Τα μεγάλα θύματα της πανδημίας στην οικονομία



 Γράφει ο Γιώργος Καλούμενος

Οι κλάδοι που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία ήταν αυτοί που είχαν τους περισσότερους – και για μεγαλύτερο διάστημα – εργαζόμενους σε αναστολή κατά τη διάρκεια των δύο λοκντάουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση – εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την αύξηση του κατώτατου μισθού υπάρχουν συγκεκριμένοι κλάδοι που πρωτοστάτησαν στις αναστολές συμβάσεων εργασίας όλο το προηγούμενο διάστημα των λοκντάουν και είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζόμενων που αναγκάστηκαν να ζήσουν με τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Η χαρτογράφηση που κάνει η ΤτΕ δίνει μια σαφή εικόνα για την έκταση της πίεσης που δέχτηκαν οι διάφοροι κλάδοι, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η συσχέτιση ανάμεσα στο ποσοστό των ατόμων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και το ποσοστό των ατόμων σε αναστολή.

Θύελλα αναστολών συμβάσεων

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, οι κλάδοι με τον μεγαλύτερο αριθμό θέσεων σε αναστολή είναι οι κλάδοι της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, των καταλυμάτων, του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης. Πράγματι, όπως σημειώνεται στην έκθεση, αυτοί είναι οι κλάδοι για τους οποίους ίσχυσαν τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα και στα δύο λοκντάουν.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι οι κλάδοι της εστίασης και του εμπορίου είναι ανάμεσα στους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Oι θέσεις σε αναστολή κατά τη διάρκεια του λοκντάουν (Μάρτιος – Μάιος 2020 και Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020) κυμαίνονταν μεταξύ των 650.000 και 850.000 θέσεων εργασίας. Σε γενικές γραμμές οι θέσεις εργασίας σε αναστολή κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου λοκντάουν κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, παρά το γεγονός ότι το δεύτερο λοκντάουν ήταν λιγότερο αυστηρό.

Σε άλλο γράφημα παρουσιάζονται οι ημέρες αναστολής ανά μήνα – συνολικές και ανά θέση εργασίας.

Τους μήνες του λοκντάουν οι ημέρες σε αναστολή ανά θέση εργασίας είναι περίπου 22-28 ανά μήνα, με εξαίρεση τους μήνες που το λοκντάουν δεν ήταν σε ισχύ ολόκληρο τον μήνα (δηλαδή Μάρτιο και Νοέμβριο του 2020, πρώτο μήνα του πρώτου και δεύτερου λοκντάουν αντίστοιχα).

Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι, αν τεθεί κάποια θέση εργασίας σε αναστολή, αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι για όλο τον μήνα.

Όπως τονίζεται στην έκθεση της ΤτΕ, βλέπουμε σε γενικές γραμμές πως, παρότι υπήρχε διαφορά στην αυστηρότητα μεταξύ πρώτου και δεύτερου λοκντάουν, οι θέσεις και ημέρες σε αναστολή κυμάνθηκαν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα ανά μήνα.

Αύξηση αμοιβών με κατώτατο

Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση των κλάδων που ήταν πρωταθλητές των αναστολών με αυτούς που έχουν τους περισσότερους εργαζόμενους στον κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα εστίαση, λιανικό εμπόριο και χονδρεμπόριο πρωταγωνιστούν και στις δύο αυτές αρνητικές κατηγορίες.

Γενικότερα την πενταετία 2016 – 2020 είχαμε θεαματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Από 19,7% το 2016 το ποσοστό σκαρφάλωσε στο 27,7% το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσοστού τα τρία τελευταία έτη, δηλαδή μεταξύ 2018 και 2020, ανέρχεται σε 6 ποσοστιαίες μονάδες και αντιστοιχεί σε περίπου 155.400 επιπλέον θέσεις εργασίας που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Μόνο τη διετία 2018 – 2019 ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό αυξήθηκε κατά περίπου 121.400 άτομα.

Πού εργάζονται

Η κλαδική κατανομή των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δείχνει και αυτή μεγάλη συγκέντρωση. Συγκεκριμένα, 55% των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό εντοπίζονται σε τέσσερις κλάδους:

-Στην εστίαση (27%).

-Στο λιανικό εμπόριο 15%).

-Στο χονδρικό εμπόριο (7%).

-Στη βιομηχανία τροφίμων (5%).

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διαχρονικά αλλαγή όσον αφορά την κλαδική σύνθεση των θέσεων εργασίας που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Από την ανάλυση της ΤτΕ προκύπτει ότι το ποσοστό των θέσεων εργασίας που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερο για τις μικρές επιχειρήσεις, τους νεότερους εργαζομένους και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Προκύπτει ακόμα ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο για τους εργάτες και τους εργαζομένους χαμηλής εξειδίκευσης και είναι επίσης σημαντικό σε κλάδους όπως η εστίαση, το εμπόριο και η βιομηχανία τροφίμων.

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.