνηση» ανέφερε ο Οικονόμου και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως «αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να αναζητά ψήφους στις στάχτες. Είναι κρίμα, γιατί, αυτές τις ώρες, η χώρα δεν έχει ανάγκη από αναφορές σε “ζωές στις στάχτες”. Ειδικά από κάποιους που ούτε τις πρώτες έσωσαν ούτε τις δεύτερες απέτρεψαν».
Φόβος για επερχόμενη προσφυγική κρίση
Με το βλέμμα στραμμένο στο Αφγανιστάν συνεδρίασε χθες Τετάρτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση έγινε αξιολόγηση των τελευταίων εξελίξεων, καθώς προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Τοn συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών.
Όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός, τόσο σε ευρωπαϊκό και διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο, προστασίας των συνόρων και αποφυγής μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ελληνικές αρχές, αναφέρει η κυβερνητική ενημέρωση, βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση, τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
από topontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια: